Πέμπτη 5 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΟΒΟ
Διπλωματικός "πυρετός"

Οι ΗΠΑ δηλώνουν έτοιμες για στρατιωτική επέμβαση

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. -

Το μέλλον του Κοσσυφοπεδίου "παίζεται" στο τραπέζι των αποφάσεων των μεγάλων δυνάμεων, ταλαντευόμενο, σαν μπάλα του τένις, ανάμεσα στη μάλλον αμφίβολη προοπτική εκτόνωσης της κρίσης διά του διαλόγου και στην "πολεμική" διευθέτηση της έντασης διά της στρατιωτικής επέμβασης. Το ομιχλώδες τοπίο φαίνεται πως, κατά πάσα πιθανότητα, θα ξεκαθαρίσει την ερχόμενη βδομάδα, καθώς τη Δευτέρα συναντάται εκτάκτως στο Λονδίνο η λεγόμενη Ομάδα Επαφής(ΗΠΑ, Ρωσία, Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία). Ωστόσο, μέχρι τη Δευτέρα, πολλά μέλλει να κριθούν σε δύο κρίσιμες συναντήσεις: στην προγραμματισμένη για σήμερα συνάντηση του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών Ρούμπιν Κουκ με τον Πρόεδρο της ΝΟ Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και στην ακόμη πιο σημαντική επαφή του Γερμανού υπουργού Κλάους Κίνκελ με την Αμερικανίδα ομόλογό του Μαντλίν Ολμπράιτ την ερχόμενη Κυριακή. Πάντως, η Ουάσιγκτον, φρόντισε να διαλύσει εκ των προτέρων τις "αυταπάτες" σχετικά με το πώς θα μπορούσε να "εκτονωθεί" (; ) η κρίση στην πυριτιδαποθήκη του Κοσσόβου, αφού ο απεσταλμένος του Κλίντον στα Βαλκάνια, Ρόμπερτ Γκέλμπαρντ δήλωσε χτες πως οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να επέμβουν στρατιωτικά στην περιοχή, εάν κάτι τέτοιο καταστεί αναγκαίο...

Συγκεκριμένα, όπως είπε χτες το απόγευμα ο Γκέλμπαρντ στους δημοσιογράφους, οι ΗΠΑ θα συμμετάσχουν με τους Ευρωπαίους συμμάχους σε έκτακτη σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη Δευτέρα στο Λονδίνο, κατά την οποία ενδέχεται να απειληθούν νέες κυρώσεις σε βάρος της Γιουγκοσλαβίας εάν ο Πρόεδρος Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς δε λάβει μέτρα για την επίλυση της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο με ειρηνικά μέσα.

"Εξακολουθούμε να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα (του Κοσσυφοπεδίου) με τον Μιλόσεβιτς, τις στρατιωτικές και αστυνομικές του δυνάμεις, χρησιμοποιώντας κάθε απαραίτητο μέσο που έχουμε στη διάθεσή μας", τόνισε ο Γκέλμπαρντ και διευκρίνισε ότι η αμερικανική πολιτική, που επί χρόνια είναι υπέρ της στρατιωτικής απάντησης αν το Βελιγράδι επεκτείνει τον βαλκανικό πόλεμο στην επαρχία του Κοσσυφοπεδίου, "δεν έχει αλλάξει".

Ο Γκέλμπαρντ διευκρίνισε ότι η Βρετανία θα φιλοξενήσει στο Λονδίνο την επόμενη Δευτέρα, τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ομάδας Επαφής (ΗΠΑ, Γερμανία, Βρετανία, Γαλλία, Ρωσία και Ιταλία) με αντικείμενο την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο. Τη συνάντηση συγκάλεσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ρόμπιν Κουκ, μετά, όμως, από πρωτοβουλία της... Βόννης.

Στο μεταξύ, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, βρίσκεται από χτες στη Βοσνία, έχοντας συνομιλίες με Κροάτες, Σέρβους και Μουσουλμάνους εκπροσώπους της συλλογικής προεδρίας της χώρας. Σήμερα αναμένεται να έχει κρίσιμες συνομιλίες με τον Πρόεδρο της ΝΟ Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, όπου κατά πληροφορίες θα απευθύνει αυστηρή προειδοποίηση στον τελευταίο ότι η Γιουγκοσλαβία δεν μπορεί να αποκαταστήσει τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ενωση αν δεν ξεκινήσει διάλογο με τους Αλβανούς ηγέτες.

Ακόμη πιο σημαντικές αποφάσεις, που αφορούν περισσότερο την αναμέτρηση της επιρροής Ουάσιγκτον - Βόννης στις ευρωπαϊκές υποθέσεις παρά άμεσα αυτό καθ' εαυτό το μέλλον του Κοσσόβου, αναμένεται να ληφθούν στην προγραμματισμένη για την ερχόμενη Κυριακή συνάντηση του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών, Κλάους Κίνκελ με την Αμερικανίδα ομόλογό του, Μαντλίν Ολμπράιτ.Η επίσκεψη Ολμπράιτ στη Βόννη, αφορούσε - σύμφωνα με πληροφορίες διπλωματικών πηγών - αρχικά την κρίση στο Ιράκ (δεδομένου ότι η Αμερικανίδα υπουργός είχε "παραλείψει" τη Βόννη στην προηγούμενη περιοδεία της στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες) και τα προβλήματα της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή. Φυσικά, υπό το βάρος των νέων εξελίξεων, το αντικείμενο των συνομιλιών ανάμεσα σε Ολμπράιτ - Κίνκελ, δε θα είναι άλλο από το Κόσσοβο... Ανώνυμοι Γερμανοί διπλωμάτες υπογράμμιζαν πως η Βόννη δεν επιθυμεί να χρησιμοποιήσει - τουλάχιστον... πρώτη! - τον όρο της χρήσης στρατιωτικών μέσων. Παράλληλα, καθιστούσαν σαφές ότι το θέμα της αναγκαιότητας στρατιωτικών μέτρων για τη διασφάλιση της ειρήνης στην περιοχή τίθεται εκ των πραγμάτων στην ημερήσια διάταξη "αν δεν τελεσφορήσουν οι ύστατες προσπάθειες για την επίτευξη μιας πολιτικής λύσης... " Οσο για την προγραμματισμένη για τις 19 του μηνός επίσκεψη στο Βελιγράδι των υπουργών Εξωτερικών της Γερμανίας και της Γαλλίας, Κλάους Κίνκελ και Ιμπέρ Βεντρίν, οι ίδιες πηγές συναρτούν τη "σκοπιμότητα" αυτών των επικείμενων επαφών από δύο παράγοντες: από το αποτέλεσμα της σημερινής συνάντησης του Ρόμπιν Κουκ με τον Μιλόσεβιτς και από την κατάληξη των διαβουλεύσεων στους κόλπους της ΕΕ και της "Ομάδας Επαφής".

Τέλος, όπως σημείωναν με διάθεση αυτοκριτικής οι ίδιοι ανώνυμοι Γερμανοί διπλωμάτες, "η διεθνής διπλωματία υποτίμησε τον παράγοντα της ανάπτυξης του "Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου"" (UCK) και ότι "κακώς" εμπιστεύθηκαν τις εκτιμήσεις της ηγεσίας των αλβανοφώνων ότι πρόκειται περί"φαντάσματος" ή περί "κατασκευάσματος των μυστικών υπηρεσιών του Βελιγραδίου". Πολύ περισσότερο μετά τη χτεσινή ανακοίνωση του "UCK" που προειδοποιούσε πως θα πάρει πολλαπλές εκδικήσεις για τους πρόσφατους θανάτους Αλβανόφωνων στο Κόσσοβο...

Συγκεκριμένα, ο παράνομος "Απελευθερωτικός Στρατός του Κοσσυφοπεδίου" ανακοίνωσε χτες ότι θα "εκδικηθεί πολλαπλώς" για τους θανάτους των πάνω από 20 Αλβανόφωνων στην περιοχή της Ντρένιτσα. Στο ανακοινωθέν, που δημοσίευσε η αλβανόφωνη εφημερίδα "Μπουικού", υπογραμμίζονται τα ακόλουθα:

"Ορκιζόμαστε στο αίμα τους (των νεκρών) ότι ο UCK θα εκδικηθεί με πολλούς τρόπους... Ολοι οι Αλβανοί που σκοτώθηκαν ήταν αθώοι πολίτες και ο UCK δεν είχε παρά μερικούς τραυματίες".


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ