Πέμπτη 9 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΕΡΓΟ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΘΡΑΚΗΣ
Ανασκαφές και αναστηλώσεις μετ' εμποδίων

Για να αναστηλώσει η 4η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων το κάστρο της Τήλου χρειαζόταν τρόπο μεταφοράς των υλικών. Ο,τι διέθετε ήταν ένα γέρικο γαϊδούρι.Αγόρασε, λοιπόν, δύο μουλάρια. Η 2η ΕΒΑ (νησιά Αργοσαρωνικού - Κυκλάδες) που είχε το ίδιο πρόβλημα, δεν μπορούσε να αγοράσει ημιόνους, επειδή οι ιδιοκτήτες τους δεν τους έκοβαν τιμολόγια και δε δικαιολογούνταν η δαπάνη στο... δημόσιο λογιστικό.Αλλά από τις δαγκάνες του δημόσιου λογιστικού η 3η ΕΒΑ (Λέσβος, Χίος, Λήμνος) ξέφυγε, εγγράφοντας το μουλάρι... στο προσωπικό της Εφορείας,που εμφανίζεται ως υπάλληλος του ΥΠΠΟ (!)

Δεν είναι ανέκδοτο, παρά ένα μόνο στιγμιότυπο των συνθηκών δουλιάς στις Εφορείες Αρχαιοτήτων στα νησιά και τις παραμεθόριες περιοχές, που ειπώθηκε στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, για την αυριανή του ημερίδα σχετικά με το πρόσφατο έργο των Εφορειών, στο Αιγαίο και τη Θράκη,στο κτίριο του ΣΕΑ (Ερμού 136).

Παρ' όλα αυτά οι αρχαιολόγοι των Προϊστορικών, Κλασικών και Βυζαντινών Εφορειών προσπαθούν να διασώσουν το κύρος της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και τις αρχαιότητες. Οι αντίστοιχοι προϊστάμενοι παρουσίασαν συνοπτικά το πρόσφατο αρχαιολογικό έργο, κυρίως σωστικές ανασκαφές, αναστηλώσεις και συντηρήσεις στο μέτρο του δυνατού και σε πολλές περιπτώσεις αποκαλύψεις που δίνουν σημαντικά νέα στοιχεία στη γνώση της Αρχαίας και Βυζαντινής Ελλάδας.Αναφέρουμε: Την αποκάλυψη της αρχαίας Ρόδου και του Ιπποδάμειου πολεοδομικού συστήματος, από την αρμόδια Εφορείας Προϊστορικών - Κλασικών με τη συμβολή της 4ης ΕΒΑ,φέρνοντας στο φως την άγνωστη βυζαντινή Ρόδο.Το σημαντικό έργο συντήρησης - αποκατάστασης της Νέας Μονής Χίου,που προχωρά με αργούς ρυθμούς. Την αποκάλυψη στη Λήμνο τριών πόλεων ιδιαίτερα αναπτυγμένων στην Εποχή του Χαλκού (Μύρινα, Κουκονήσι, Πολιόχνη), των οποίων την ταυτόχρονη παρουσία προσπαθούν να ερμηνεύσουν οι αρχαιολόγοι. Το σωστικό έργο (συντήρηση εικόνων, τοιχογραφιών) της 2ης ΕΒΑ (Αργοσαρωνικός - Κυκλάδες), όταν ξεπερνιούνται τα προβλήματα με τους ιδιοκτήτες (εκκλησία κ.ά.) και το αναστηλωτικό (όσο γίνεται, με έναν αρχιτέκτονα). Σημειώνουμε ότι η Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών της Θράκης,με 9 αρχαιολόγους ανασκάπτει σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους (Αβδηρα, Μεσημβρία, Μαρώνεια, Στρύμη κ.ά), χωρίς όμως να είναι εξασφαλισμένοι και τρόποι προστασίας και διατήρησης των ευρημάτων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ