Τετάρτη 4 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Αγωνιστική πανστρατιά αύριο

Πανεργατικά συλλαλητήρια σε Αθήνα, Πάτρα, Βόλο, Καλαμάτα, Αγρίνιο, Ζάκυνθο για τις συλλογικές συμβάσεις και την απόκρουση της αντεργατικής επίθεσης. Την Παρασκευή "σκυτάλη" στη Λάρισα

Αγωνιστική πανστρατιά εκδηλώνεται αύριο Πέμπτη από συνδικαλιστικές οργανώσεις, που διοργανώνουν πανεργατικά συλλαλητήρια σε Αθήνα, Πάτρα, Βόλο, Καλαμάτα, Αγρίνιο, Ζάκυνθο,στα πλαίσια της προσπάθειας που αναπτύσσουν για συντονισμό δράσης, με στόχο να αποκρουστεί πιο δυναμικά, πιο αποφασιστικά η επίθεση ενάντια στο σύνολο των εργατικών δικαιωμάτων, αλλά και να διεκδικηθούν ικανοποιητικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Συνέχεια στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις δίνει την επόμενη μέρα, Παρασκευή, η Λάρισα με πανεργατικό - πανδημοσιοϋπαλληλικό συλλαλητήριο, ενώ πρωτοβουλία για συντονισμό δράσης με τους ίδιους στόχους ανέλαβαν έξι Ομοσπονδίες του ιδιωτικού τομέα, που προγραμματίζουν κοινή συγκέντρωση στις 23 Μάρτη και 24ωρη απεργία το πρώτο δεκαήμερο του Απρίλη.

Αγωνιστικό προσκλητήριο για μαζική συμμετοχή στο αυριανό πανεργατικό - παναθηναϊκό συλλαλητήριο στις 6μμ στην πλατεία Κάνιγγος,απευθύνει η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων Αθήνας.Συνδικαλιστές των σωματείων δίνουν καθημερινά τη μάχη για την καλύτερη προετοιμασία της κινητοποίησης. Στα πλαίσια αυτά η Χρ. Τσεντούρου,πρόεδρος του Σωματείου Κλάδων Ενδυσης Αττικής, και ο Τ. Γόντικας,από την Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων, περιόδευσαν χτες το πρωί στο εργοστάσιο της SEX FORM και συζήτησαν με τους εργαζόμενους. Στη συγκέντρωση που έγινε μέσα στο χώρο του εργοστασίου, οι εργαζόμενοι εξέφρασαν την ανησυχία τους για την πορεία των διαπραγματεύσεων για την Εθνική Σύμβαση και τις κλαδικές, αλλά και για την κατάσταση στην επιχείρηση, καθώς από τους 700 που συνολικά απασχολούνται, οι 150 εργαζόμενοι είναι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου, τους οποίους η εταιρία εναλλάσσει κάθε λίγο με νέους συμβασιούχους.Οι εργαζόμενοι αποφάσισαν την πραγματοποίηση μιας ώρας στάσης εργασίας την ερχόμενη Δευτέρα 9 Μάρτη, προς τιμήν της 8ης Μάρτη, Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας.

Σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο στην πλατεία Κάνιγγος, καλεί με ανακοίνωσή της και η Δημοκρατική Συνεργασία Εργαζομένων ΕΛΤΑ.Καταγγέλλει την κυβέρνηση που προωθεί την ιδιωτικοποίηση και την εκχώρηση σε ιδιώτες κερδοφόρων υπηρεσιών του Ταχυδρομείου και που για την υλοποίηση αυτού του στόχου προχωρά στην κατάργηση των κατακτήσεων των εργαζομένων στα ΕΛΤΑ. Στο συλλαλητήριο καλεί, με ανακοίνωσή του, το Σωματείο Καθαριστριών Δημοσίων Σχολείων,τονίζοντας ότι "μόνο με τον αγώνα θα βάλουμε φρένο στην αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική". Σε καθολική συμμετοχή στο συλλαλητήριο και στην προσυγκέντρωση στις 5.30μμ στην Ομόνοια καλεί ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΙΚΑ Αθήνας.

Η Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα

Κάλεσμα προς όλους τους δημόσιους υπάλληλους της Αθήνας να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο στην πλατεία Κάνιγγος, απευθύνει με ανακοίνωσή της η Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα,τονίζοντας πως "απέναντι στην ολομέτωπη επίθεση της κυβέρνησης που θίγει το ίδιο όλους τους εργαζόμενους είτε στο δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα, είναι αδήριτη ανάγκη να αντιταχθούμε ενωμένοι".

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η αντεργατική επέλαση της κυβέρνησης μέρα με τη μέρα εντείνεται, με τη μείωση και ονομαστικά φέτος των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, αφού η... αύξηση των 100 δρχ. σαρώνεται από την αυξημένη παρακράτηση φόρου. Με την προώθηση του αντιδραστικού δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα, μέσα από τον οποίο βάλλεται η μονιμότητα και προωθούνται ελαστικές μορφές εργασίας, με το νομοσχέδιο για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, με το οποίο προωθείται μια καρικατούρα συλλογικών συμβάσεων και νομιμοποιείται η κυβερνητική αυθαιρεσία. Με τη δρομολόγηση ιδιωτικοποιήσεων και καταργήσεων δημοσίων υπηρεσιών. Επίσης η ΔΕ καταδικάζει τη στάση των ηγεσιών των παρατάξεων ΠΑΣΚ - ΔΑΚΕ - "Αυτόνομης Παρέμβασης", που - όπως σημειώνει - αποδέχονται και στηρίζουν την κυβερνητική πολιτική.

Καλαμάτα

Την ανάπτυξη κοινών αγώνων απέναντι στην επίθεση της κυβέρνησης αποφάσισαν, σε σύσκεψη που πραγματοποίησαν την περασμένη Παρασκευή, συνδικαλιστικοί και μαζικοί φορείς της Μεσσηνίας. Σαν πρώτο βήμα διοργανώνουν συλλαλητήριο αύριο Πέμπτη στις 7μμ στην πλατεία 23ης Μαρτίου της Καλαμάτας.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν το Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας, η Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών Καλαμάτας, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αγροτών Μεσσηνίας, ο Σύλλογος Αναπληρωτών Εκπαιδευτικών και η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Μαθητών.

Οι φορείς - σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση - εκτιμώντας πως η επίθεση της κυβέρνησης θα οξύνει τα προβλήματα και πως το μέλλον διαγράφεται ζοφερό, αποφάσισε το συντονισμό της δράσης σε μόνιμη και σταθερή βάση με τη συγκρότηση Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Φορέων Ν. Μεσσηνίας.Επισημαίνεται ότι η ενότητα στη δράση θα στηριχτεί σε πλαίσιο με άξονες τις εκτιμήσεις, τις διεκδικήσεις και τα αιτήματα που προβάλλουν για λύση οι φορείς και ότι η Ολομέλεια της Συντονιστικής θα αποτελείται από τα διοικητικά συμβούλια ή τις επιτροπές των επιμέρους φορέων. Υπογραμμίζεται ότι η Συντονιστική είναι ανοιχτή και σε άλλους φορείς και ότι αποφασίστηκε η αγωνιστική έναρξη του συντονισμού να εκδηλωθεί με κοινό συλλαλητήριο στις 5 του Μάρτη.

Πάτρα

Συλλαλητήριο αύριο Πέμπτη στις 6.30 το απόγευμα μπροστά στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας συνδιοργανώνουν εργατικά σωματεία της πόλης. Κάλεσμα για καθολική συμμετοχή στο συλλαλητήριο απευθύνουν, με ανακοίνωσή τους, Πρωτοβάθμια Σωματεία και Συνδικαλιστές του δημόσιου τομέα,τονίζοντας πως "στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης - κεφαλαίου πρέπει να δώσουμε τη δική μας μαχητική απάντηση".

Καλούν σε πάλη για γνήσιες Συλλογικές Συμβάσεις στο δημόσιο, πραγματικές αυξήσεις 25%, σταμάτημα των συγχωνεύσεων και καταργήσεων δημοσίων υπηρεσιών, δημοκρατικό υπαλληλικό κώδικα και για να μην περάσουν τα σχέδια κυβέρνησης και βιομηχάνων για την κατάργηση του δημόσιου χαρακτήρα της ασφάλισης.

Ζάκυνθος

Με σύνθημα "Με αγώνες κατακτάμε τα δικαιώματά μας", το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου καλεί εργαζόμενους, νέους, συνταξιούχους του νησιού σε πανεργατικό συλλαλητήριο αύριο Πέμπτη, στις 7 το απόγευμα μπροστά στο Εργατικό Κέντρο.

Λευκάδα

Σε πανελευκαδίτικο συλλαλητήριο αύριο Πέμπτη στις 6.30 το απόγευμα στον Αγ. Μηνά, καλεί το Εργατικό Κέντρο Λευκάδας,τονίζοντας την ανάγκη της πάλης για την απόκρουση της επίθεσης σε εργασιακά δικαιώματα και για την διεκδίκηση Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης με ουσιαστικές αυξήσεις.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ