Τετάρτη 4 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΣΤΙΒΟΥ
"Γρήγορες" επιτυχίες

Από τους σπρίντερ τα δύο ελληνικά μετάλλια. Χρυσός στα 60μ. ο Παυλακάκης. Χάλκινη η Κόφφα στα 200μ. Τα συν και τα πλην της ελληνικής αποστολής

Πριν από κάποια χρόνια η κατάκτηση δύο μεταλλίων σε ευρωπαϊκό πρωτάθλημα θα ήταν λόγος έξαλλων πανηγυρισμών για τους φίλους του στίβου. Σήμερα τα δύο μετάλλια, ένα χρυσό με τον Παυλακάκη στα 60μ. (το πρώτο ελληνικό χρυσό στους άνδρες στην ιστορία του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος κλειστού στίβου) και ένα χάλκινο με την Κόφφα στα 200μ., θεωρούνται μέτρια συγκομιδή σε σχέση με τους στόχους της ομοσπονδίας (4 μετάλλια), αλλά και με τις δυνατότητες του ελληνικού στίβου. Φυσικά η κατάκτηση δύο μεταλλίων και τα πολλά πλασαρίσματα σε τελικούς δεν είναι λόγος ούτε για γέλια ούτε για κλάματα... Εκείνο που χρειάζεται είναι η σωστή αποτίμηση της ελληνικής παρουσίας στο 25ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κλειστού στίβου στη Βαλένθια.

Το σίγουρο είναι ότι η συνολική συγκομιδή ήταν κατώτερη των δύο προηγούμενων Ευρωπαϊκών Πρωταθλημάτων στο Παρίσι και στη Στοκχόλμη, αλλά και του αναμενομένου. Ομως το επίπεδο των αγώνων στη Βαλένθια ήταν πολύ πιο υψηλό, κάτι που το αποδεικνύουν οι πολύ καλές επιδόσεις (καταρρίφθηκαν και δύο παγκόσμια ρεκόρ στο τριπλούν γυναικών από τη Βρετανίδα Χάνσεν και στο επί κοντώ γυναικών από την Ουκρανή Μπαλαχόνοβα) και η συμμετοχή της πλειοψηφίας των μεγάλων ονομάτων του ευρωπαϊκού στίβου. Αρα αυτή τη φορά η καταγραφή του συσχετισμού δυνάμεων και της θέσης του ελληνικού στίβου στην ευρωπαϊκή ιεραρχία ήταν πιο αυθεντική.

Από την άλλη μεριά σε αρκετές περιπτώσεις η τύχη ήταν φειδωλή με τους Ελληνες αθλητές. Μερικά από τα φαβορί για μετάλλιο αντιμετώπισαν προβλήματα υγείας. Χαρακτηριστικότερα παραδείγματα η Νίκη Ξάνθου που αγωνίστηκε με ίωση και έμεινε 5η στο μήκος, ο Λάμπρος Παπακώστας που αγωνίστηκε με ένεση και πήρε την 5η θέση, η Κατερίνα Κόφφα που υπέστη θλάση στην κούρσα των 200μ. αλλά παρ' όλα αυτά κατατάχτηκε τρίτη, αλλά και ο Κώστας Κουκοδήμος που τραυματίστηκε στο πρώτο του άλμα στον τελικό και ήταν 8ος.

Υπήρξαν όμως και οι περιπτώσεις Ελλήνων πρωταθλητών που δεν παρουσιάστηκαν στην καλύτερή τους κατάσταση στην κορυφαία διοργάνωση της περιόδου. Σ' αυτή την κατηγορία μπορούν να συμπεριληφθούν ο Χ. Παπαδιάς που αποκλείστηκε στα προκριματικά, οι 200άρηδες Σμπώκος, Αλεξόπουλος, Παναγιωτόπουλος που "κόλλησαν" στα ημιτελικά, ο Στρουμπάκος στα 800μ. Στα 3.000μ. ο Ν. Παπούλιας παρά το γεγονός ότι είχε καλύτερους χρόνους στα πόδια του, δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει την τακτική στην κούρσα και έμεινε 9ος. Αντίθετα η Χρ. Ιακώβου στην πρώτη της εμφάνιση σε ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κατάφερε να τερματίσει 5η στα 3.000μ.

Στους "άτυχους" της ελληνικής αποστολής η Ολγα Βασδέκη, που πάλεψε αλλά για τρεις πόντους έμεινε για άλλη μια φορά στην τέταρτη θέση και δικαιούται να δηλώνει "απογοητευμένη".

Ο Πρόδρομος Κορκίζογλου στο έπταθλο ήταν ο μοναδικός αθλητής μας που γύρισε από τη Βαλένθια με την κατάρριψη ενός πανελλήνιου ρεκόρ στις αποσκευές του. Ο Κορκίζογλου μάζεψε 5.989 β. (προηγούμενο δικό με 5.935 από το 1996) και κατατάχτηκε 10ος.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ