Παρασκευή 13 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αυξάνει η ένταση στη Δυτική Οχθη

ΧΕΒΡΩΝΑ.-

Εντείνονται οι συγκρούσεις ανάμεσα σε Παλαιστινίους και Ισραηλινούς στρατιώτες σε πολλές πόλεις της Δυτικής Οχθης. Παρά την αυξανόμενη ένταση ο Παλαιστίνιος ηγέτης, Γιασέρ Αραφάτ, δήλωσε ότι παραμένει πιστός στην "ειρηνευτική διαδικασία". Από την πλευρά της, η ισραηλινή κυβέρνηση τηρεί "σιγήν ιχθύος", ενώ οι Εβραίοι έποικοι επέλεξαν να γιορτάσουν τη γιορτή του Πουρίμ (το εβραϊκό Καρναβάλι) σε απόσταση αναπνοής από τον τόπο των επεισοδίων, προκαλώντας την αγανάκτηση των Παλαιστινίων διαδηλωτών.

Πυκνός καπνός κάλυπτε, χτες, την πόλη της Χεβρώνας, όπου επί ώρες οι Παλαιστίνιοι διαδηλωτές, καίγοντας λάστιχα, εκσφενδόνιζαν πέτρες και δακρυγόνα κατά των Ισραηλινών στρατιωτών, που απαντούσαν με λαστιχένιες σφαίρες και δακρυγόνα. Μετά από πολλές ώρες σφοδρών συγκρούσεων, επενέβη η παλαιστινιακή Αστυνομία, η οποία και κατάφερε να διαλύσει τους διαδηλωτές. Ανάλογες σκηνές εκτυλίχτηκαν και στη Βηθλεέμ, στο Μπέιτ Ελ και το προσφυγικό στρατόπεδο Σχουαφάτ. Σύμφωνα με έναν πρώτο απολογισμό, τουλάχιστον, 18 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, ενώ στη Βηθλεέμ ένας νεαρός έποικος τραυμάτισε σοβαρά με το όπλο του έναν 23χρονο Παλαιστίνιο.

Και ενώ η Δυτική Οχθη αρχίζει και πάλι να μοιάζει με καζάνι που βράζει, ο ισραηλινός στρατός άφησε ελεύθερους τους 3 Ισραηλινούς στρατιώτες που άνοιξαν πυρ κατά του φορτηγού που μετέφερε Παλαιστινίους εργάτες την Τρίτη το βράδυ, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 3 Παλαιστίνιοι, να τραυματιστούν άλλοι τέσσερις και να ξεσπάσουν τα επεισόδια. Κανένα αποτέλεσμα δεν έχει ακόμη εξαχθεί από την έρευνα που διεξάγει για το συμβάν ο ισραηλινός στρατός, ενώ η ισραηλινή κυβέρνηση έχει αποφύγει τις δηλώσεις. Την ίδια στιγμή, ο Ισραηλινός στρατιωτικός διοικητής στη Χεβρώνα καλούσε τόσο τους Ισραηλινούς στρατιώτες όσο και τους εποίκους να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να βοηθήσουν να αποκλιμακωθεί η ένταση.

Από την πλευρά του, ο Παλαιστίνιος ηγέτης, Γιασέρ Αραφάτ, επαναδιατύπωσε την πίστη του στην "ειρηνευτική διαδικασία" και δεν έκανε κανένα απολύτως σχόλιο για τις συγκρούσεις. Ομως, ένας από τους ηγέτες της Φατάχ, της οργάνωσης που πρόσκειται στον Γιασέρ Αραφάτ, ο Μπαράκ Τακρούρ, επανέλαβε την έκκλησή του προς τον παλαιστινιακό λαό να διαδηλώσει την οργή, διευκρινίζοντας ότι, παρά τις εντολές που έχει από την Παλαιστινιακή Αρχή η Φατάχ για την πραγματοποίηση "ήρεμων διαδηλώσεων", κανείς δεν μπορεί να ελέγξει "τι γίνεται στους δρόμους".


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ