Παρασκευή 3 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αξιος συντηρητής, άξιος μνημοσύνης

Σαρανταήμερο μνημόσυνο του καλού ζωγράφου - εξαιρετικού συντηρητή, ειδικευμένου στο χαρτί, Αντώνη Γκλίνου,που στάθηκε καθημερινός, επί μακρό διάστημα, ακάματος συμπαραστάτης του ΚΚΕ για τη διάσωση από την καταστροφική πλημμύρα (21/10/94) και τη συντήρηση του Ιστορικού Αρχείου του,και έφυγε χτυπημένος από την επάρατη νόσο (τάφηκε στην ιδιαίτερη πατρίδα του Τρίπολη), τελείται αύριο, στις 8.30 π.μ.,στο ναό του Αγ. Ελευθερίου στου Γκύζη.

Αξίζει να θυμίσουμε ποιος ήταν ο Αντώνης Γκλίνος. Γεννήθηκε το 1936. Το 1954 ξεκίνησε τις σπουδές στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών,μαθητεύοντας κοντά στον Αντρέα Γεωργιάδη,αλλά και στον Φώτη Κόντογλου.Από την ΑΣΚΤ αποφοίτησε το 1958. Ακολούθησε τριετής παραμονή του στη Ρώμη,όπου, με υποτροφία ΙΚΥ, σπούδασε στο "Ινστιτούτο Παθολογίας του Βιβλίου" και συντήρηση τοιχογραφιών και φορητών εικόνων στο "Κεντρικό Ινστιτούτο Συντήρησης".Παράλληλα, πραγματοποιεί επιμορφωτικά ταξίδια στην Ισπανία, Γαλλία, Βέλγιο, Ολλανδία. Το 1970 εγκαθίσταται στο Παρίσι,όπου εργάζεται και ενημερώνεται πάνω στις σύγχρονες καλλιτεχνικές τάσεις.

Τα τελευταία 20 χρόνια ανέπτυξε έντονη δραστηριότητα στη συντήρηση βιβλίου,εργαζόμενος στη Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαιοτήτων του υπουργείου Πολιτισμού, ενώ το 1988 μετεκπαιδεύτηκε στη συντήρηση χαρτιού στη Γερμανία.Χρησιμοποιώντας αυτή την πολύχρονη εμπειρία του και την πολύπλευρη γνώση του ο Αντ. Γκλίνος συνέβαλε καθοριστικά στη συντήρηση του Αρχείου του ΚΚΕ,δουλεύοντας ο ίδιος αδιάκοπα, αλλά και κατευθύνοντας μαζί με τον Γερμανό συνάδελφό του και μετά μόνος του τους εθελοντές για τη διάσωση του Αρχείου.

Ως ζωγράφος πραγματοποίησε πολλές ατομικές εκθέσεις στη Ρώμη ('67), Αθήνα ('71, '75, '79) και στην Τρίπολη ('63, '67, '72, ' 95) αφού ο ίδιος ήταν όπως έλεγε "πολύ δεμένος" με τη γενέτειρά του.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ