Σάββατο 7 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΧΑΝΙΑ
Ανεπιθύμητος ο Ν. Μπερνς

Με αφορμή την πιθανολογούμενη επίσκεψη στα Χανιά του Αμερικανού πρεσβευτή στην Ελλάδα Νίκολας Μπερνς, την ερχόμενη Δευτέρα, η Επιτροπή Ειρήνης Χανίων εξέδωσε χτες ανακοίνωση, με την οποία την καταγγέλλει και καλεί τις τοπικές αρχές να θεωρήσουν τον εκπρόσωπο των ΗΠΑ ανεπιθύμητο στην περιοχή, ενώ καλεί το λαό της πόλης να αντιδράσει δυναμικά στη νέα πρόκληση. Η ανακοίνωση - καταγγελία, ανάμεσα στ' άλλα, αναφέρει:

"Η Επιτροπή Ειρήνης Χανίων θεωρεί προκλητική και επικίνδυνη την επίσκεψη του κ. Μπερνς στα Χανιά. Ο κ. Μπερνς σαν νέος Πιουριφόι θεωρεί την Ελλάδα αμερικανικό έδαφος, την οποία οργώνει απ' άκρου εις άκρον με τις πλάτες της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.

Καλούμε τον κ. νομάρχη, το δήμαρχο Χανίων, τον σεβασμιότατο Μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου όχι μόνο να μη συναντηθούν με τον Μπερνς, αλλά εκφράζοντας τα φιλειρηνικά και πατριωτικά αισθήματα του χανιώτικου και κρητικού λαού, να του διαμηνήσουν ότι είναι ανεπιθύμητος στα Χανιά και την Κρήτη ολόκληρη.

Καλούμε επίσης το ΕΚ Χανίων, το Δικηγορικό Σύλλογο, το ΤΕΕ, όλους τους επιστημονικούς φορείς, τα εργατικά σωματεία και κάθε μαζικό φορέα του νομού μας να αντιδράσει με κάθε πρόσφορο τρόπο σε αυτήν την προκλητική επίσκεψη.

Καλούμε το λαό και τη νεολαία των Χανίων να μην επιτρέψει τη νέα κατοχή του νησιού μας, με τον αγώνα του να βάλει φραγμό στα σχέδια των αμερικανοΝΑΤΟικών ιμπεριαλιστών για αιματοκύλισμα των λαών της περιοχής, με την αξιοποίηση και του ελληνικού εδάφους.

Ολοι μαζί τη Δευτέρα 9 Φλεβάρη στις 6.00μμ με πικετοφορία στην πλατεία της Αγοράς να διαδηλώσουμε:

  • Οχι στην επίσκεψη Μπερνς, είναι ανεπιθύμητος.
  • Η Ελλάδα δεν προτεκτοράτο.
  • Να φύγουν οι βάσεις από τη Σούδα.
  • Οχι στο αιματοκύλισμα των λαών".
Αλέκα Παπαρήγα: Πρόκληση για το λαό

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων για τη σχεδιαζόμενη επίσκεψη στην Κρήτη του Αμερικανού πρεσβευτή Ν. Μπερνς, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα υπογράμμισε: "Το θεωρώ πρόκληση για το λαό της Κρήτης και γενικότερα του ελληνικού λαού να έρχεται ο γκαουλάιτερ Μπερνς ως επιθεωρητής της βάσης της Σούδας. Θα μου πείτε, βέβαια, ότι αμερικάνικη βάση είναι αυτή. Ο πραγματικός, πάντως, λόγος της επίσκεψης, κατά τη γνώμη μας, δεν είναι να επιθεωρήσει τη στρατιωτική βάση των ΗΠΑ. Ο πραγματικός λόγος είναι ότι θέλει να δείξει τάχα φιλικά αισθήματα στον κρητικό λαό, να αμβλύνει το αντιαμερικανικό πνεύμα που υπάρχει εδώ και να πείσει τον κρητικό λαό ότι αυτή η βάση λειτουργεί για το καλό του. Ελπίζω, είμαι βέβαιη ότι ο κρητικός λαός όχι μόνο δε θα παρασυρθεί από τέτοιες απατηλές διακηρύξεις, αλλά θα ανανεώσει για άλλη μια φορά, τη θέλησή του να παλέψει για το διώξιμο αυτής της βάσης. Είμαι βέβαιη γι' αυτό. Πιστεύω ότι το αντιαμερικανικό πνεύμα που υπάρχει στην Κρήτη, δεν οφείλεται στο παρελθόν αίματος που χαρακτηρίζει τη δράση των ΗΠΑ, αλλά και για το ρόλο και την πολιτική των ΗΠΑ στις μέρες μας".

Δ. Ρέππας: Νόμιμος να κάνει ό,τι θέλει

H κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ κάθε μέρα που περνάει κατεβαίνει και ένα ακόμη σκαλοπάτι στον κατήφορο της αμερικανο-δουλείας. Μόλις προχτές ο Θ. Πάγκαλος, απαντώντας σε παράπονα ακόμα και συναδέλφων του βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για τα ανεξέλεγκτα "σούρτα - φέρτα" του Αμερικανού πρεσβευτή ανά την επικράτεια της χώρας, έλεγε στη Βουλή ότι στην περίπτωση του Ν. Μπερνς και των κινήσεών του στην Ελλάδα, δεν επιλαμβάνεται η Διεύθυνση Εθιμοτυπίας του υπουργείου Εξωτερικών, όπως θα έπρεπε να συμβαίνει... Το θέμα τέθηκε χτες από το "Ρ" στον κυβερνητικό εκπρόσωπο και οι απαντήσεις του είναι μνημειώδης, όπως φαίνεται από μερικά στιγμιότυπα της συζήτησης στο πρες ρουμ και τα οποία παρουσιάζονται παρακάτω:

- "Ρ": Γιατί η κυβέρνηση δεν υπάγει τις δραστηριότητες του κ. Μπερνς στη Διεύθυνση Εθιμοτυπίας του υπουργείου Εξωτερικών;

- ΡΕΠΠΑΣ: Δεν αντιλαμβάνομαι ποια είναι η ερώτησή σας.

- "Ρ": Η κυβέρνηση υπάγει τις δραστηριότητες του κ. Μπερνς, όπως κάνει με τους υπόλοιπους πρεσβευτές ξένων χωρών στη χώρα μας, στη Διεύθυνση Εθιμοτυπίας του υπουργείου Εξωτερικών;

- ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς, η Διεύθυνση Εθιμοτυπίας του υπουργείου Εξωτερικών έχει ένα ρόλο συντονιστικό. Είναι το όργανο εκείνο το οποίο, πάντοτε, είναι πληροφορημένο για το πώς οι διπλωματικές αρχές ξένων χωρών στην Ελλάδα κινούνται ή αναπτύσσουν δραστηριότητες.

- "Ρ": Ο κ. Πάγκαλος δηλώνει ότι οι δραστηριότητες του κ. Μπερνς δεν υπάγονται στη Διεύθυνση Εθιμοτυπίας του υπουργείου Εξωτερικών. Γιατί;

- ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Μπερνς γνωρίζετε ότι έχει αναπτύξει - και είναι δικό του θέμα αυτό - μία πρωτοβουλία επικοινωνίας με διάφορους παράγοντες στην ελληνική επικράτεια, η οποία αφορά τον ίδιο. Είναι δική του επιλογή αυτή. Είναι πάρα πολύ κινητικός - αυτό πρέπει να το πω...

- "Ρ": Γνωρίζει κάτι η κυβέρνησή σας; Θα υπάγει τελικά αυτή την κινητικότητα του κ. Μπερνς στα θεσμοθετημένα πλαίσια;

- ΡΕΠΠΑΣ: Στα νόμιμα πλαίσια κινείται ο κ. Μπερνς. Δεν υπάρχει οποιοδήποτε θέμα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ