Τετάρτη 11 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ
Ο Κοπελούζος τους έγραψε τη σύμβαση...

Σε αοριστολογίες και επίκληση των εθνικών συμφερόντων προχώρησε η κυβέρνηση, και η διοίκηση της ΔΕΗ, αντί ν' απαντήσει στα ερωτήματα που τέθηκαν στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής

Ακόμη και τη... βοήθεια του Κοπελούζου και των δακτυλογράφων του χρειάστηκε και επιστράτευσε η ΔΕΗ, για να καθαρογράψει και να διατυπώσει κάποιους όρους στην τελική σύμβαση για την ανάθεση της λιγνιτικής Μονάδας της Φλώρινας. Αυτό ομολόγησε χτες ο διευθυντής Μελετών και Κατασκευών της ΔΕΗ Αβ. Μιζάν,κατά τη διάρκεια της εξέτασής του από τη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, στην πρώτη συνεδρίασή της, για την εξέταση της επίμαχης σύμβασης ΔΕΗ - κοινοπραξίας Κοπελούζου για την κατασκευή της Μονάδας. Στα πλαίσια της Επιτροπής, η αρμόδια υπουργός Β. Παπανδρέου έκανε για μία φορά ακόμη λόγο για σκανδαλολογία, που συντηρείται από συγκεκριμένα συμφέροντα, ενώ δεν παρέλειψε να δηλώσει ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην υλοποίηση του εν λόγω έργου, χωρίς κωλυσιεργίες. Γενικότερα στη χτεσινή συνεδρίαση, τόσο η υπουργός, όσο και οι αρμόδιοι της ΔΕΗ, παρά τις αγωνιώδεις προσπάθειες που κατέβαλαν, δεν κατάφεραν να πείσουν ότι δεν πρόκειται για σκάνδαλο ή έστω ότι η επίμαχη Μονάδα θα είναι ανταγωνιστική. Αντίθετα, μέσα από τις απαντήσεις στα διάφορα ερωτήματα που τέθηκαν, ενισχύθηκε η επιχειρηματολογία περί σκανδάλου. Ενδεικτικά αναφέρουμε την ομολογία ότι ο ακριβοπληρωμένος λέβητας που θα κατασκευαστεί, προέκυψε από τις ανάγκες του κατασκευαστή και όχι της ΔΕΗ. Ενδεικτική, του σκανδάλου που η κυβέρνηση επιχειρεί να παρουσιάσει ως έργο εθνικής σημασίας, ήταν η απάντηση του Αβ. Μιζάν σε ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Δ. Πιπεργιά, "εάν αληθεύει το γεγονός ότι η ΔΕΗ χρησιμοποίησε έμμισθους υπαλλήλους του Δ. Κοπελούζου για τη σύνταξη του κειμένου της σύμβασης". "Ναι, μας βοήθησαν στη δακτυλογράφηση και στη διατύπωση κάποιων όρων", απάντησε ο Αβ. Μιζάν και ευλόγως ο Δ. Πιπεργιάς έθεσε το ρητορικό ερώτημα "δηλαδή 35 χιλιάδες εργαζόμενοι της ΔΕΗ δε σας έφτασαν;". Την ίδια στιγμή καταρρίφθηκε ουσιαστικά και το επιχείρημα της αναγκαιότητας του έργου για εθνικούς λόγους που προβάλλει η κυβέρνηση, αφού - όπως δηλώθηκε - με την ολοκλήρωσή του στο έργο θα απασχολούνται μόλις 80 εργαζόμενοι!

Απαντώντας σε ερώτηση για την ανταγωνιστικότητα της μονάδας, ο Αθ. Κραβαρίτης, βοηθός γενικού διευθυντή της ΔΕΗ, εμμέσως πλην σαφώς περιόρισε την ανταγωνιστικότητά της στη χαμηλή τιμή του ξυλίτη (λιγνίτη) - 5 δραχμές έναντι 10 του Αγ. Δημητρίου. Ακόμη όμως και αυτό το επιχείρημα είναι αστήριχτο, καθώς ακόμη η ΔΕΗ δεν έχει υπογράψει συμβόλαιο με τους ιδιώτες που θα εκμεταλλεύονται το καύσιμο και θα προμηθεύουν τη ΔΕΗ.

Το αυξημένο κόστος από την ακαθόριστη τιμή του λιγνίτη έθιξε με ερώτησή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Μπ. Αγγουράκης,χωρίς βέβαια να πάρει κάποια πειστική απάντηση για το αντίθετο. Σε μια προσπάθεια επίσης να απαντήσει στο ερώτημα πως το κόστος των 125 δισ. δρχ. που είχε ανακοινώσει το 1995 στη Βουλή ο σημερινός πρωθυπουργός από τη θέση του υπουργού Βιομηχανίας για δύο έργα και συγκεκριμένα της Μονάδας της Φλώρινας και του υδροηλεκτρικού Πευκόφυτου - Συκιάς, κατέληξε να είναι μόνο για τη Φλώρινα 179,5 δισ. δρχ. και με την προσθήκη των υποέργων - όπως οι ίδιοι δήλωσαν - θα φτάσει τα 214 δισ. δρχ., κατέφυγε γενικώς σε αοριστολογίες του στιλ, "ο πρωθυπουργός μπορεί να αναφερόταν μόνο στη Φλώρινα και όχι και στα δύο έργα" ή "μάλλον δε θα είχε συμπεριληφθεί η αποθείωση και τα περιβαλλοντικά κόστη". Ο ίδιος αναγκάστηκε βέβαια μετά από παρέμβαση βουλευτή, ο οποίος δήλωσε ότι έχει έγγραφο που υπογεγραμμένο από τη ΔΕΗ που αναφέρει ότι μέσα στο κόστος είναι και τα περιβαλλοντικά, να ανακαλέσει, λέγοντας ότι απλώς έκανε μια υπόθεση για τα δεδομένα που κατείχε ο πρωθυπουργός τότε. Ανάλογα αστήριχτα επιχειρήματα επικαλέστηκε για να απαντήσει και στην ερώτηση του Μπ. Αγγουράκη για την αξιοπιστία του ανεξάρτητου εκτιμητή "Λαμάγιερ", για την ανταγωνιστικότητα του συμβολαιοποιηθέντος τιμήματος, μια εκτίμηση που προέκυψε έπειτα από συγκρίσεις μόνο με σταθμούς της Αν. Γερμανίας και μάλιστα συγκρίνοντας ολοκληρωμένους με μη ολοκληρωμένους σταθμούς.

Αξίζει να σημειωθεί η προσπάθεια της υπουργού Ανάπτυξης αλλά και βουλευτών του ΠΑΣΟΚ να αποπροσανατολίσουν τη χτεσινή συζήτηση, μεταθέτοντας το πρόβλημα στη διακρατική συμφωνία με τους Ρώσους αποκλειστικά και στους προγενέστερους χειρισμούς του θέματος από την κυβέρνηση της ΝΔ.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org