Κυριακή 1 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 46
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΡΙΚΗ
Δραματική η αύξηση της παιδικής εργασίας

Ολο και με ταχύτερους ρυθμούς μεγαλώνει η στρατιά των παιδιών στην Αφρική, τα οποία είναι αναγκασμένα για μεγαλύτερο ή μικρότερο χρονικό διάστημα να εργάζονται σκληρά, προκειμένου να συμβάλουν οικονομικά στην επιβίωση τόσο των ίδιων, όσο και των φτωχών οικογενειών τους. Σήμερα, πάνω από 80 εκατομμύρια αγόρια και κορίτσια ηλικίας 5 - 14 χρόνων, κάτω από σκληρές συνθήκες, απασχολούνται στην αγροτική οικονομία και σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις της "μαύρης ηπείρου". Αυτά, μεταξύ άλλων, αναφέρονται στη σχετική Μελέτη της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ), η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα τις μέρες αυτές στη Γενεύη.

Ετσι, λοιπόν, κάθε δεύτερο παιδί, ολόκληρη τη μέρα ή ένα μεγάλο χρονικό διάστημα μετά το τέλος των σχολικών του μαθημάτων, είναι αναγκασμένο να εργάζεται, κι όπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζεται, σε περίπτωση που δε ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα, η παιδική εργασία θα αυξάνεται με ασυνήθιστη ταχύτητα... Σήμερα, το ποσοστό των ανήλικων παιδιών στην αφρικανική ήπειρο, που είναι υποχρεωμένα να δουλεύουν, ξεπερνά ακόμα και το 50%. Το γεγονός αυτό αποτελεί και μια βασική εξήγηση, γιατί αυτή τη στιγμή πάνω από το ένα τρίτο των αγοριών και κοριτσιών στα αφρικανικά κράτη δεν έχουν τη δυνατότητα να δεχτούν ούτε κι αυτήν τη βασική λαϊκή εκπαίδευση.

Ως κύριες αιτίες για τη δραματικά αυξανόμενη παιδική εργασία αναφέρονται η πολύ μεγάλη φτώχεια που κυριαρχεί σ' όλες τις αναπτυσσόμενες χώρες και ιδιαίτερα σ' αυτές της Αφρικής. Επίσης, η ταχεία αύξηση του πληθυσμού, καθώς και οι άθλιες συνθήκες που επικρατούν στο εκπαιδευτικό σύστημα στα κράτη του Τρίτου Κόσμου. Αυτή τη στιγμή, κάθε δεύτερος Αφρικανός πολίτης ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, ενώ σε παγκόσμια κλίμακα πάνω από 250 εκατομμύρια παιδιά είναι αναγκασμένα να εργάζονται και, μάλιστα, πολύ συχνά μέσα σε άθλιες συνθήκες. Τα περισσότερα απ' αυτά είναι αγόρια και ηλικίας κάτω των 15 χρόνων.

Τα κορίτσια που προέρχονται από πάμφτωχες πολυμελείς οικογένειες είναι υποχρεωμένα να δουλεύουν από ηλικίας 6 χρόνων και μάλιστα ολόκληρη τη μέρα, προκειμένου με τα χρήματα που κερδίζουν να συμβάλουν στην επιβίωση των οικογενειών τους. Οπως, δε, χαρακτηριστικά αναφέρεται στην Εκθεση της ΔΟΕ, όταν τα κορίτσια αυτά εργάζονται σε ξένα αγροτικά νοικοκυριά, πάρα πολλές φορές γίνονται τραγικά θύματα σεξουαλικής κακοποίησης. "Τα παιδιά αυτά είναι τα πρώτα που ξυπνούν το πρωί και τα τελευταία που πηγαίνουν για ύπνο...".

Ταυτόχρονα, συχνά στέλνονται ανήλικα κορίτσια να κάνουν διάφορες εργασίες, όπου, από άποψη χρόνου, απασχολούνται περισσότερο από τα αγόρια. Κι αυτό, γιατί στις αφρικανικές χώρες παραδοσιακά επικρατεί ακόμα η αντίληψη ότι προτεραιότητα να πηγαίνουν στο σχολείο έχουν τα αγόρια και όχι τα κορίτσια. Μια σχετική έρευνα, που έχει γίνει, έχει δείξει ότι τα χρήματα αυτά που φέρνουν στην οικογένεια χρησιμοποιούνται για τα σχολικά έξοδα των αδελφών τους.

Ακόμα κάτι πολύ σημαντικό: Μια κανονική εργασία, την οποία φυσιολογικά θα έπρεπε να την κάνουν ενήλικοι, πολλές φορές την κάνουν αγόρια ηλικίας κάτω των 15 χρόνων, γεγονός πού έχει επώδυνες συνέπειες στη σωματική και ψυχική υγεία τους. Παράλληλα, κάτι τέτοιο εμποδίζει πολύ την κανονική παρακολούθηση των σχολικών τους μαθημάτων και συχνά είναι αναγκασμένα να τα διακόψουν, γιατί είναι εντελώς εξουθενωμένα από τις βαριές εργασίες και έτσι αδυνατούν να μελετήσουν.

Κοντά σ' αυτά θα πρέπει να προστεθούν και οι πολύ επώδυνες σωματικές και ψυχικές επιπτώσεις, οι οποίες προκαλούνται από την παιδική πορνεία και πορνογραφία. Ακόμα, είναι και οι βαριές εργασίες, που κάνουν τα παιδιά σε διάφορες επιχειρήσεις και νταμάρια. Σε βιομηχανικά εργοστάσια αυτά πολλές φορές έρχονται σε επαφή με χημικές ουσίες, οι οποίες είναι ιδιαίτερα βλαβερές για τους αδύναμους οργανισμούς τους και κινδυνεύουν άμεσα από διάφορες σοβαρές ασθένειες.

Ενόψει, λοιπόν, της ραγδαία αυξανόμενης παιδικής εργασίας, η ΔΟΕ απευθύνει αυστηρή προειδοποίηση στις κυβερνήσεις των αφρικανικών κρατών και ταυτόχρονα τις καλεί να πάρουν το συντομότερο δυνατό τα απαραίτητα μέτρα, προκειμένου να τεθεί τέρμα στην τραγική αυτή κατάσταση, που χτυπά βάρβαρα δεκάδες εκατομμύρια παιδιά στη "μαύρη ήπειρο". Τις καλεί να διαθέσουν περισσότερα χρηματικά μέσα για την εξάλειψη της αθλιότητας που κυριαρχεί στο εκπαιδευτικό σύστημα, προκειμένου τα φτωχά παιδιά να έχουν έστω και στοιχειώδεις δυνατότητες μόρφωσης και εκμάθησης κάποιου επαγγέλματος και να μην είναι αυτά προνόμιο των παιδιών που προέρχονται από πλούσιες οικογένειες.

Ταυτόχρονα, υπογραμμίζεται η τεράστια ιστορική ευθύνη, που έχουν τα συνδικάτα των αφρικανικών χωρών, ενόψει της αυξανόμενης παιδικής εργασίας, και καλούνται να προωθήσουν στο επίκεντρο των κινητοποιήσεών τους το οξύτατο αυτό κοινωνικό πρόβλημα, το οποίο προσλαμβάνει όλο και δραματικότερες διαστάσεις...

Νίκος ΗΛΙΑΔΗΣ - ΗΛΙΟΥΔΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ