Τετάρτη 28 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΧ. ΚΑΝΤΑΡΤΖΗΣ
"Οχι" διορισμοί στα Ανώτατα Δικαστήρια

Παρέμβαση του βουλευτή του ΚΚΕ στην Επιτροπή της Βουλής για την Αναθεώρηση του Συντάγματος

Τα άρθρα του Συντάγματος που αφορούν τη Δικαιοσύνη απασχόλησαν χτες την Επιτροπή Αναθεώρησης της Βουλής, με προτάσεις της ΝΔ για αλλαγές στον τρόπο εκλογής των προέδρων των ανωτάτων δικαστικών αρχών, την καθιέρωση Συνταγματικού Δικαστηρίου και άλλα θέματα. Τις προτάσεις του ΚΚΕ, για τα θέματα αυτά κατέθεσε ο βουλευτής του Κόμματος Αχιλλέας Κανταρτζής.

- Για το θέμα της εκλογής των προέδρων των ανωτάτων δικαστηρίων (Αρειος Πάγος, Συμβούλιο της Επικρατείας, Ελεγκτικό Συνέδριο) η ΝΔ ζήτησε να γίνεται με πρόταση τριών προσώπων από την Ολομέλεια των Δικαστών και την τελική επιλογή να έχει η κυβέρνηση, ενώ το ΠΑΣΟΚ μίλησε για ευρύτερο Εκλογικό Σώμα, με την τελική επιλογή όμως επίσης στην κυβέρνηση. Αντίθετα το ΚΚΕ τάχθηκε κατά του διορισμού των προέδρων, προτείνοντας την άμεση εκλογή από ευρύτερο Εκλογικό Σώμα.

- Επίσης το ΚΚΕ διαφώνησε με την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη σύσταση Συνταγματικού Δικαστηρίου, επισημαίνοντας τους κινδύνους ενός ακόμα "κλειστού μηχανισμού", καθώς και την κατάργηση της δυνατότητας των δικαστών να κρίνουν συνταγματικά ένα νομοθέτημα. Ο υπουργός Πολιτισμού Ε. Βενιζέλος διαφώνησε με την ίδια πρόταση, υποστηρίζοντας ότι αντιτίθεται στη νομική παράδοση της χώρας που δε βασίζεται στη λογική του "δεδικασμένου". Οπως προτάθηκε, το Συνταγματικό Δικαστήριο θα αποφασίζει άπαξ και σε μία περίπτωση για τη συνταγματικότητα ενός νόμου.

Το ΚΚΕ, κατέθεσε επίσης προτάσεις για:

- Την επέκταση του ελέγχου του Ελεγκτικού Συνεδρίου σε όλες τις επιχειρήσεις και εταιρικούς σχηματισμούς, όπου έχει μετοχές και συμφέρον το δημόσιο και όχι μόνο στα ΝΠΔΔ. Μάλιστα σημειώθηκε από τον εισηγητή, Αχ. Κανταρτζή, πως οι προτάσεις που ακούγονται για επέκταση του ελέγχου χωρίς να αναφέρουν το παραπάνω είναι δίχως νόημα, εφόσον συνεχώς μεταβάλλονται ΝΠΔΔ σε επιχειρήσεις ιδιωτικού δίκαιου.

- Την κατάργηση της στρατιωτικής δικαιοσύνης και την εκδίκαση των υποθέσεων από τα κοινά δικαστήρια, ειδάλλως την υπαγωγή της στο υπουργείο Δικαιοσύνης και όχι στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας.

- Τις κρίσεις των δικαστικών υπαλλήλων ώστε να γίνονται από Υπηρεσιακά Συμβούλια και όχι από Δικαστικά.

- Τη συνδικαλιστική εκπροσώπηση των κατώτερων δικαστών όταν κρίνονται σε ανώτερα όργανα.

Τέλος τάχθηκε κατά της λογικής του διαχωρισμού των λειτουργών της δικαιοσύνης στην κατηγορία του ΣτΕ και στους διοικητικούς δικαστές.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ