Πέμπτη 12 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
5 Μάρτη 1943

Οταν οι Γερμανοί κήρυξαν γενική πολιτική επιστράτευση, με σκοπό να στείλουν Ελληνικά Στρατεύματα ενάντια στη Σοβιετική Ενωση, το ΚΚΕ τότε πήρε αμέσως θέση, καλώντας τον ελληνικό λαό σε γενική κινητοποίηση. Σύσσωμος ο λαός της Αθήνας, στις 5 του Μάρτη 1943, κατέβηκε σε γενική κινητοποίηση με το σύνθημα "Κάτω η επιστράτευση". Αρχικά η συγκέντρωση είχε οριστεί να γίνει στην πλατεία Κάνιγγος. Στρατιωτικές δυνάμεις όμως είχαν αποκλείσει την πλατεία. Αμέσως όμως, ρίχτηκε το σύνθημα οι συγκεντρωμένοι να κινηθούν προς την πλατεία Κλαυθμώνος και να γίνει εκεί η συγκέντρωση. Ετσι και έγινε. Πηγαίνοντας όμως προς την πλατεία, παρουσιάστηκε μπροστά μας ο Αγγελος Εβερτ, με την επίσημη άσπρη στολή του, τότε διευθυντής Ασφάλειας Αθηνών και διέταξε πυρ. Αυτή η κίνηση είχε αποτέλεσμα να έχουμε δυο νεκρούς και πολλούς τραυματίες. Νεκροί ήταν ο Μήτσος Γούναρης από τη Θεσσαλονίκη, που το 1937, όταν ήμασταν εξόριστοι στη Φολέγανδρο, ήταν γραμματέας της Κομματικής Ομάδας, και ο Διονύσης Γονατάς.

Μετά απ' αυτό, τους πήραμε και τους πήγαμε στους Αμπελοκήπους και τους θάψαμε στο προαύλιο του 3ου Στρατιωτικού Νοσοκομείου.

Η θυσία των δυο αυτών συντρόφων μας και ο ξεσηκωμός του αθηναϊκού λαού κατάφερε να ματαιώσει τα σχέδια των Γερμανών και να μη γίνει η επιστράτευση.

Συντροφικά

ΓΑΛΑΝΑΚΗΣ Μ. Γεώργιος

Ανάπηρος πολέμου 1940-41

Χολαργός


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ