Κυριακή 15 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Πράσινο φως στην ιδιωτική εκπαίδευση

Οπως σημειώνει η Αμαλία Φερεντίνου (καθηγήτρια εικαστικών στο Ενιαίο Πολυκλαδικό Λύκειο Κορυδαλλού) "το Ενιαίο Πολυκλαδικό Λύκειο είναι το σχολείο όπου κανένας μαθητής δεν είναι άχρηστος, όπου ο καθένας ανάλογα με τις κλίσεις και τις δυνατότητές του, μπορεί να ακολουθήσει ένα δρόμο δημιουργικό.Περιέχει όλους τους τύπους των Λυκείων. Ετσι ο μαθητής μπορεί να διαλέξει το δρόμο του προς τις Ανώτατες Σχολές, μέσω των δεσμών, ή το δρόμο προς μια πρώτη επαγγελματική κατάρτιση σε διάφορους τομείς ή προς τα ΤΕΙ. Ενας μεγάλος τομέας σ' αυτό το Λύκειο, είναι των Εφαρμοσμένων Τεχνών, όπου ανθίζουν - κυριολεκτικά - "μέτριοι" ή "κακοί" μαθητές, γιατί τους δίνεται η δυνατότητα μέσα από πολλά ειδικά μαθήματα να καλλιεργήσουν και να εκμεταλλευτούν επαγγελματικά αυτήν την ιδιαίτερη κλίση που έχουν".

"Το Πολυκλαδικό Λύκειο δεν αχρηστεύει κανέναν μαθητή. Και τώρα αναγγέλλεται ένας καινούριος τύπος Γενικού Λυκείου, όπου η μεγάλη μερίδα των εφήβων με δυνατότητα και κλίση στον εικαστικό τομέα, θάβεται κυριολεκτικά".Μία ώρα την εβδομάδα ελεύθερο σχέδιο και μία ώρα γραμμικό (στα μαθήματα επιλογής), θα οδηγήσουν αυτά τα παιδιά στις αντίστοιχες σχολές των ΑΕΙ ή ΤΕΙ ή στον αντίστοιχο επαγγελματικό χώρο; ".

"Το ίδιο κόμμα που δημιούργησε αυτό το Λύκειο και που με μερικές βελτιώσεις θα έπρεπε να είναι ο μοναδικός και ιδανικός τύπος Λυκείου, τώρα το καταργεί.Είναι τυχαίο ότι το Πολυκλαδικό Λύκειο έρχεται πρώτο στις προτιμήσεις των μαθητών και των γονέων τους; ".

* * *

Οπως μας λένε καθηγητές καλλιτεχνικών μαθημάτων που διδάσκουν στα Τεχνικά Επαγγελματικά Λύκεια: "Ο θεσμός των ΤΕΛ, συμπλήρωσε δεκαετία. Τα ΤΕΛ του τομέα εφαρμοσμένων τεχνών (γραφικών τεχνών, διακοσμητών εσωτερικών χώρων, συντηρητών έργων τέχνης και αρχαιολογικών ευρημάτων), δίνουν διέξοδο σε μια μεγάλη κατηγορία παιδιών που έχουν εκδηλώσει καλλιτεχνικές τάσεις στο γυμνάσιο και θέλουν να ακολουθήσουν τους παραπάνω κλάδους ή να δώσουν εξετάσεις στην ΑΣΚΤ. Ο θεσμός των ΤΕΛ εφαρμοσμένων τεχνών, γλίτωσε πολλούς γονείς από το άγχος των διδάκτρων σε ιδιωτικές σχολές. Το κυριότερο όμως είναι ότι βοήθησε τους μαθητές να καλλιεργήσουν την κλίση τους, μέσα στο ίδιο το σχολείο ".

"Μιλάμε λοιπόν, για έναν επιτυχημένο θεσμό, που όμως τώρα καταργείται. Καμία από τις ειδικότητες αυτές δεν περιλαμβάνεται στο νέο εκπαιδευτικό σύστημα, τουλάχιστον σε επίπεδο Λυκείου, ενώ τα μαθήματα που υπάρχουν στην τεχνολογική εκπαίδευση, σαν μαθήματα επιλογής, είναι ελλιπή.Οσο για τα περίφημα τεχνολογικά εκπαιδευτήρια, δε γνωρίζουμε τίποτα. Ενώ ετοιμάζονται "επιτροπές" για την οργάνωσή τους, το υπουργείο δε θεώρησε σκόπιμο να καλέσει κάποιον από τους καθηγητές των ΤΕΛ, ώστε να μεταφέρει τουλάχιστον την πείρα του".

"Αποφάσισαν μήπως να χαρίσουν όλους αυτούς τους μαθητές στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, μια και η αυξημένη ζήτηση των παιδιών για αυτές τις ειδικότητες, δείχνει ότι η αγορά εργασίας μπορεί να τους απορροφήσει; ".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προσπάθεια μαζικοποίησης της κατάρτισης(2006-05-09 00:00:00.0)
Τι αλλάζει στο Λύκειο(1998-09-06 00:00:00.0)
Φτηνή κατάρτιση αντί για μόρφωση(1998-08-05 00:00:00.0)
Στενή επαγγελματική κατάρτιση και εξεταστικοί φραγμοί(1998-05-30 00:00:00.0)
Εικαστική παιδεία και εκπαίδευση(1997-09-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ