Σάββατο 18 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Πρωταγωνιστής στο "μαύρο" μέτωπο

Ενα αλάνθαστο κριτήριο χρησιμοποιεί ο πρόεδρος της ΝΔ για να χαράσσει την πολιτική του: τις δημοσκοπήσεις! Μελετά, σχεδόν καθημερινά, τα γκάλοπ και διαπιστώνει με ικανοποίηση ότι η πολιτική και αντιπολιτευτική τακτική του τυγχάνει της αποδοχής του... 27% των ερωτηθέντων. Η ικανοποίηση που αισθάνεται - επειδή έχει προβάδισμα σε σχέση με το κυβερνών κόμμα - μεταφράζεται ως επιδοκιμασία των σκληρών νεοφιλελεύθερων επιλογών που υποστηρίζει. Αυτός είναι ο λόγος που σχεδιάζει να τις προβάλλει με μεγαλύτερο πάθος και ένταση και μάλιστα να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που θα αποδεικνύουν ότι αυτός είναι ο γνήσιος φιλελεύθερος και όχι η κυβέρνηση Σημίτη.

Στο πλαίσιο αυτό πρόκειται αμέσως μετά το Πάσχα να προωθήσει στη Βουλή "πλαίσιο νόμου" για τις αποκρατικοποιήσεις των ΔΕΚΟ. Οι στόχοι αυτής της πρωτοβουλίας είναι προφανείς: Να ασκηθεί πίεση στην κυβέρνηση να προχωρήσει πιο γρήγορα και αποφασιστικά στο "σωστό δρόμο", να κερδηθεί η εύνοια των μεγάλων αφεντικών, στο όνομα του ότι δεν υπολογίζει το πολιτικό κόστος προκειμένου να εκφράσει τις επιθυμίες τους, να καταγραφεί ως εναλλακτική λύση στην "άτολμη" κυβέρνηση Σημίτη.

Οι βασικές αρχές αυτού του νόμου - πλαίσιο, όπως τις έχουν αποτυπώσει στελέχη της ΝΔ στο σχετικό κείμενο, επιβεβαιώνουν τις παραπάνω εκτιμήσεις. Πρώτη αρχή είναι "η ταχεία διαδικασία αποκρατικοποίησης και εξυγίανσης" των ΔΕΚΟ. Διευκρινίζει όμως ότι μόνο για τις κερδοφόρες ΔΕΚΟ πρέπει να αρχίσει άμεσα η διαδικασία του ξεπουλήματος, είτε μέσω Χρηματιστηρίου είτε μέσω διεθνούς διαγωνισμού. Οι μη κερδοφόρες, οι οποίες εννοείται δεν ενδιαφέρουν συνήθως το κεφάλαιο, πρέπει να περάσουν από τη διαδικασία της εξυγίανσης και να εξασφαλιστεί η κερδοφορία τους "εντός μιας τριετίας", ώστε να μπορέσουν να ξεπουληθούν στη συνέχεια.

Δεύτερη βασική αρχή είναι η κατάρτιση νέων κανονισμών εργασίας. Ποιο είναι το πρότυπο που προτείνει η ΝΔ; Οι κανονισμοί εργασίας που ισχύουν στις ομοειδείς επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα στην Ελλάδα ή την Ευρωπαϊκή Ενωση! Προκειμένου να... χρυσώσει το χάπι και να κάνει ελκυστική τη νεοφιλελεύθερη πολιτική της, υπόσχεται στους εργαζόμενους παροχή μετοχών με προνομιακούς όρους!

Η ηγεσία της ΝΔ δε δίνει όμως τη μάχη μόνο στο ξεπούλημα των ΔΕΚΟ. Ανάλογες πρωτοβουλίες σχεδιάζει να αναλάβει, ώστε να βοηθήσει την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και την επιβολή ελαστικών μορφών εργασίας, όπως και την κατεδάφιση των κατακτήσεων στο ασφαλιστικό σύστημα.

Δε γνωρίζουμε αν καταφέρει να εξασφαλίσει την εύνοια των μεγάλων αφεντικών, είμαστε όμως σίγουροι ότι οι εργαζόμενοι την αντιμετωπίζουν ως ένα βασικό πρωταγωνιστή στο "μαύρο" μέτωπο ενάντια στα συμφέροντά τους. Και θα φροντίσουν για τη "σταύρωσή" της.

Π. Κ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ