Σάββατο 11 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"Ναι" στον έλεγχο αποθεμάτων αίματος

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Β. Εφραιμίδης κατήγγειλε τις προσπάθειες δημιουργίας νέου απαρτχάιντ, με τον αποκλεισμό δοτών που έχουν επισκεφτεί την Αφρική

"Δεν μπορούμε να κατοχυρώσουμε νομοθετικά την ηθική. Επιβάλλεται όμως να διασφαλιστούν όλες εκείνες οι προϋποθέσεις που θα αποτρέψουν οτιδήποτε αντιτίθεται στο ατομικό και κοινωνικό δικαίωμα στην υγεία και τη ζωή", τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Βασίλης Εφραιμίδης,κατά την παρέμβασή του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στη συζήτηση για την καταλληλότητα του μεταγγιζόμενου αίματος και πλάσματος, αλλά και τον έλεγχο της αιμοδοσίας.

"Το προϊόν της αιμοδοσίας", σημείωσε ο ομιλητής, "που θα πρέπει να είναι εθελοντική και να μην πραγματοποιείται κατόπιν αμοιβής, δεν μπορεί παρά να διατίθεται δωρεάν σε αυτούς που το έχουν ανάγκη.

Υποστηρίζουμε την αναγκαιότητα ελέγχου του αίματος το οποίο συλλέγεται και απαιτούμε την τακτική ανάλυση και έλεγχο των δεδομένων σχετικά με τους δείκτες ιογενών νόσων, στην προσπάθεια να αποκλειστεί οποιοσδήποτε κίνδυνος διάδοσής τους. Δεν μπορούμε όμως παρά να καταγγείλουμε τις προσπάθειες δημιουργίας ενός νέου απαρτχάιντ με τις προτάσεις που γίνονται σχετικά με τον αποκλεισμό των δοτών που έχουν ταξιδέψει στην Αφρική και πολύ περισσότερο να μην εκφράσουμε τη βαθύτατη ανησυχία μας για τις προσπάθειες εισαγωγής, με το πρόσχημα των μέτρων ασφάλειας για την υγεία, των απαράδεκτων μέτρων που προβλέπονται από τη Συνθήκη Σένγκεν για την παρέμβαση στην ιδιωτική ζωή του ατόμου, με την καθιέρωση ερωτηματολογίων που αφορούν τη σεξουαλική τους συμπεριφορά και τις σεξουαλικές τους σχέσεις, που δεν αποτρέπει κανέναν κίνδυνο, αλλά χρησιμοποιείται σαν πρόσχημα για να αρχίσει να γίνεται κοινωνικά αποδεχτή και οικεία η παραβίαση της ιδιωτικής σφαίρας και της αξιοπρέπειας του πολίτη".


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ