Σάββατο 21 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ
Για τα 150 χρόνια από την έκδοσή του

Εκλεισαν 150 χρόνια, από τότε που το πρώτο στον κόσμο Πρόγραμμα Κομμουνιστικού Κόμματος, είδε το φως της δημοσιότητας με το γενικό τίτλο "Μανιφέστο του Κομμουνιστικού Κόμματος" και την ιστορική φράση στην αρχή του κειμένου, "Ενα φάντασμα πλανιέται πάνω από την Ευρώπη: το φάντασμα του κομμουνισμού". Είναι το πρώτο προγραμματικό ντοκουμέντο του επιστημονικού κομμουνισμού που αναπτύσσει τις βασικές ιδέες του μαρξισμού. Το ιστορικό αυτό αλλά πάντα επίκαιρο έργο των Μαρξ - Ενγκελς, γράφτηκε για τις ανάγκες ύπαρξης ενός θεωρητικού και πραχτικού προγράμματος της "Ενωσης Κομμουνιστών". Οπως γράφουν οι ίδιοι οι συγγραφείς, οι κλασικοί του μαρξισμού, στον πρόλογο της γερμανικής έκδοσης του 1872, "η "Ενωση των Κομμουνιστών", μια διεθνής εργατική ένωση, που στις τοτινές συνθήκες μπορούσε φυσικά να 'ναι μονάχα μυστική, στο Συνέδριο που έγινε στο Λονδίνο, ανέθεσε στους υποφαινόμενους να συντάξουν ένα διεξοδικό θεωρητικό και πραχτικό πρόγραμμα του κόμματος που προοριζόταν για δημοσίευση. Ετσι γεννήθηκε το παρακάτω Μανιφέστο που το χειρόγραφό του ταξίδεψε στο Λονδίνο, για να τυπωθεί, λίγες βδομάδες πριν από την επανάσταση του Φλεβάρη". Πρόκειται για την επανάσταση του 1848 στη Γαλλία. Εκδόθηκε στις 20 Φλεβάρη 1848 στα γερμανικά.

Η Ενωση Κομμουνιστών (1847 - 1852), είναι η πρώτη στην ιστορία Διεθνής Κομμουνιστική Οργάνωση που ίδρυσαν και καθοδήγησαν οι Μαρξ - Ενγκελς. Ιδρύθηκε τον Ιούνη του 1847, με τη σύγκληση του 1ου Συνεδρίου της το οποίο και αναδιοργάνωσε ριζικά την "Ενωση Δικαίων" και με πρόταση του Ενγκελς μετονομάστηκε σε "Ενωση Κομμουνιστών". Στο πρώτο συνέδριο πήρε μέρος μόνο ο Ενγκελς. Με την αναδιοργάνωση και την έγκριση του καταστατικού της, εκτός από τη μετονομασία αντικαταστάθηκε και το παλιό σύνθημα της "Ενωσης" (Ολοι οι άνθρωποι είναι αδέλφια), με το "Προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε"). Εδρα της Ενωσης Κομμουνιστών ήταν το Λονδίνο. Το δεύτερο Συνέδριο που έγινε στο Λονδίνο, από τις 29 Νοέμβρη του 1847 ως τις 8 Δεκέμβρη του ίδιου χρόνου, ανέθεσε στους Μαρξ - Ενγκελς τη διατύπωση προγράμματος και έτσι δημιουργήθηκε το αθάνατο έργο τους, "Το Μανιφέστο του Κομμουνιστικού Κόμματος".

Το έργο αυτό γαλούχησε γενιές και γενιές επαναστατών σ' όλο τον κόσμο. "Το έργο αυτό, όπως έγραφε ο Λένιν, χαρακτηρίζει με διαύγεια και σαφήνεια τη νέα κοσμοθεωρία, το συνεπή υλισμό που αγκαλιάζει επίσης και το χώρο της κοινωνικής ζωής, τη διαλεκτική ως την πιο πολύπλευρη και βαθιά διδασκαλία για την εξέλιξη, τη θεωρία της ταξικής πάλης και τον κοσμοϊστορικό ρόλο του προλεταριάτου, του δημιουργού μιας καινούριας κομμουνιστικής κοινωνίας". (Απαντα τ. 26)

Στην Ελλάδα το "Μανιφέστο" μεταφράστηκε για πρώτη φορά από τον λογοτέχνη Κώστα Χατζόπουλο ο οποίος και είχε προσεγγίσει τις σοσιαλιστικές ιδέες από την περίοδο της διαμονής του στη Γερμανία και εκδόθηκε από το "Σοσιαλιστικό Κέντρο Αθηνών" το 1913. Τυπώθηκε στο τυπογραφείο της "Εφημερίδας των Εργατών" με τον χαρακτηριστικό τίτλο, "Το κοινωνιστικό Μανιφέστο".


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ