Πέμπτη 5 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πανάκριβος ο δανεισμός του δημοσίου από τις τράπεζες

Τα επιτόκια του 12,4%, με τα οποία πουλήθηκαν στην προχτεσινή δημοπρασία κρατικοί τίτλοι 230 δισ. δραχμών και του 18%, που πλήρωσε χτες η Τράπεζα της Ελλάδας για 498,6 δισ. δραχμές στις τράπεζες, διογκώνουν τα κρατικά ελλείμματα

Με όλο και πιο δυσμενείς όρους, δανείζεται το ελληνικό δημόσιο, για να καλύψει τις δανειακές ανάγκες του κράτους. Αυτό προκύπτει τόσο από τα επιτόκια που πληρώνει το δημόσιο στις δημοπρασίες κρατικών τίτλων (που γίνονται όλο και πιο συχνά, με όλο και πιο αυξημένα επιτόκια), όσο και από τα επιτόκια που πληρώνει η Τράπεζα της Ελλάδας για να περιορίσει τη ρευστότητα των τραπεζών. Του λόγου το αληθές επιβεβαιώνουν τόσο το μεσοσταθμικό επιτόκιο που συμβιβάστηκε να πληρώσει προχτές το υπουργείο Οικονομικών, για να συγκεντρώσει με δημοπρασία 230 δισ. δραχμές, όσο και το επιτόκιο που πλήρωσε χτες η Τράπεζα της Ελλάδας, για να περιορίσει την τραπεζική ρευστότητα, με την τακτική δημοπράτησης καταθέσεων.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε και επίσημα:

  • Στην προχτεσινή δημοπρασία κρατικών τίτλων (εντόκων γραμματίων του δημοσίου ετήσιας διάρκειας), το μέσοσταθμικό επιτόκιο (δηλαδή το μέσο επιτόκιο) με το οποίο πουλήθηκαν κρατικοί τίτλοι αξίας 230 δισ. δραχμών διαμορφώθηκε στο 12,4%. Το επιτόκιο αυτό, ήταν μία (1) μονάδα μεγαλύτερο από το επιτόκιο το οποίο είχε πληρώσει το δημόσιο στη δημοπρασία κρατικών τίτλων τον περασμένο μήνα Γενάρη που ήταν 11,38%. Στο παραπάνω επιτόκιο (12,4%) έγιναν δεκτές και οι μη ανταγωνιστικές προσφορές. Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται ακόμη ότι η ανανέωση τοκοφόρων περιόδων των ομολόγων κυμαινόμενου επιτοκίου θα γίνει με βασικό επιτόκιο 12,4%. Αξίζει να σημειωθεί ότι η διαμόρφωση του παραπάνω επιτοκίου στα συγκεκριμένα επίπεδα, θα αποτελέσει πρόσχημα για νέο κύκλο αύξησης των επιτοκίων από τις τράπεζες, οι οποίες υποστήριζαν ότι το αποτέλεσμα της δημοπρασίας θα καθορίσει την περαιτέρω στάση τους, καθώς ούτως ή άλλως τηρούσαν στάση αναμονής, δεδομένου ότι εδώ και μεγάλο διάστημα διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα τα επιτόκια στη διατραπεζική. Ηδη η Eurobank προχτές ανακοίνωσε πρώτη, αύξηση μέχρι και 1,3 ποσοσστιαίες μονάδες στα επιτόκια χορηγήσεων και μέχρι 0,75 ποσοστιαίες μονάδες στα επιτόκια καταθέσεων.
  • Η Τράπεζα της Ελλάδας, απορρόφησε χτες ρευστότητα συνολικού ποσού 498,6 δισ. δραχμών από τη διατραπεζική αγορά, μέσω της τακτικής της δημοπρασίας αποδοχής καταθέσεων διάρκειας 14 ημερών, με επιτόκιο 18%.Δηλαδή, η Τράπεζα της Ελλάδας, με στόχο να περιορίσει τη ρευστότητα χρημάτων στην αγορά, κάλεσε τις τράπεζες να καταθέσουν τα χρήματά τους στην κεντρική τράπεζα για διάστημα 14 ημερών, προσφέροντάς τους επιτόκιο 18%. Αν και το επιτόκιο αυτό, είναι μικρότερο από εκείνο που πλήρωσε στην προηγούμενη δημοπρασία τραπεζικών καταθέσεων (19%), παραμένει ωστόσο υψηλό και"ελκυστικό" για τις τράπεζες.

Το γεγονός ότι το δημόσιο δέχτηκε να πληρώσει μια (1) μονάδα υψηλότερο επιτόκιο, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, αυτό σημαίνει ότι ο κρατικός προϋπολογισμός θα πληρώσει επιπλέον τόκους ύψους 2,3 δισ. δραχμών, σε σχέση με τους τόκους που θα πλήρωνε αν είχε διατηρήσει το ίδιο επιτόκιο της δημοπρασίας κρατικών τίτλων του προηγούμενου μήνα. Επίσης, το γεγονός, ότι η Τράπεζα της Ελλάδας συγκεντρώνει τις τραπεζικές καταθέσεις με τόσο υψηλά επιτόκια (υπερτετραπλάσια του πληθωρισμού) συνεπάγεται κόστος αρκετών δεκάδων δισ. δραχμών, αν παρθεί υπόψη επίσης ότι το επιτόκιο που πληρώνει συνήθως για τη συγκέντρωση τραπεζικών καταθέσεων, δεν υπερβαίνει το 13-14%.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Ζεστό χρήμα» 715 δισ. στην αγορά(2000-06-01 00:00:00.0)
Ανοδος επιτοκίων από το "στέγνωμα" της αγοράς(1999-07-09 00:00:00.0)
"Δημοπρασία" - πρόκληση από τους τραπεζίτες(1999-06-09 00:00:00.0)
Οι τράπεζες "δανείζουν" με ληστρικά επιτόκια(1998-06-30 00:00:00.0)
Ακριβή η μείωση της ρευστότητας των τραπεζών(1998-03-12 00:00:00.0)
Στα χέρια του τραπεζικού κεφαλαίου το δημόσιο χρέος(1998-02-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ