Τετάρτη 4 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ρέκβιεμ για το μαέστρο

Ο θάνατος τον βρήκε ουσιαστικά όρθιο στο πόντιουμ, αφήνοντας φτωχότερη την ελληνική μουσική οικογένεια. Ο μαέστρος, καλλιτεχνικός διευθυντής της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ Μιλτιάδης Καρύδης, πέθανε τα ξημερώματα της περασμένης Κυριακής, σε ηλικία 75 χρόνων. Το εγκεφαλικό επεισόδιο, που είχε υποστεί την περασμένη Τρίτη διευθύνοντας στην πρόβα της ορχήστρας, απέβη μοιραίο. Η κηδεία του θα γίνει σήμερα, στις 4μμ, στο Α Νεκροταφείο.

Γεννημένος το 1923 στο Ντάντικ (σημερινό Γκρανσκ) ο Μ. Καρύδης μεγάλωσε στη Δρέσδη. Σε ηλικία 15 ετών ήρθε στην Αθήνα, όπου σπούδασε στο Εθνικό Ωδείο, πιάνο, με την Ηβη Πανά και θεωρητικά με τον Θεόδωρο Βαβαγιάννη.Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη Μουσική Ακαδημία της Βιέννης, απ' όπου πήρε το δίπλωμα του διευθυντή ορχήστρας. Υπηρέτησε ως μουσικός διευθυντής στην όπερα της Βιέννης, όπου διηύθυνε 20 διαφορετικές όπερες. Από το 1960 έως το 1967 υπήρξε αρχιμουσικός της Phirarmonia Hungarica (Φιλαρμονική Ουγγαρίας), από το 1969, αρχιμουσικός και καλλιτεχνικός διευθυντής της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Οσλο,από το 1975 έως το 1981, διευθυντής της Συμφωνικής Ορχήστρας του Ντίσμπουργκ,από το 1979 έως το 1985, καλλιτεχνικός διευθυντής της Ορχήστρας Ταγχόιζερ της Βιέννης και από το 1995 ήταν καλλιτεχνικός διευθυντής της Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ.

Ελαβε μέρος σε διεθνή φεστιβάλ, όπως του Βερολίνου, της Βιέννης, της Λουκέρνης, της Δρέσδης, της Πράγας κ. ά., ενώ είχε διευθύνει τις πρώτες ερμηνείες περίπου 75 έργων. Από τις διακρίσεις που απονεμήθηκαν στον Μ. Καρύδη, σημειώνουμε το μετάλλιο Μπέλλα Μπάρτοκ (1981) για τη δημιουργική προσφορά του στη διάδοση του έργου του Ούγγρου συνθέτη. Επίσης, το 1991 τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών για τη μακροχρόνια διεθνή δραστηριότητά του, ενώ φέτος παρασημοφορήθηκε από τον Πρόεδρο της Αυστριακής Δημοκρατίας για την πολυετή καλλιτεχνική προσφορά του.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org