Πέμπτη 19 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Αντιπαραθέσεις κυβέρνησης - στρατού;

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.- Ο Τούρκος πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ δείχνει να επαναλαμβάνει το σφάλμα που κόστισε στον προκάτοχό του, Νετσμεντίν Ερμπακάν, τον εξοστρακισμό του από την πολιτική ζωή της χώρας για πέντε χρόνια: Δε συμμορφώνεται με τις (άγραφες) επιταγές του στρατού.

Βέβαια, ο Γιλμάζ και οι συν αυτώ στον κυβερνητικό συνασπισμό ουδεμία σχέση έχουν με το "πολιτικό ισλάμ", αλλά η δήλωση του σημερινού πρωθυπουργού ότι "ο στρατός πρέπει να ασχολείται με τις δικές του υποθέσεις" είναι επί της ουσίας πανομοιότυπη με αυτήν του προηγούμενου, ένα χρόνο πριν...

Ο Γιλμάζ χτες έδειξε να υιοθετεί σκληρή ρητορική, απαντώντας σε μερίδα του τουρκικού Τύπου που τον θέλει να κυβερνά με "ρετσέτες" των στρατηγών. "Δε θυμάμαι να έχω αναθέσει αυτό το καθήκον (της διακυβέρνησης) σε κάποιον άλλο", είπε.

Αν μη τι άλλο, ο Γιλμάζ στο παρελθόν ήταν προσεκτικότερος σε φραστικό επίπεδο: Προχτές, όμως, ο πρώην σύμβουλος του Προέδρου Ντεμιρέλ και αρθρογράφος της "Τέρκις Ντέιλι Νιουζ" υπονοούσε σε κύριο άρθρο της εφημερίδας ότι ο πρωθυπουργός επιδεικνύει "αγνωμοσύνη".

Η όλη ...πρεμούρα αφορά τη δυσαρέσκεια των στρατιωτικών από την αδράνεια της κυβέρνησης στην εφαρμογή των μέτρων που το Επιτελείο θεωρεί απαραίτητα για την αντιμετώπιση του ισλαμικού κινδύνου, η οποία πυροδοτεί φήμες περί "επέμβασης του στρατού στην πολιτική".

Ο Γιλμάζ δηλώνει ότι θα πάρει όποια μέτρα θεωρεί απαραίτητα για την απομάκρυνση του "ισλαμικού κινδύνου", αποσαφηνίζει, όμως, ότι δε θεωρεί ενδεδειγμένα τα μέτρα που εισηγείται το Επιτελείο.

Τι θα προκύψει, μένει να αποδειχθεί...

Νέος κύκλος διώξεων

Δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν δεκάδες φίλα προσκείμενους στο φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα του Λαού (ή Χαντέπ, όπως αποκαλείται το εκάστοτε κόμμα που πρόσκειται στους Κούρδους), κατά τη διάρκεια επιδρομών στα σπίτια τους, χτες τη νύχτα, σε πολλές τουρκικές πόλεις.

Στέλεχος του κόμματος απέδωσε τις συλλήψεις στη μεγάλη ένταση που επικρατεί, ενόψει της κουρδικής γιορτής για το νέο έτος (Νεουρόζ), την 21η Μάρτη. "Τα μέτρα αυτά λαμβάνονται σε βάρος αυτών που επιθυμούν προφανώς να γιορτάσουν σύμφωνα με τις παραδόσεις τους", υποστήριξε.

Εισαγγελέας τουρκικού δικαστηρίου ζητά την επιβολή ποινών κάθειρξης τουλάχιστον 22,5 ετών σε εφτά ηγετικά στελέχη του Χαντέπ, με την κατηγορία της δράσης ως πολιτικών εκπροσώπων των αυτονομιστών ανταρτών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ).

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέα "σεναριολογία" αναβολής εκλογών(1998-08-26 00:00:00.0)
Νέα μέτρα κατά Ισλάμ(1998-03-24 00:00:00.0)
"Υπόγειος πόλεμος" Τουρκίας - Ιράν σε... ιρακινό έδαφος(1997-12-10 00:00:00.0)
41 Κούρδοι και μια ...εφημερίδα στο εδώλιο!(1996-08-27 00:00:00.0)
Νέα εισβολή στο Ιράκ!(1996-05-09 00:00:00.0)
Καθοριστικός ο ρόλος του στρατού(1996-02-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ