Σάββατο 11 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΔ - ΠΟΛ.ΑΝ
Παρασκηνιακές κινήσεις για δημοτικές

Εν κρυπτώ και στο παρασκήνιο προωθείται η συνεργασία μεταξύ των ηγεσιών της ΝΔ και της ΠΟΛ.ΑΝ στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, στη βάση, δήθεν, ενός "αντικαποδιστριακού μπλοκ".

Στόχος των δύο ηγεσιών είναι να μεγιστοποιήσουν τα εκλογικά τους οφέλη, χωρίς ωστόσο να χρεωθούν ότι αυτά είναι απόρροια μιας "μετωπικής συνεργασίας". Ταυτόχρονα, υπολογίζουν, ιδιαίτερα η Ρηγίλλης, την αντίδραση των προσκείμενων στον Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος πρόσφατα αποκήρυξε κάθε ιδέα επιστροφής του Αντ. Σαμαρά στη ΝΔ ή συνεργασίας με το κόμμα του.

Αυτοί είναι οι λόγοι που και οι δύο πλευρές διέψευδαν χτες - όχι όμως επίσημα - πληροφορίες που ακούστηκαν από ραδιοφωνικό σταθμό ("Φλας") περί συνάντησης προχτές το βράδυ των Θ. Αναγνωστόπουλου και Αντ. Σαμαρά, για να οριστικοποιήσουν τη μορφή και τους όρους της κοινής καθόδου στις δημοτικές εκλογές. Δέχονταν όμως ότι υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία, χωρίς να αποκαλύπτουν τίποτα για το περιεχόμενό της.

Γεγονός είναι, όπως επανειλημμένα έχει δηλώσει ο ευρωβουλευτής της ΠΟΛ.ΑΝ, Ν. Κακλαμάνης, που φέρεται πρωτεργάτης της κοινής καθόδου, ότι η ΠΟΛ.ΑΝ έχει κάνει συγκεκριμένες προτάσεις στη ΝΔ και μάλιστα έχει θέσει ημερομηνία λήξης στη Ρηγίλλης να απαντήσει. Ο Αντ. Σαμαράς, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ζητήσει να υπάρξει "ικανοποιητικός αριθμός" υποψηφίων δημάρχων από το κόμμα του, οι οποίοι μάλιστα δε θα κρύβουν την κομματική τους ταυτότητα. Το τελευταίο όμως δεν αρέσει στην ηγεσία της ΝΔ γιατί φοβάται ότι τέτοιες υποψηφιότητες θα προκαλέσουν "ανταρσία" των μητσοτακικών, οι οποίοι θα κατεβάσουν δικούς τους υποψηφίους, οι οποίοι μπορούν να πετύχουν καλύτερα αποτελέσματα.

Πάντως, χτες, τόσο η Ρηγίλλης όσο και η Πανδρόσου συμφωνούσαν στο ότι δεν υπάρχει συμφωνία για "κεντρική συνεργασία", αλλά για κατά τόπους κοινή κάθοδο.

Καραμανλής - Σαντέρ

Την "ενεργό υποστήριξη" της ΝΔ στο σχέδιο της ΟΝΕ εξέφρασε ο Κ. Καραμανλής στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζ. Σαντέρ, κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνάντησής τους. Ο πρόεδρος της ΝΔ, στις δηλώσεις που έγιναν μετά, απέδωσε στα λάθη και τις παραλείψεις των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ το γεγονός ότι η χώρα μας είναι η μόνη που θέλει, αλλά δεν μπορεί να συμμετάσχει στην πρώτη φάση της ΟΝΕ, ενώ ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση Σημίτη δεν έχει την πολιτική βούληση να προχωρήσει στις βαθιές διαρθρωτικές τομές, όπως απέδειξε "το φιάσκο της Ολυμπιακής". Από την πλευρά του ο Ζ. Σαντέρ εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί "σε όλα τα προβλήματα που συζητήσαμε, συμφωνήσαμε".


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ