Κυριακή 12 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Πέρασε ένας χρόνος από τότε που έφυγε από κοντά μας ο ακριβός μας σύντροφος, πατέρας και παππούς ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΣΤΕΦΑΝΑΤΟΣ.

Σήμερα, 12 Απρίλη στις 12.45 μ.μ. στο Νεκροταφείο του Κόκκινου Μύλου Νέας Φιλαδέλφειας, θα γίνει το χρονιάτικο μνημόσυνό του.

Καλούμε τους συγγενείς, συντρόφους, συμπατριώτες και όσους τον γνώρισαν από κοντά στους σκληρούς αγώνες του λαού, να τιμήσουν με την παρουσία τους τη μνήμη του.

Ο Γεράσιμος Στεφανάτος γεννήθηκε το 1920 στην Αγία Θέκλη, επαρχίας Πάλλης Κεφαλονιάς. Εφηβος προσανατολίστηκε στο αριστερό κίνημα. Μέλος του ΚΚΕ έγινε το 1938. Αργότερα εκλέχτηκε γραμματέας της ΠΕ του ΚΚΕ Κεφαλλονιάς - Ιθάκης. Στην Κατοχή εντάχθηκε στις εθνικοαπελευθερωτικές οργανώσεις ΕΑΜ, ΕΛΑΣ. Αγωνίστηκε με αυταπάρνηση, μαζί με τους άλλους Κεφαλονίτες αγωνιστές, ενάντια στους κατακτητές.

Το 1946 συλλαμβάνεται και φυλακίζεται στο Αργοστόλι και την Πάτρα και εξορίζεται για ένα χρόνο στην Ικαρία. Δραπετεύει και έρχεται στην Αθήνα. Δουλεύει παράνομα στις ΚΟ του ΚΚΕ. Τον Οκτώβρη του 1947 ανεβαίνει στο βουνό, στην περιοχή Ρούμελης και Θεσσαλίας, ως αξιωματικός του Επιτελείου της 2ης Μεραρχίας του ΓΑ του ΔΣΕ.

Με την υποχώρηση του ΔΣΕ, το φθινόπωρο του 1949, ο Γερ. Στεφανάτος πέρασε στις ανατολικές χώρες. Στην αρχή ήταν γραμματέας του Συλλόγου των Ελλήνων Πολιτικών Προσφύγων στην Ουγγαρία και αργότερα στη Ρουμανία. Από το 1969 ως το 1972, είναι γραμματέας της Οργάνωσης του ΚΚΕ Δυτικής Ευρώπης. Στο 8ο Συνέδριο, το 1961, εκλέγεται μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Επανεκλέγεται στο 9ο Συνέδριο το 1973, στο 10ο το 1978 και στο 11ο το 1982.

Επαναπατρίζεται το 1976. Το 1978 είναι γραμματέας στις ΚΟ Δυτικής Πελοποννήσου, Δυτικής Στερεάς, Κεφαλονιάς και Ζακύνθου. Από το 1979 και για 12 χρόνια, ήταν δάσκαλος και διευθυντής της Κομματικής Σχολής του ΚΚΕ και μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής.

Στις βουλευτικές εκλογές 1977, 1981 και 1985 ήταν υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ στο Νομό Κεφαλονιάς και Ιθάκης. Ηταν μέλος του Ιστορικού Τμήματος της ΚΕ και μέλος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Δημοσιογράφων Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης.

Στη μνήμη του πρόσφεραν: Η συντρόφισσά του Δέσπω, τα παιδιά του και τα τέσσερα εγγόνια του 15.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη" και 20.000 δρχ. στο Κέντρο Μελέτης της Ιστορίας της Εθνικής Αντίστασης. Ο αδελφός του Βαγγέλης Στεφανάτος 10.000 δρχ. στο Παράρτημα Περιστερίου της ΠΕΑΕΑ και ο συμπατριώτης και παιδικός του φίλος Γεώργιος Λευκαδίτης 10.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

* * *

Με τη συμπλήρωση 9 μηνών από το θάνατο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΜΟΥΡΙΚΗ από την Ικαρία, η γυναίκα του Ντομίνα και τα παιδιά του Δημήτρης, Παντελής και Κατερίνα προσφέρουν 10.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

* * *

Στη μνήμη του αγαπημένου συζύγου μου, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, ΛΑΖΑΡΟΥ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗ, βετεράνου του ΚΚΕ και καπετάνιου του ΕΛΑΣ στην Κατοχή, προσφέρω για τα 80χρονα του ΚΚΕ 70.000 δρχ.

Μάρω Θεοδωρίδου

* * *

Στις 23 Μάρτη συμπληρώθηκε ένας χρόνος από το θάνατο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΜΙΧΑΛΗ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΑΤΟΥ,μέλους του ΚΚΕ από το 1945. Στην Κατοχή ήταν από τους πρώτους αντάρτες του ΕΛΑΣ, όπως και σε όλους τους μετέπειτα αγώνες. Για την πατριωτική δράση του βασανίστηκε, φυλακίστηκε και εξορίστηκε για 20 χρόνια.

Εκλέχτηκε πρόεδρος του χωριού Τρωγιανάτα για τέσσερες τετραετίες.

Στη μνήμη του και αντί για μνημόσυνο, προσφέρω 10.000 δρχ. στο ΚΚΕ για τα 80χρονα και 10.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

Ο αδελφός του Κώστας Χριστοφοράτος

* * *

Στις 10 Απρίλη συμπληρώθηκαν 4 χρόνια από τότε που έφυγε από κοντά μας ο αγαπημένος μας ΗΡΑΚΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ.Γεννήθηκε το 1916. Καταγόταν από τη Μικρά Ασία. Το 1932, μαθητής ακόμη Γυμνασίου, οργανώθηκε στο ΚΚΕ. Πολέμησε στο αλβανικό μέτωπο με το βαθμό του εφέδρου ανθυπολοχαγού και τραυματίστηκε. ΕΛΑΣίτης στην Κατοχή, το 1945, κυνηγημένος από τρομοκράτες που δρούσαν στην περιοχή Κρύας Βρύσης Γιαννιτσών, κατέφυγε στη Γιουγκοσλαβία. Το 1948 εντάχθηκε στο ΔΣΕ. Πολέμησε με το βαθμό του λοχαγού πολιτικού επιτρόπου. Στη διάρκεια του Εμφύλιου, τραυματίστηκε πέντε φορές. Στις 13 Μάη 1949 τραυματίστηκε και πάλι σοβαρά και μεταφέρθηκε στην Αλβανία στην αρχή και αργότερα στην Πολωνία, όπου έζησε ως πολιτικός πρόσφυγας ως το 1979 που επέστρεψε στην πατρίδα.

Εζησε στη Θεσσαλονίκη ως το θάνατό του, στις 10 Απρίλη 1994.

Σε όλη του τη ζωή, υπήρξε σταθερός αγωνιστής και υπερασπιζόταν με συνέπεια τα ιδανικά του σοσιαλισμού, ως μέλος του ΚΚΕ.

Στη μνήμη του, η σύζυγός του Βασιλική και τα παιδιά του προσφέρουν 5.000 δρχ. στο ΚΚΕ και 5.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη", τον καθημερινό του σύντροφο.* * *

Σήμερα, συμπληρώνονται 3 μήνες από τον ξαφνικό και πρόωρο θάνατο του λατρευτού και αξέχαστου ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ Λ. ΧΑΝΤΖΑΡΑ, γιατρού.

Στη μνήμη του, προσφέρουμε 20.000 δρχ. στο ΚΚΕ στο οποίο, όπως και στην Οργάνωση της ΚΝΕ, δόθηκε ολόψυχα από τα μαθητικά του χρόνια.

Οι γονείς, τα αδέρφια, οι παππούδες και η εξαδέλφη του

* * *

Τιμώντας τον λαϊκό ηγέτη και φίλο μου ΝΙΚΟ ΚΑΛΟΥΔΗ, στέλεχος του ΚΚΕ, και για τα 80χρονα του ΚΚΕ, προσφέρω 30.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη". Νώντας Καραχάλιος

* * *

Στη μνήμη του ΠΕΤΡΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΥ,αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης από την Καλαμάτα, που πέθανε στις 2 Απρίλη 1979, προσφέρουμε 10.000 δρχ. για τα 80χρονα του ΚΚΕ.

Τα αδέρφια του

* * *

Ο ΜΗΤΣΟΣ ΚΥΡΛΑΣ γεννήθηκε στο Παλιορόφορα Πρέβεζας. Φοιτητής, εξορίστηκε στην Ακροναυπλία για την κομμουνιστική δράση του. Αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, στην Κατοχή, ανέπτυξε σημαντική δράση. Στον Εμφύλιο ήταν συνταγματάρχης του ΔΣΕ.

Δολοφονήθηκε από παρακρατικούς τρομοκράτες το Δεκέμβρη του 1946.

Ο ΑΛΕΚΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ, μέλος του ΚΚΕ και ΕΠΟΝίτης στην Κατοχή, στα 19 του χρόνια, ήταν λοχαγός του ΕΛΑΣ.

Σκοτώθηκε στις 22 Δεκέμβρη 1946.

Ο ΝΙΚΟΣ ΠΑΛΙΟΥΡΑΣ γεννήθηκε στα Θεοδώριανα Αρτας. Πήρε μέρος στον πόλεμο του 1940 με το βαθμό του ανθυπολοχαγού. Ηταν από τους βασικούς οργανωτές του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ Τζουμέρκων. Στον Εμφύλιο, ήταν αξιωματικός του ΔΣΕ.

Σκοτώθηκε στα Τζουμέρκα το 1947.

Ο ΚΩΣΤΑΣ ΛΩΡΑΣ, από τη Ζόριστα Ιωαννίνων, ήταν μέλος της πρώτης αντάρτικης ομάδας.

Σκοτώθηκε στις 22 Δεκέμβρη 1946 στη Λάλεζα.

Ο ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΚΚΟΡΗΣ γεννήθηκε στην Παραμυθιά Θεσπρωτίας, δάσκαλος και έφεδρος αξιωματικός στον πόλεμο του 1940. Αξιωματικός του ΕΛΑΣ και ταγματάρχης του ΔΣΕ, σκοτώθηκε το 1948.

Ο ΝΙΚΟΣ ΡΑΠΤΗΣ, από την Ανω Ράχη Πρέβεζας, μέλος του ΚΚΕ, αντάρτης του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ, σκοτώθηκε το 1948.

Ο ΛΑΚΗΣ ΒΕΛΟΝΑΣ γεννήθηκε στο Σφηνωτό Πρέβεζας. Στέλεχος του ΚΚΕ, διμοιρίτης του ΕΛΑΣ, δολοφονήθηκε από παρακρατικούς τρομοκράτες στις 22 Δεκέμβρη 1946 κοντά στο χωριό Λάλεζα.

Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΥΡΓΙΟΣ, από το Καναλάκι Πρέβεζας, μέλος του ΚΚΕ, αξιωματικός του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ, σκοτώθηκε σε ενέδρα παρακρατικών τρομοκρατών το 1949. Στη μνήμη των παραπάνω αγωνιστών, ο Χριστόφορος Ράπτης, ο οποίος κατάγεται από την Πρέβεζα και ζει πολιτικός πρόσφυγας στο Πόζναν της Πολωνίας, πρόσφερε για τα 80χρονα του ΚΚΕ, μέσω της ΝΕ Πρέβεζας, 80.000 δρχ.

* * *

Στη μνήμη του αξέχαστου συντρόφου μας ΛΑΖΑΡΟΥ ΛΙΝΑΡΑ,που έφυγε πρόωρα από τη ζωή, προσφέρουμε για τα 80χρονα του Κόμματος για τα ιδανικά του οποίου αγωνίστηκε, του ΚΚΕ, μέσω της ΚΟΒ Κέντρου Νεράιδας, 25.000 δρχ.

Τα μέλη της ΚΟΒ Κέντρου Νεράιδας

* * *

Ο ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ, εργάτης από την Κόνιτσα, λοχαγός του ΔΣΕ, γεννήθηκε το 1921 και πέθανε το 1978.

Ο ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΣΩΖΟΠΟΥΛΟΣ, εργάτης από το Πολυκάστανο Βοϊου, ταγματάρχης του ΔΣΕ, γεννήθηκε το 1920 και πέθανε το 1994.

Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΠΑΚΑΛΗΣ, ιδιωτικός υπάλληλος από τα Τρίκαλα, ταγματάρχης του ΔΣΕ, γεννήθηκε το 1919 και πέθανε το 1995.

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ, αγρονόμος από τα Γιάννενα, ταγματάρχης του ΔΣΕ, γεννήθηκε το 1925 και πέθανε το 1992.

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΤΖΑΣ, δάσκαλος από το Ηλιοχώρι Ζαγορίου, λοχαγός του ΔΣΕ, γεννήθηκε το 1912 και πέθανε το 1997.

Ο ΝΙΚΟΣ ΚΙΤΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ, δάσκαλος από το Φλαμπουράρι Ζαγορίου, ταγματάρχης του ΔΣΕ, γεννήθηκε το 1916 και πέθανε το 1997.

Οι παραπάνω σύντροφοί μου, γαλουχημένοι από τα ιδανικά της Οχτωβριανής Επανάστασης και ως μέλη και στελέχη του ΚΚΕ, έδωσαν τα καλύτερα χρόνια της ζωής τους στον αγώνα για την απελευθέρωση της πατρίδας και για τα ιδανικά της ειρήνης και του σοσιαλισμού.

Τιμή και δόξα για τους αγώνες τους.

Στη μνήμη τους, προσφέρω στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Γκύζη, 30.000 δρχ.

Νίκος Ζάγκαλος

* * *

Η Αντιόπη Ιωσηφίδη πρόσφερε 10.000 δρχ. στην ΚΟΒ Ντεπώ Θεσσαλονίκης, στη μνήμη του συζύγου της ΧΡΗΣΤΟΥ ΙΩΣΗΦΙΔΗ, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, με τη συμπλήρωση 8 χρόνων από το θάνατό του, καθώς και στη μνήμη του αδελφού της ΘΕΜΗ ΜΩΣΑΪΔΗ,Μακρονησιώτη του ΑΕΤΟ, που συμπληρώθηκαν 4 χρόνια από το θάνατό του.

* * *

Στη μνήμη του συζύγου μου ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΣΙΓΑΡΑ, προσφέρω στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Θήβας, 30.000 δρχ.

Κατερίνα Τσιγάρα

* * *

Συμπληρώνονται 2 χρόνια από το θάνατο του αγωνιστή της Εθνικής ΑντίστασηςΒΑΪΟΥ ΤΑΣΙΟΠΟΥΛΟΥ.

Αντί για μνημόσυνο και για τη γιορτή του και στη μνήμη του αδελφού του ΣΤΕΡΓΙΟΥ ΤΑΣΙΟΠΟΥΛΟΥ,μαχητή του ΔΣΕ, που σκοτώθηκε στον Εμφύλιο, προσφέρουμε 15.000 δρχ. στο ΚΚΕ και 15.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

Η γυναίκα του Ελισσάβετ

Τα παιδιά του Ελένη, Μιχάλης, Γιούλα και Σπύρος


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org