Σάββατο 11 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δεν είμαστε σύγχρονοι δούλοι

Από τη "Νεανική δράση για την Ειρήνη" Πειραιά η Κική Καλαμάρη μας είπε για τη συμμετοχή της νεολαίας στη σημερινή εκδήλωση: "Ηρθαμε σήμερα εδώ πέρα για να δείξουμε την αντίστασή μας στον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό και να απαντήσουμε στην ψεύτικη προπαγάνδα ότι δήθεν το αμερικανικό πλοίο βρίσκεται για φιλική επίσκεψη στην Ελλάδα, για την "ψυχαγωγία" του πληρώματός του. Αυτό που πραγματικά συμβαίνει είναι η επίδειξη των Αμερικανών ιμπεριαλιστών, που θέλουν να δείξουν πόσο απλό και εύκολο είναι να βρίσκονται στα ελληνικά λιμάνια. Εμείς με την παρουσία μας εδώ δε θα τους αφήσουμε να το πετύχουν, θα κρατήσουμε τον Πειραιά λιμάνι της Ειρήνης.

Ο Χρήστος Σταμούλος,μέλος της διοίκησης του Σωματείου Εργαζομένων στον ΟΑΣΑ, σημείωσε: "Ο πειραϊκός, αλλά και γενικότερα ο ελληνικός λαός, πρέπει αποφασιστικά και δυναμικά να αποκρούσει όλες τις εις βάρος του τόπου μας και του λαού μας ενέργειες των Αμερικανών, που ιδιαίτερα τον τελευταίο καιρό εκδηλώνονται με τις κινήσεις του πρεσβευτή τους Ν. Μπερνς. Ταυτόχρονα να αποκρούσει, ν' απομονώσει, να ανατρέψει τη δουλωτική στάση των ελληνικών κυβερνήσεων. Διαφορετικά δεν έχουν μέλλον ούτε οι νέες γενιές, ούτε εμείς αλλά ούτε και ο τόπος.

Δεν μπορείς να έχεις για αφεντικό σου τον Αμερικάνο, να είσαι ένας σύγχρονος δούλος. Αυτές οι κινήσεις που γίνονται, όπως η σημερινή, πρέπει να δυναμώσουν, να πάρουν παλλαϊκό χαρακτήρα, γιατί αυτός ο αντιιμπεριαλιστικός αγώνας ενάντια στους Αμερικανούς, είναι μια προϋπόθεση για να έχουμε δημοκρατία στον τόπο μας. Με τους Αμερικάνους στο σβέρκο, ποια δημοκρατία μπορεί να έχει αυτός ο τόπος;".

Ο Σάββας Τσιμπόγλου,γραμματέας της ΠΕΜΕΝ, επισήμανε: "Οι ναυτεργάτες και όλοι οι εργαζόμενοι που δοκιμάζονται από την πολιτική της Νέας Τάξης Πραγμάτων, που επιτίθενται ενάντια στα δικαιώματά τους και γυρίζουν το ρολόι της ιστορίας στον προηγούμενο αιώνα, επιβάλλεται να αντιδράσουν. Οι ιμπεριαλιστές προσπαθούν, με όλους τους τρόπους, να τρομοκρατήσουν όλους τους λαούς και ενισχύοντας τον επεμβατικό τους ρόλο θέλουν να ελέγξουν τις αντιδράσεις τους.

Πρέπει λοιπόν όλοι οι εργαζόμενοι και η εργατική τάξη να οικοδομήσουν ένα αντιιμπεριαλιστικό μέτωπο, όχι μόνο στο επίπεδο της αναχαίτισης των μέτρων των οικονομικών, αλλά και του άλλου σκέλους της εξάρτησης, του στρατιωτικού βραχίονα του ΝΑΤΟ, που εκδήλωσή του είναι και η παρουσία του πλοίου στο λιμάνι του Πειραιά.

Επιβάλλεται μαζί με τους συνδικαλιστικούς αγώνες να αναπτύσσονται και οι αντιιμπεριαλιστικοί αγώνες, για να φύγουν και τα πλοία και οι αμερικανικές βάσεις από τη χώρα μας, για να μπει η χώρα μας στο δρόμο της κοινωνικής προόδου και της σοσιαλιστικής προοπτικής".

Από το Συνδικάτο Οικοδόμων του Πειραιά,ο Σπύρος Κουλούρης,μέλος της Διοίκησης δήλωσε στο "Ρ": "Σήμερα που ο πλανητάρχης Κλίντον νομίζει ότι μπορεί να καθυποτάξει τον κόσμο, ο ελληνικός λαός και οι εργαζόμενοι μαζί με τους άλλους λαούς, πρέπει με όλα τα μέσα να σηκώσει το ανάστημά του, στην πάλη όχι μόνο για το βιοτικό επίπεδο, αλλά και για την αξιοπρέπειά του, για ένα ειρηνικό μέλλον. Να δώσει απάντηση στην ελληνική κυβέρνηση που δουλικά υπακούει στα μεγάλα αφεντικά της και τους "προστάτες" Αμερικάνους. Θα πρέπει λοιπόν να κατανοήσει βαθιά, να αντισταθεί και να αντιπαλέψει αυτή την πολιτική της υποταγής. Μπορεί να την ανατρέψει, αρκεί να το θελήσει και να το πιστέψει".


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ