Παρασκευή 13 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Πρασίνισε" η Αττική από... εξαγγελίες!

Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, θέλοντας να θολώσει τα νερά για το αντιπεριβαλλοντικό και καταστροφικό έργο της κυβέρνησης, ισχυρίστηκε ούτε λίγο ούτε πολύ ότι από το 1994 αυξάνεται το πράσινο στην Αττική, ίσως και μέχρι 40.000 στρέμματα...

Το πράσινο της Αττικής (αστικό και περιαστικό) από το 1994 μέχρι το 1997... αυξάνεται ραγδαία κατά 40.000 στρέμματα περίπου! Αυτή η φράση θα μπορούσε να είναι το πιο σύντομο ανέκδοτο, αν δεν το ανακοίνωνε, χωρίς αιδώ, χτες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης, κάνοντας, υποτίθεται, τον απολογισμό του περιβόητου πακέτου μέτρων "Αττική SOS"... Αρα αποτελεί, απλώς, το άκρον άωτον της κοροϊδίας προς τους κατοίκους του Λεκανοπεδίου, οι οποίοι βλέπουν χρόνο με το χρόνο τα δάση της Αττικής να αποψιλώνονται από τις πυρκαγιές και τις καταπατήσεις, και τους λιγοστούς εναπομείναντες ελεύθερους χώρους να τσιμεντοποιούνται, ενώ για τους ελάχιστους, που απομένουν ακόμη, επιφυλάσσεται η λαίλαπα της καταστροφής με τη χωροθέτηση σ' αυτούς των ολυμπιακών εγκαταστάσεων.

Η κυβέρνηση, όμως, και προσωπικά ο Κ. Λαλιώτης, είναι οι μόνοι που βλέπουν ανάπτυξη του πράσινου στην Αττική - κατά τα πρότυπα της... εξαφάνισης του νέφους, που ανακοίνωσαν προ ημερών - προκαλώντας προφανώς κάθε άλλο παρά τη γενική θυμηδία, μόνο.

Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ σε πολλά σημεία βέβαια του απολογισμού του δεν απέφυγε τον πειρασμό να γυρίσει το χρόνο μια τετραετία πίσω και να επαναλάβει τις ίδιες εξαγγελίες που περιέχονται και στο πακέτο "Αττική SOS" και οι οποίες προφανώς δεν υλοποιήθηκαν. Για το λόγο αυτό και μόνο ασφαλώς κανείς δεν μπορεί να τον κατηγορήσει ότι δεν έχει... συνέπεια!

Ετσι ξαναεξάγγειλε:

  • Τον καθορισμό Ζωνών Οικιστικού Ελέγχου που θα προσδιορίζουν τις χρήσεις γης και θα θέτουν τους όρους δόμησης και προστασίας στην Αττική (ΖΟΕ Λαυρεωτικής, ΖΟΕ Ασπροπύργου, ΖΟΕ Βόρειας Αττικής, ΖΟΕ Αχαρνών, Λιοσίων και Φυλής). Είναι βέβαια γεγονός ότι κάποιες από αυτές τις ΖΟΕ, όπως της Λαυρεωτικής, έχουν καταρτιστεί αλλά επιστράφησαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας, επειδή περιείχαν πλήθος αντιπεριβαλλοντικών και αντισυνταγματικών διατάξεων.
  • Το ίδιο συμβαίνει και με τη θεσμική προστασία των ορεινών όγκων της Αττικής. Τρία μάλιστα από τα Προεδρικά Διατάγματα που ετοιμάστηκαν και αφορούν το όρος Αιγάλεω, την Πάρνηθα και τη Λαυρεωτική επιστράφησαν και πάλι ως αντισυνταγματικά από το ΣτΕ. Να μην ξεχάσουμε βέβαια ότι η Πάρνηθα είναι υποψήφια να δεχτεί και το Ολυμπιακό Χωριό στα όρια του πυρήνα προστασίας της!
  • Την αποκατάσταση 70 ανενεργών λατομείων συνολικής έκτασης 20.000 στρεμμάτων. Η παρέμβαση έχει ολοκληρωθεί μόνο σε 5 λατομεία έκτασης 1.200 στρεμμάτων και δεν προβλέπεται να επεκταθεί μέχρι το 2000 σε πάνω από άλλα 7.

Εκείνα τα έργα που βρίσκονται σε κάποιο σοβαρό ρυθμό υλοποίησης είναι η αποκατάσταση των παλιών χωματερών στο Σχιστό και τα Α. Λιόσια και η διαμόρφωση του υπερτοπικού πόλου αναψυχής στο Σελεπίτσαρι, έργο το οποίο όμως είχε αρχίσει αρκετά πριν το 1994.

Ο υπουργός μίλησε συγκεκριμένα για 30 παρεμβάσεις συνολικής έκτασης 4.000 στρεμμάτων μέσα στον αστικό ιστό της πρωτεύουσας. Από τις παρεμβάσεις, όμως, αυτές μόνο πέντε με έξι έχουν ολοκληρωθεί. Ανάμεσα σ' αυτές περιλαμβάνεται και η δημιουργία του "Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης" (Πύργος Βασιλίσσης) στους Αγίους Ανάργυρους, το οποίο όμως έχει εντελώς εγκαταλειφθεί, μετά την υλοποίηση της πρώτης φάσης και ερημώνει μέσα στις λάσπες...

Ο υπουργός μίλησε, επίσης, για αύξηση του πράσινου στους ορεινούς όγκους με προγράμματα αναδάσωσης 14.000 συνολικά στρεμμάτων. Ο υπουργός προφανώς "ξεχνάει" ότι μόνο το διάστημα 1994 - 1995 αποτεφρώθηκαν στην Αττική 90.000 στρέμματα, άρα ο αληθινός απολογισμός θα έπρεπε να είναι μια καθαρή μείωση των δασών της Αττικής κατά 75.000 στρέμματα περίπου.

Καταστροφικοί σχεδιασμοί

Οι ακροβατισμοί, όμως, του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ δε σταματούν εδώ. Πίσω από τα ωραία λόγια για αύξηση του πράσινου, πίσω από την κωδική ονομασία "διαμόρφωση μητροπολιτικών πάρκων" στον Ελαιώνα, στο Αεροδρόμιο Ελληνικού, στο Γουδί,από τα Κουντουριώτικα μέχρι την Πινακοθήκη και για δημιουργία θαλάσσιου Μετώπου στην παραλιακή ζώνη από Φάληρο μέχρι Κορωπί, κρύβονται τεράστιας έκτασης αντιπεριβαλλοντικοί σχεδιασμοί. Και αυτό γιατί είναι γνωστό ότι:

  • Στον Ελαιώνα ακόμη δεν έχει συσταθεί φορέας υλοποίησης ακόμη και του σχεδίου Λαλιώτη, που και αυτό τσιμεντοποιεί σε μεγάλο βαθμό την περιοχή.
  • Στο αεροδρόμιο του Ελληνικού υπάρχουν οι εντολές προς τη μελετητική ομάδα του ΕΜ Πολυτεχνείου να εφαρμόσει σενάρια τσιμεντοποίησης.
  • Για το Γουδί υπάρχουν σκέψεις για την εγκατάσταση εκεί διαφόρων ασυμβίβαστων δραστηριοτήτων. Ο υπουργός, βέβαια, απέκλεισε την περίπτωση να γίνει δεκτό το αίτημα για τη χωροθέτηση εκεί του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού, αλλά δε διέψευσε ότι ο ίδιος προτείνει να χωροθετηθεί κι αυτό στο Ελληνικό που κατά τα άλλα υποτίθεται θα γίνει μητροπολιτικό πάρκο!
  • Οσον αφορά την Ενοποίηση χώρων πράσινου από τον Αρειο Πάγο τα Κουντουριώτικα, Λυκαβηττό, Μέγαρο Μουσικής, Πινακοθήκη, Ρηγίλλης και την αύξηση του πρασίνου εκεί κατά 320 στρέμματα μόνο δύο παραδείγματα αρκούν για να δείξουν την κοροϊδία: Η καταστροφή του Πάρκου Ελευθερίας για χάρη του Μεγάρου και το μάντρωμα ελεύθερου χώρου από ιδιώτη στα Κουντουριώτικα.
  • Οσο δε για τη δημιουργία θαλάσσιου Μετώπου από το Φάληρο ως το Κορωπί, το σχέδιο του Οργανισμού Αθήνας έχει ξεσηκώσει τόση θύελλα αντιδράσεων από τους φορείς των περιοχών που εμείς περιττεύει να προσθέσουμε οτιδήποτε. Θα θυμίσουμε απλώς ότι εκεί προβλέπεται να γίνουν και μια σειρά από καταστροφικές παρεμβάσεις για τους Ολυμπιακούς.

Χαρακτηριστική για την τελευταία αυτή εξαγγελία Λαλιώτη είναι η ανακοίνωση του Ομίλου Φίλων της Θάλασσας, με την οποία επισημαίνει ότι την Β πλαζ της Βούλας που γλίτωσε από τον παράνομο διαγωνισμό ξεπουλήματος που είχε προκηρύξει ο ΕΟΤ, έρχεται τώρα να απειλήσει η μελέτη του Οργανισμού Αθήνας, αφού αυτή προβλέπει: 2.500 τετραγωνικά τσιμεντένιων εγκαταστάσεων. 7.500 τετραγωνικά ελάχιστο χώρο πάρκινγκ. Το 25% της έκτασης να καταλάβουν οι σιδερένιες νεροτσουλήθρες.

Υ. Γ. Η παρουσία στη χτεσινή συνέντευξη των νομαρχών Αθηνών Δ. Ευσταθιάδη και Πειραιά Χρ. Φωτίου για προεκλογικούς λόγους, ελέγχεται ως... ανακριβής!


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ