Σάββατο 11 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΚΕΛ
Αναγνώριση του Ντενκτάς προωθεί ο Χόλμπρουγκ

Το Πολιτικό Γραφείο της ΚΕ του ΑΚΕΛ, κατά τη χτεσινή του συνεδρία, ενημερώθηκε για τις πολιτικές εξελίξεις, σε σχέση και με την πρόσφατη επίσκεψη Χόλμπρουγκ στην Κύπρο.

Το ΠΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ εκφράζει απογοήτευση για τις δηλώσεις του Αμερικανού προεδρικού απεσταλμένου, που ουσιαστικά στέλνουν το μήνυμα ότι μεθοδεύεται αναγνώριση οντότητας στο κατοχικό καθεστώς, προκειμένου ο κ. Ντενκτάς να επανέλθει στο διάλογο. Δεν μπορεί να γίνει αποδεχτή η σύνδεση της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας με το Κυπριακό, καθώς και η έμμεση, αλλά σαφής απειλή ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ενδεχομένως θα πάψουν να ενδιαφέρονται για το Κυπριακό, αν δεν επιδειχτεί καλή θέληση και από τις δύο πλευρές. Το ΑΚΕΛ παρατηρεί ότι η αμερικανική παρεμβολή, όπως αυτή εκφράζεται από τον κ. Χόλμπρουγκ, δεν κινείται στα ορθά πλαίσια. Δεδομένων των απαιτήσεων Ντενκτάς για αλλαγή της βάσης των συνομιλιών και δεδομένης της αναβαθμισμένης τουρκικής αδιαλλαξίας, αλλού θα έπρεπε να στραφεί η προσοχή της αμερικανικής διπλωματίας. Θα έπρεπε να είχαν απορριφθεί κατά κατηγορηματικό τρόπο ως απαράδεχτες και βρισκόμενες εκτός πλαισίου των ψηφισμάτων του ΟΗΕ οι απαιτήσεις Ντενκτάς και θα έπρεπε να ασκούνται πιέσεις και επιρροή προς την Αγκυρα και τον κ. Ντενκτάς για να ευθυγραμμιστούν επιτέλους με τα ψηφίσματα του Διεθνούς Οργανισμού για την Κύπρο. Μόνο έτσι μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό.

Το ΑΚΕΛ δεν απορρίπτει το αμερικανικό ενδιαφέρον για το Κυπριακό. Τονίζουμε όπως εμφαντικά ότι αυτό πρέπει να κινηθεί πάνω στη σωστή βάση, όπως αυτή καθορίζεται από τα ψηφίσματα και τις αρχές του ΟΗΕ και τις συμφωνίες κορυφής.

Το ΑΚΕΛ χαιρετίζει την πρόθεση της Ρωσίας να θέσει προς συζήτηση το Κυπριακό στο Συμβούλιο Ασφαλείας και την εμμονή της χώρας αυτής στην ανάγκη αντίκρισης του Κυπριακού υπό το πρίσμα των αποφάσεων του ΟΗΕ και του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ο ρωσικός παράγοντας πρέπει να τύχει της αναγκαίας αξιοποίησης από τη δική μας πλευρά.

Το ΠΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ πιστεύει ότι το Εθνικό Συμβούλιο πρέπει να συζητήσει σε βάθος τις εξελίξεις στο Κυπριακό και να χαράξει την περαιτέρω στρατηγική και τακτική της πλευράς μας. Επιβάλλεται να αναληφθούν πρωτοβουλίες, που να ενθαρρύνουν το διεθνές ενδιαφέρον και να το στρέφουν προς την ορθή κατεύθυνση. Πρέπει να δίδεται ξεκάθαρα το μήνυμα ότι θέλουμε λύση στο Κυπριακό το ταχύτερο δυνατόν, αλλά παράλληλα να στέλνουμε το ίδιο ξεκάθαρα το μήνυμα ότι θα υπερασπιστούμε με συνέπεια τις αρχές λύσης του εθνικού μας προβλήματος και δεν πρόκειται να συναινέσουμε σε παραχωρήσεις πάνω σε θέματα ζωτικής σημασίας, όπως είναι εκείνο της μιας και αδιαίρετης κυριαρχίας. Η παράγραφος 2 του ψηφίσματος 939 του Συμβουλίου Ασφαλείας είναι για την Κύπρο αδιαπραγμάτευτη.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ