Παρασκευή 13 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Επιτέλους... ανευρέθησαν οι ένοχοι

ΑΒΙΑΝΟ.-

"Κάλλιο αργά παρά ποτέ", θα μπορούσαν να πουν οι Ιταλοί πολίτες χτες, αφού η επίσημη ανακοίνωση του πορίσματος της έρευνας "φωτογραφίζει" καθαρά τους υπαίτιους του τραγικού δυστυχήματος, που σημειώθηκε τον περασμένο μήνα σε χιονοδρομικό κέντρο της Βόρειας Ιταλίας και στοίχισε τη ζωή σε 20 τουρίστες.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραδέχτηκαν χτες ότι το πλήρωμα του αεροπλάνου του Σώματος των Πεζοναυτών ευθύνεται για την τραγωδία! "Πρόκειται για λάθος του πληρώματος που οδήγησε το αεροπλάνο χαμηλότερα και με μεγαλύτερη της επιτρεπόμενης ταχύτητα για το σημείο εκείνο", υπογράμμισε ο υποστράτηγος Μάικλ Ντελόνγκ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην αμερικανική αεροπορική βάση στο Αβιάνο. Η εφημερίδα "Λα Ρεπούμπλικα" στο χτεσινό της φύλλο δημοσιεύει αντίγραφο της αμερικανικής έκθεσης, στην οποία αναφέρεται πως "το πλήρωμα οδηγούσε το αεροπλάνο με μεγάλη ταχύτητα και σε ύψος πολύ χαμηλότερο των 300 μέτρων, που είναι το επιτρεπόμενο όριο". Ενώ αξιωματούχος στο αμερικανικό Πεντάγωνο υποστήριξε ότι το δυστύχημα μπορούσε να είχε αποφευχθεί και εισηγήθηκε τη λήψη πειθαρχικών μέτρων σε βάρος των τεσσάρων μελών του πληρώματος, καθώς και διοικητικών στελεχών, που ενέχονται στην υπόθεση, συμπεριλαμβανομένης μιας πιθανής παραπομπής σε στρατοδικείο με την κατηγορία του φόνου εξ αμελείας.

Η ιταλική κοινή γνώμη μάλλον θα είδε με σχετική ανακούφιση το πόρισμα της έρευνας, μια και η τραγωδία της 3ης Φλεβάρη είχε προκαλέσει την αγανάκτηση του κόσμου, ιδιαίτερα μετά τις προσπάθειες των αξιωματούχων της βάσης να καλύψουν το περιστατικό και να συγκαλύψουν τις ευθύνες του πληρώματος. Ο σάλος που προκλήθηκε και οι αντιδράσεις κυρίως του απλού κόσμου δημιούργησαν σοβαρά προβλήματα στις αμερικανοϊταλικές σχέσεις, με αποτέλεσμα οι Αμερικανοί να εξαναγκαστούν να διεξαγάγουν έρευνα και να αποδοθούν οι ευθύνες.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ