Σάββατο 11 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΟΥΜΠΟΥΡΗ, ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ ΕΣΑΚ
Μπροστά στη Συνδιάσκεψη ΕΣΑΚ - ΔΕ

- Στις 13 - 14 Ιούνη πραγματοποιείται η κοινή Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της ΕΣΑΚ και της "Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας". Τι έχετε να παρατηρήσετε για το κλίμα μέσα στο οποίο διεξάγεται αυτή η, οπωσδήποτε σοβαρή για την παράταξη, αλλά και για το συνδικαλιστικό κίνημα γενικότερα, διαδικασία;

- Η Συνδιάσκεψη πραγματοποιείται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο. Η εργατική τάξη της χώρας μας είναι αντιμέτωπη με την πιο μεγάλη, με την πιο σφοδρή επίθεση της κυβέρνησης και γενικότερα των δυνάμεων του κεφαλαίου, που στόχο έχουν την ένταση της εκμετάλλευσης στο έπακρο, το σάρωμα των πιο θεμελιακών δικαιωμάτων και κατακτήσεων. Αυτή η επίθεση θίγει όλες τις πλευρές της κοινωνικής και πολιτικής ζωής, αποσκοπεί όχι μόνο στη μεγιστοποίηση των κερδών, αλλά στην ίδια την καθυπόταξη της εργατικής τάξης και του συνδικαλιστικού κινήματος στις στρατηγικές επιλογές του κεφαλαίου. Αυτή η πολυδιάστατη επίθεση εκφράζεται στην επιχειρούμενη βίαιη διάλυση των εργασιακών σχέσεων (οχτάωρο, μερική απασχόληση, συλλογικές συμβάσεις εργασίας...), στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, στο χτύπημα δικαιωμάτων στην ασφάλιση, στην υγεία, στην παιδεία, στην πρόνοια κλπ.

Μέσα σ' αυτή την κατάσταση, οι συμβιβασμένες πλειοψηφίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ κάνουν ό,τι μπορούν να περάσουν τη λογική της συναίνεσης και της υποταγής της εργατικής τάξης στους "μονόδρομους" της ΕΕ και της ΟΝΕ, ξεπουλώντας τα συμφέροντα των εργαζομένων. Ωστόσο, όπως έδειξε και η προχτεσινή μεγαλειώδης πανεργατική πανελλαδική κινητοποίηση, αυτή η λογική βρίσκει όλο και πιο ισχυρές αντιστάσεις από τα κάτω, καθώς γίνεται όλο και πιο φανερή η απαίτηση των εργαζομένων για την ανάπτυξη και το συντονισμό των αγώνων ενάντια σ' αυτή την πολιτική.

- Οπως έχετε ήδη ανακοινώσει, ΕΣΑΚ και "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα" ενοποιούνται. Πού αποσκοπεί αυτή η διαδικασία;

- Θέλουμε η ενιαία παράταξη να δώσει μια γερή ώθηση στη συσπείρωση και τη δράση των ταξικών δυνάμεων μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα. Η ενοποίηση δεν είναι μια στενά οργανωτική διαδικασία, αλλά ένα σύνθετο πολιτικό και οργανωτικό καθήκον, που στόχο έχει την ενίσχυση του ρόλου της παράταξης στην κατεύθυνση που προαναφέραμε.Με την ενοποίηση επιδιώκεται, ακόμα, να ενισχυθεί η επιτελική δυνατότητα των οργάνων της παράταξης, να διευκολυνθεί η καλύτερη διάταξη και αξιοποίηση των στελεχών της, η ενιαιοποίηση της δράσης όλων των δυνάμεων πάνω σε κεντρικούς άξονες και στόχους, που θα ανεβάσουν τη συνολική αποτελεσματικότητα της δουλιάς μας.

- Τι να περιμένουν οι οπαδοί της παράταξης, αλλά και γενικότερα οι εργαζόμενοι, από αυτή τη Συνδιάσκεψη ΕΣΑΚ - ΔΕ;

- Οπωσδήποτε μια νέα ώθηση στη δουλιά μας, στην κατεύθυνση της ανάπτυξης των αγώνων της εργατικής τάξης στους βασικούς άξονες: Απόκρουση της ολομέτωπης επίθεσης, του ξεπουλήματος και των ιδιωτικοποιήσεων. Αντιμετώπιση της ανεργίας και ανακούφιση των ανέργων. Προάσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα. Υπεράσπιση του οχτάωρου, της κοινωνικής ασφάλισης, των συλλογικών συμβάσεων και γενικότερα του λαϊκού εισοδήματος, της μονιμότητας στο δημόσιο, των δημοκρατικών ελευθεριών και δικαιωμάτων. Υποστήριξη των δικαιωμάτων των αλλοδαπών εργαζομένων, κόντρα στον καλλιεργούμενο ρατσισμό. Και βεβαίως, επιμένουμε στο συντονισμό της δράσης και των αγώνων της εργατικής τάξης με τα άλλα λαϊκά στρώματα, με στόχο την οικοδόμηση ενός πανίσχυρου λαϊκού μετώπου πάλης, που θα παλεύει και θα μπορεί να ανατρέψει αυτή την πολιτική.

Μ. Ε.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ