Κυριακή 12 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
5. Ορισμένα βασικά ζητήματα που χρειάζεται να στραφεί η προσ

5. Ορισμένα βασικά ζητήματα που χρειάζεται να στραφεί η προσοχή της Παράταξης και να επικεντρωθεί η δράση της:

  • Στην οργάνωση της πάλης και στην κατεύθυνση, στο περιεχόμενο των αιτημάτων.
  • Στις μορφές συσπείρωσης.
  • Στην ιδεολογικο-πολιτική παρέμβαση
  • Στην μάχη για την αλλαγή των συσχετισμών
Πιο συγκεκριμένα γι' αυτά τα ζητήματα:

α). Για την οργάνωση του αγώνα και την κατεύθυνση της πάλης

Λόγω του χαρακτήρα της επίθεσης και των δυσκολιών κάτω από τις οποίες διεξάγεται η πάλη των εργαζομένων, είναι φανερό ότι ο αγώνας που περιορίζεται στο χώρο δουλιάς ή ο τοπικός αγώνας - όσο σημαντικός και αν είναι - δεν αρκεί για να αποκρουσθεί η επίθεση, πολύ περισσότερο για να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα. Ο αγώνας, έχοντας τις βάσεις του στους χώρους δουλιάς και στον κλάδο, είναι ανάγκη να γίνεται καθολικός, να αποκτά στοιχεία συνολικής αντεπίθεσης, ώστε να δημιουργεί όρους αποτελεσματικότητας. Αυτό σημαίνει να συνδυάζεται σωστά η αντίσταση και η υπεράσπιση των δικαιωμάτων με την προβολή και διεκδίκηση αιτημάτων σύμφωνα με τις σημερινές απαιτήσεις και τις ανάγκες των εργαζομένων. Σημαίνει πολιτικοποίηση του αγώνα από τα ίδια τα συνδικάτα, με ανάδειξη των υπευθύνων, των βαθύτερων αιτιών που προκαλούν τα προβλήματα, του ρόλου των μονοπωλίων, της Ευρωπαϊκής Ενωσης, των πολιτικών δυνάμεων. Προβολή της ανάγκης για βαθύτερες αλλαγές, για ρήξη με τα μονοπώλια.

Ιδιαίτερη σημασία σ' αυτές τις συνθήκες αποκτά η καλή οργάνωση και ανάπτυξη του αγώνα, η επιλογή κατάλληλων μορφών πάλης που να συνενώνουν, να προκαλούν το ενδιαφέρον, να εξασφαλίζουν τη γενικότερη συμπάθεια και αλληλεγγύη.

Στην όλη οργάνωση της πάλης πρέπει να παίρνονται υπόψη οι σημαντικοί κίνδυνοι για την ίδια την ενότητα και τη μαζικότητα του συνδικαλιστικού κινήματος, που δημιουργούνται από τις νέες δυσκολίες και τα εμπόδια που μπαίνουν στους εργαζόμενους λόγω των αλλαγών που προωθούνται, κυρίως στις εργασιακές σχέσεις, με την εφαρμογή των ελαστικών μορφών απασχόλησης και την εξατομίκευση της εργασίας.

Η αύξηση της ανεργίας, που αποτελεί το μεγαλύτερο εχθρό των εργαζομένων, γίνεται ταυτόχρονα όπλο στα χέρια των εργοδοτών και της κυβέρνησης, ώστε να γίνουν οι άνεργοι, ιδιαίτερα οι νέοι και οι γυναίκες, θύματα για την εφαρμογή των αντεργατικών μέτρων (ελαστικές μορφές, Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης, χτύπημα κοινωνικής ασφάλισης, κ.ά.).

Σ' αυτές τις συνθήκες ξεχωριστή σημασία έχει η δράση της Παράταξης για την ανασυγκρότηση των Πρωτοβάθμιων Σωματείων, πράγμα που σημαίνει πρακτικά μέτρα για σταθερή και μόνιμη λειτουργία και δράσης τους, οργάνωση του αγώνα για τα προβλήματα με σωματειακές επιτροπές στους χώρους δουλιάς. Παρέμβασή του για όλα τα ενδιαφέροντα των εργαζομένων. Δημοκρατική λειτουργία, ενημέρωση και συμμετοχή των μελών. Συστηματική προσπάθεια για εγγραφή νέων στα συνδικάτα. Ανάδειξη κατάλληλων στελεχών στις διοικήσεις των πρωτοβάθμιων σωματείων.

Συστηματική πλατιά προσπάθεια για σωστό προσανατολισμό και περιεχόμενο της δράσης, με υιοθέτηση και αποδοχή από τα ίδια τα μέλη του. Συστηματική πολιτική ενημέρωση και διαφώτιση των εργαζομένων για την πολιτική στο συνδικαλιστικό κίνημα, για την ανάγκη να αποκτήσει ο αγώνας αντιμονοπωλιακό περιεχόμενο, ώστε να μπορεί να αποδώσει αποτελέσματα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ο ρόλος του «Ριζοσπάστη» στην καθημερινή κομματική δράση(2006-04-02 00:00:00.0)
ΟΧΙ στα σύγχρονα κάτεργα(2005-04-14 00:00:00.0)
Πολιτική δράση με πολλαπλούς στόχους(2004-10-03 00:00:00.0)
Να ενισχύσουμε τα κομμουνιστικά χαρακτηριστικά των ΚΟΒ(1998-06-24 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(1997-05-11 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(1997-05-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ