Πέμπτη 19 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
Δημιουργείται η "Βαλκανική Δύναμη"

"Χαμένη", για μια ακόμη φορά, εμφανίζεται η ελληνική κυβέρνηση στο παιχνίδι του ανταγωνισμού με την Αγκυρα, το οποίο έχουν στήσει οι Αμερικανοί, με στόχο να επιβάλουν την πολιτική τους στην περιοχή. Στους ελληνοτουρκικούς διαγκωνισμούς για την εξασφάλιση του ρόλου του χωροφύλακα, όπως παραδέχονται πια κυβερνητικές και διπλωματικές πηγές στην Αθήνα, η Αγκυρα εμφανίζεται να έχει "πάρει κεφάλι", καθώς έχει εξασφαλίσει την αμέριστη αμερικανική συμπαράσταση.

Η κυβέρνηση, έχοντας στηρίξει τη βαλκανική της πολιτική στις φρούδες αμερικανικές υποσχέσεις, με έκδηλη αμηχανία, απλώς, παρακολουθεί την προσπάθεια της Αγκυρας να αναδειχτεί σε κυρίαρχη δύναμη στην περιοχή, αναλαμβάνοντας να υλοποιήσει τα αμερικανικά σχέδια για τη δημιουργία πολυεθνικής στρατιωτικής δύναμης.

Η Βαλκανική Ειρηνευτική Δύναμη "θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί εκτός από τα Βαλκάνια και σε γενικότερες επιχειρήσεις, που θα πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του ΟΗΕ ή της ΔΑΣΕ και υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ ή της ΔΕΕ και σε άλλες ειρηνευτικές επιχειρήσεις, πάντα με βάση τη σχετική απόφαση των χωρών που θα συμμετέχουν". Αυτό υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, σχετικά με τις συνομιλίες της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας και με παρατηρητή τις ΗΠΑ και τη Σλοβενία.

Στην ανακοίνωση, πάντως, αναφέρεται ότι ως προς τη βάση της δύναμης, κατά τις συνομιλίες, εκτός από την Αδριανούπολη, τέθηκε και η πρόταση να εγκατασταθεί η δύναμη στη Φιλιππούπολη της Βουλγαρίας.

Επίσης, υπογραμμίζεται ότι "υπήρξε κατ' αρχήν συμφωνία" για το σχηματισμό της Δύναμης, η οποία "θα είναι ανοιχτή στη συμμετοχή και άλλων χωρών της περιοχής".

Στις σχετικές συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν στις 16 και 17 του μήνα στην Αγκυρα, η Αθήνα δεν έλαβε μέρος, αν και είχε προσκληθεί. Η απουσία της Ελλάδας οφείλεται στην εκτίμηση πως, αν λάμβανε μέρος στις συνομιλίες, ουσιαστικά, θα υπονόμευε τη "δική" της ανάλογη πρόταση για τη δημιουργία μιας πολυεθνικής δύναμης με έδρα τη Θεσσαλονίκη.

Ομως, χτες, μετά το τέλος των συνομιλιών στην Αγκυρα, η αμηχανία και η ανησυχία στελεχών της κυβέρνησης ήταν έντονη, καθώς κοινή είναι η εκτίμηση πως η "ελληνική ιδέα" για δημιουργία πολυεθνικής δύναμης, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, έχει περάσει πια σε δεύτερη μοίρα. Το γεγονός αυτό προκαλεί τον έντονο προβληματισμό διπλωματικών κύκλων, οι οποίοι επισημαίνουν δύο δυσάρεστες εξελίξεις: Πρώτον, πως η Τουρκία έχει λάβει το "πράσινο φως" για τέτοιου είδους κινήσεις από την Ουάσιγκτον και, δεύτερον, πως η τουρκική διπλωματία προωθεί τις θέσεις της στη Βαλκανική, μέσα από τη στενότατη συνεργασία με τη Σόφια, γεγονός που μέχρι πριν λίγους μήνες θεωρούνταν αδιανόητο...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ