Παρασκευή 6 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Νέες εκρήξεις βίας και ξένες διπλωματικές πιέσεις

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Σε εξέλιξη, και κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, ήταν και χτες τα κρούσματα βίας στην Ντρένιτσα και σε χωριά όπως η Σμπρίτσα και το Πρεκάζ, με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες να αναφέρουν αρκετούς τραυματίες ή και νεκρούς από τις επιθέσεις και βομβαρδισμούς Σέρβων αστυνομικών. Την ίδια ώρα, ο Ρόμπιν Κουκ (υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, που προεδρεύει αυτό το εξάμηνο της ΕΕ) πραγματοποιούσε σειρά συναντήσεων με ανώτατα στελέχη της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης, μεταφέροντας σε, αυστηρούς τόνους, το μήνυμα: "Δίνεται προτεραιότητα στην εξεύρεση πολιτικής λύσης στο Κόσσοβο, στη βάση όσο το δυνατόν περισσότερης αυτονομίας στους Αλβανούς"... Οι πληροφορίες για σερβικές επιθέσεις και βομβαρδισμό κατά Αλβανόφωνων στην Ντρένιτσα και σε περίπου 12 χωριά του Κοσσόβου διέρρευσαν από τη "Δημοκρατική Ενωση Κοσσόβου". Η σχετική ανακοίνωση μιλούσε "για μία δραματική κατάσταση, όπου στη διάρκεια αντιποίνων των σερβικών αρχών, δεκάδες σπίτια φλέγονταν και διαπράττονταν σφαγές σε βάρος αμάχων"!

Το γιουγκοσλαβικό υπουργείο Εσωτερικών, αναφερόμενο στις παραπάνω πληροφορίες, περιορίστηκε να επιβεβαιώσει ότι "λήφτηκαν μέτρα αντιποίνων μετά από μία σειρά επιθέσεων Αλβανών τρομοκρατών", χωρίς ωστόσο να δώσει άλλες ζωτικής σημασίας λεπτομέρειες...

Ετσι, το τι ακριβώς γινόταν χτες στις παραπάνω περιοχές του Κοσσόβου ήταν μέχρι το βράδυ αδιευκρίνιστο, καθώς ήταν αδύνατη η πρόσβαση των ξένων δημοσιογράφων στην Ντρένιτσα ή σε χωριά όπως η Σμπρίτσα κι η Λιάουσα. Ετσι, τα ειδησεογραφικά πρακτορεία περιορίστηκαν στο ρόλο του αναμεταδότη των πληροφοριών που έδιναν τοπικά ΜΜΕ του Κοσσόβου, κατά τα οποία, δεκάδες τραυματίστηκαν και σκοτώθηκαν χτες στη διάρκεια σερβικών επιθέσεων. Ομως, ακόμη και ο Μουσταφά Ξχεμάγιε, εκπρόσωπος του ενός εκ των ηγετών των Αλβανόφωνων, του Ιμπραχίμ Ρουγκόβα, επιφυλάχτηκε για την ακρίβεια των πληροφοριών περί "δεκάδων τραυματιών ή νεκρών". Επίσης και οι σερβικές αρχές χαρακτήρισαν τις χτεσινές πληροφορίες των τοπικών μέσων ενημέρωσης "υπερβολικές".

Το μήνυμα του Ρ. Κουκ και η ανησυχία του Κλ. Κίνκελ

"Πρέπει να επιτευχθεί πρόοδος, προτού η κατάσταση γίνει ακόμη σοβαρότερη" τόνισε στη διάρκεια των χτεσινών επαφών του με ανώτατα στελέχη της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης ο Ρόμπιν Κουκ, υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, που προεδρεύει αυτό το εξάμηνο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το μήνυμα που μετέφερε χτες στο Βελιγράδι θα μπορούσε εν ολίγοις να διατυπωθεί σε λίγες λέξεις: "Ναι στην αναγκαιότητα πολιτικής διευθέτησης της κρίσης στο Κόσσοβο, αλλά στη βάση χορήγησης της μεγαλύτερης δυνατής αυτονομίας για τους Αλβανόφωνους της περιοχής".

Αργότερα το βράδυ, ο Ρόμπιν Κουκ επρόκειτο να συναντηθεί και με τον Γιουγκοσλάβο Πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Διπλωματικές πηγές στο Βελιγράδι υποστήριζαν ότι ο Βρετανός υπουργός θα ασκούσε πιέσεις όχι μόνο στον Μιλόσεβιτς, αλλά και στους ηγέτες της Αλβανόφωνης κοινότητας. Στον Μιλόσεβιτς θα ασκούνταν πιέσεις, προκειμένου να αρχίσει το συντομότερο δυνατό η εφαρμογή της συμφωνίας με τον Αλβανό ηγέτη Ιμπραχίμ Ρουγκόβα σχετικά με το εκπαιδευτικό και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την έναρξη διαλόγου, που θα αφορά τον προσδιορισμό του καθεστώτος του Κοσσυφοπεδίου. Οι δε Αλβανόφωνοι θα γίνονταν αποδέκτες της επίσημης θέσης των Βρυξελλών: ότι δηλαδή η επιμονή τους για απόσχιση του Κοσσόβου από τη Γιουγκοσλαβία δε γίνεται αποδεκτή από τη διεθνή κοινότητα και δεν αποτελεί τη σωστή βάση για την έναρξη συνομιλιών που πρέπει να καταλήξουν στην πολιτική επίλυση του προβλήματος...

Την ίδια ώρα στη Βόννη, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Κλάους Κίνκελ, προειδοποιούσε για την κρισιμότητα της κατάστασης στην περιοχή, λέγοντας πως το "φιτίλι στο Κόσσοβο είναι αναμμένο".

"Το φιτίλι είναι αναμμένο στο Κοσσυφοπέδιο και πρέπει να κάνουμε τα πάντα ώστε να μην πυροδοτήσει την έκρηξη σε ολόκληρη την περιοχή" σημείωσε ο Κίνκελ, προειδοποιώντας τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς "να αλλάξει γραμμή πλεύσης" και καταλήγοντας πως "η καταπιεσμένη πλειοψηφία του πληθυσμού στο Κοσσυφοπέδιο πρέπει να ανακτήσει περισσότερη αυτονομία, χωρίς να τεθεί σε αμφισβήτηση η εδαφική ακεραιότητα της Γιουγκοσλαβίας".

Ομως, λίγο αργότερα, μιλώντας με τους δημοσιογράφους, ο Κίνκελ δε θέλησε να σχολιάσει τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες έχει τεθεί επί τάπητος το θέμα της απειλής χρήσης στρατιωτικών μέτρων, προκειμένου το Βελιγράδι να αναθεωρήσει τη στάση του.

  • Την ανησυχία της για την κρίση στο Κόσσοβο εξέφρασε χτες σε ανακοίνωσή της η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΡΗΝΗΣ ΒΟΛΟΥ και αντιδρώντας στο ενδεχόμενο νέων στρατιωτικών επεμβάσεων, κάλεσε όλους τους φίλους της ειρήνης "σε ετοιμότητα για να αποφευχθεί ένα νέο έγκλημα σε βάρος των λαών της περιοχής".

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ