Σάββατο 7 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ ΕΠΙ ΠΛΗΡΩΜΗ
Εισπράτταμε με το νόμο...

Εντός των πλαισίων που χάραξε η κυβέρνηση, η "αντιπαράθεση" για τα παρκόμετρα. Ολοι εμφανίζονται νομοταγείς, οι πολίτες παραμένουν χωρίς επιστροφή των χρημάτων τους

Με την κυβέρνηση να "πετάει το μπαλάκι" της επιστροφής των χρημάτων από παράνομες κλήσεις, στους ίδιους τους πολίτες και στα δημοτικά συμβούλια και με την Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ) να επικαλείται σεβασμό στους νόμους του κράτους και δη στο νομικό εκείνο πλαίσιο που επιτρέπει την ανάθεση δημοτικών αρμοδιοτήτων σε ιδιώτες, συνεχίστηκε το "σίριαλ" δηλώσεων και εξελίξεων στο θέμα της λεγόμενης "ελεγχόμενης στάθμευσης", το χαράτσωμα, δηλαδή των πολιτών και με το μέτρο της επί πληρωμή στάθμευσης.

Κοινός παρονομαστής των αντιπαραθέσεων που γέννησε η απόφαση του ΣτΕ - σύμφωνα με την οποία η ανάθεση αστυνομικών καθηκόντων σε ιδιώτες είναι παράνομη - η αποδοχή της στάθμευσης επί πληρωμή, στο όνομα μάλιστα της επίλυσης του κυκλοφοριακού προβλήματος. Ολοι τους αποκρύπτουν τη διάσταση του προβλήματος που έδωσε, χτες, με παραδειγματικό τρόπο, ο επικεφαλής της "Αγωνιστικής Συνεργασίας για την Αθήνα", Λεων. Αυδής: "Οταν το κυκλοφοριακό αντιμετωπίζεται με τιμολογιακή πολιτική, είπε, ευνοούνται οι πλούσιοι, γιατί γι' αυτούς ένα χιλιάρικο δεν είναι τίποτα, και αδικούνται οι φτωχοί γιατί το ίδιο χιλιάρικο είναι γι' αυτούς απαγορευτικό".

Κυβέρνηση και ηγεσία της ΚΕΔΚΕ, σε αγαστή σύμπνοια, υπερασπίστηκαν τόσο το θεσμικό πλαίσιο που εκχωρεί αρμοδιότητες των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε ιδιώτες όσο και τη νομιμότητα των δημάρχων που το εφάρμοσαν, εκχωρώντας την ελεγχόμενη στάθμευση. Πρόθεση και των δύο είναι να μην επιστρέψουν τα χρήματα από τα αχρεωστήτως καταβληθέντα πρόστιμα, αλλά αντίθετα να σύρουν τους πολίτες να τα διεκδικήσουν στα δικαστήρια, όπου όμως η προσφυγή θα είναι ασύμφορη, καθώς τα δικαστικά έξοδα, το πιο πιθανό είναι, να υπερβαίνουν τα διεκδικούμενα ποσά.

Ετσι, ο υφυπουργός Εσωτερικών, Λ. Παπαδήμας, με ακόμα μεγαλύτερη σαφήνεια χτες απ' ό,τι τις προηγούμενες μέρες, επέμεινε στη διαδικασία και πρακτική της ανάθεσης δημοτικών αρμοδιοτήτων σε ιδιώτες ως τον "αποτελεσματικότερο" τρόπο λειτουργίας των ΟΤΑ. Περιόρισε το πρόβλημα από την ουσία της εφαρμογής επί πληρωμή ελεγχόμενης στάθμευσης, στο ζήτημα των... κακών δημάρχων οι οποίοι δεν τηρούν τις προϋποθέσεις του νόμου στη συνεργασία τους με τους ιδιώτες. Στο ίδιο κλίμα το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΚΕ, που συνεδρίασε έκτακτα, στη Θεσσαλονίκη, υπερασπίστηκε τον εισπρακτικό χαρακτήρα του μέτρου της ελεγχόμενης στάθμευσης, γιατί εξασφαλίζει πόρους στους ΟΤΑ. Παράλληλα, δικαιολόγησε τη μέχρι τώρα εφαρμογή του μέτρου, με το σκεπτικό ότι οι παρκοδήμαρχοι εφάρμοζαν πιστά το νόμο, "γιατί σε μια ευνομούμενη πολιτεία οφείλουμε σεβασμό στους υφιστάμενους κανόνες δικαίου"...

Στο πεδίο του Δήμου της Αθήνας, η υπόθεση αποκτά νέες προεκτάσεις καθώς από χτες διενεργείται τόσο στην εταιρία όσο και στον δήμο έλεγχος του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) του υπουργείου Οικονομικών. Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες η ιδιωτική εταιρία δεν εξέδιδε εγκαίρως τα απαιτούμενα παραστατικά είσπραξης των προστίμων και ο δήμος δεν τα ζητούσε με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν στα βιβλία του.

Από το Δήμο Αθηναίων, υποστηρίζουν πάντως ότι πρόκειται για συνηθισμένο τακτικό έλεγχο, τον όγδοο κατά σειρά, από τον οποίο δεν έχει προκύψει τίποτα. Από την πλευρά του ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Αγγελος Μοσχονάς,ενέταξε την "εφόρμηση" του ΣΔΟΕ στον... ανίερο πόλεμο που έχουν εξαπολύσει στον "επιτυχημένο" Δ. Αβραμόπουλο οι αντίπαλοί του.

Στο μεταξύ παρά τη δέσμευση τόσο της παράταξης του Δ. Αβραμόπουλου όσο και της Μ. Δαμανάκη στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι θα σταματήσει ο χαρτοπόλεμος των ανακοινώσεων και των καταγγελιών εν αναμονή της δημοσίευσης της απόφασης του ΣτΕ, το έργο συνεχίστηκε και χτες με αμείωτη ένταση. Ο καυγάς αφορούσε και πάλι αν και ποιος μπορεί να επιστρέψει τα εισπραχθέντα πρόστιμα. Οι σχετικές ανακοινώσεις πάντως που φέρουν την υπογραφή του γ. γ. του δήμου και αναφέρουν αυθαίρετα ότι τα χρήματα θα επιστραφούν άμεσα με ταχυδρομική επιταγή στους δημότες, δεν είχαν αφαιρεθεί ούτε και χτες από τους χώρους του δημαρχείου.

Η όλη εξέλιξη, πάντως, ειδικά ο τρόπος που χειρίζεται το θέμα η κυβέρνηση, ενισχύει το ερώτημα που τέθηκε εξαρχής, εμμέσως πλην σαφώς, από την πλευρά του δημάρχου Αθηναίων, για το αν όλα γίνονται μόνο και μόνο για να μπορέσει η γνωστή ΣΕΤΕΞ να πάρει τη δουλιά. Η επίτευξη όμως ενός τέτοιου στόχου σημαίνει ότι θα πρέπει να αναμένεται, πάντα από το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, νέα αντίδραση, καθώς τις τελευταίες μέρες είναι αρκετοί αυτοί που έχουν γίνει κοινωνοί μίας επιστολής που απευθύνεται σε κάποιον αγαπητό Θεόδωρο...

Οπως κι αν έχει η υπόθεση το μόνο σίγουρο είναι πως οι πολίτες που πλήρωσαν τα πρόστιμα δε θα τα πάρουν εύκολα πίσω, ενώ το ουσιαστικό αίτημα, να πληρώσει τη ζημιά η ίδια η κυβέρνηση που νομοθέτησε την παρανομία, δεν έχει ακόμα τεθεί.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ