Σάββατο 11 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τρομοκρατία εναντίον όλων

Είχαμε, πολλές φορές, εκφράσει φόβους ότι η ένταση της αστυνομοκρατίας - μ' αφορμή και την έξαρση της εγκληματικότητας - μπορούσε να οδηγήσει σ' επικίνδυνες ατραπούς, στην καταπάτηση ατομικών, κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων. Οι τρομοκρατικές συλλήψεις δύο μελών της ΚΝΕ, που κρατήθηκαν επί ώρες στο Αστυνομικό Τμήμα και οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα με κατασκευασμένες κατηγορίες, δείχνουν ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια μεθοδευμένη επιχείρηση εμπέδωσης γενικότερου τρομοκρατικού, αντιδημοκρατικού κλίματος, που λαμβάνει και πολιτικές διαστάσεις, καθώς αφορά σε μέλη της νεολαίας ενός κόμματος της Βουλής. Δεν υπάρχει καμία σοβαρή δικαιολογία για τη σύλληψη των δυο Κνιτών - εκτός κι αν αποτελεί αδίκημα η κατοχή του"Ριζοσπάστη" - και οι, εκ των υστέρων, κατηγορίες που τους αποδόθηκαν, αποτελούν, απλώς, το "άλλοθι" της τρομοκρατικής αστυνομικής συμπεριφοράς.

Η αστυνομική ενέργεια, λοιπόν, είναι φανερό ότι εντάσσεται στο γενικότερο κλίμα αστυνομοκρατίας, που πάει να επιβληθεί. Δημιουργεί, όμως, κι άλλες υπόνοιες που οδηγούν σε ακόμα πιο επικίνδυνες καταστάσεις. Υπόνοιες ότι τίθενται σε εφαρμογή και διατάξεις που αφορούν στη διαβόητη Συνθήκη Σένγκεν, στα πλαίσια της οποίας - όπως αναφέρεται σε Ερώτηση του ΚΚΕ προς τον υπουργό Δικαιοσύνης - προβλέπεται η καταγραφή, ταξινόμηση και αξιοποίηση προσωπικών στοιχείων και δεδομένων, σε Μητρώο Απορρήτων Αρχείων, για λογαριασμό των υπουργείων Εθνικής Αμυνας, Δημόσιας Τάξης και της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ), όπως και τη διαβίβασή τους και προς τρίτες χώρες.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, είναι "ηλίου φαεινότερον" πως η κυβέρνηση Σημίτη επιχειρεί με κάθε μέσο - και με την αυταρχικότητα του κρατικού μηχανισμού - να ελέγξει τις κοινωνικές αντιδράσεις στην αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζει, αλλά - όπως δείχνουν οι συλλήψεις των μελών της ΚΝΕ κι άλλα ανάλογα κρούσματα - και να "χτυπήσει" τις πολιτικές δραστηριότητες που κινούνται στον αντίποδα της δικής της πολιτικής. Τα παραδείγματα, προς επιβεβαίωση "του λόγου το ασφαλές", πολλά: Τα ΜΑΤ χρησιμοποιήθηκαν για την καταστολή των αγώνων των εργαζομένων, των αγροτών, της νεολαίας, των συνταξιούχων. Στα δικαστήρια οδηγούνται πάνω από 10.000 αγωνιστές της αγροτιάς, αλλά και δημοσιογράφοι και πολίτες που κριτικάρουν και καταγγέλλουν "έργα και ημέρες" στελεχών της κυβέρνησης.

Στη σημερινή "εκσυγχρονιστική" συγκυρία που - όπως επισημαίνει στην ανακοίνωσή του, μ' αφορμή τη σύλληψη των Κνιτών, το ΚΚΕ - η τρομοκρατία αφορά όλους, γιατί στρέφεται εναντίον όλων, επιβάλλεται η αντίσταση και η πάλη όλων των μαζικών φορέων, πολιτικών οργανώσεων, όλου του λαού, για να ανακοπεί ο αντιδημοκρατικός κατήφορος της κυβέρνησης. Η επιβολή μιας "σιδηράς τρομοκρατικής πειθαρχίας" σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο, για το"πέρασμα" της πολιτικής των πολυεθνικών, που επιχειρούν οι κυβερνώντες, δε θα περάσει. Η επιστροφή στην, αλήστου μνήμης, "εποχή του χωροφύλακα", δε θα επιτραπεί. Ο αγώνας για την υπεράσπιση των ατομικών, κοινωνικών, πολιτικών δικαιωμάτων αποτελεί συνταγματική υποχρέωση και καθήκονόλων των Ελλήνων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ