Σάββατο 24 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Στο κενό πάλι η αμερικανική μεσολάβηση

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Αλλη μια προσπάθεια μεσολάβησης του Αμερικανού Προέδρου Μπιλ Κλίντον, για την αποτελμάτωση της ισραηλινο - παλαιστινιακής "ειρηνευτικής διαδικασίας", φαίνεται ότι έπεσε στο κενό. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου απέρριψε, χθες, ξεκάθαρα την πρόταση του Αμερικανού Προέδρου για τη, σε μικρά στάδια, αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Δυτική Οχθη και τόνισε ότι η ανέγερση εβραϊκών οικισμών θα συνεχιστεί κανονικά. Από την πλευρά τους, Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι εξέφρασαν τη βαθιά απογοήτευσή τους.

Αμετακίνητος από τις θέσεις του, παρά τη συνάντησή του με τον Μπιλ Κλίντον, εμφανίστηκε, χθες, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, μάλιστα, απέρριψε διά στόματος Νταβίντ Μπαρ - Ιλάν, στενού συνεργάτη του, και την πρόταση του Παλαιστίνιου ηγέτη να προχωρήσει σε διαγραφή από το Καταστατικό της ΟΑΠ του άρθρου που μιλά για καταστροφή του εβραϊκού κράτους. Σύμφωνα με τον Μπαρ - Ιλάν, ο Παλαιστίνιος ηγέτης "προσπαθεί απλώς να ελιχθεί" καθώς η διαγραφή αυτή θα γίνει από την Εκτελεστική Επιτροπή της ΟΑΠ και όχι από το σύνολο του Συμβουλίου, όπως η ισραηλινή κυβέρνηση επιθυμεί.

Ο στενός συνεργάτης του Ισραηλινού πρωθυπουργού αναφέρθηκε, επίσης, στο θέμα του οικισμού Χαρ Χόμα στην ανατολική Ιερουσαλήμ. Ο Νταβίντ Μπαρ - Ιλάν επιβεβαίωσε, εμμέσως πλην σαφώς, τις δηλώσεις του δημάρχου της Ιερουσαλήμ Εχούντ Ολμέρτ, ο οποίος υποστήριξε ότι η ανέγερση του αμφισβητούμενου οικισμού θα συνεχιστεί χωρίς καμία καθυστέρηση.

Σε αστυνομικό κλοιό η Ιερή Πόλη

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας έλαβε χθες η ισραηλινή αστυνομία και ο στρατός στην Ιερουσαλήμ, όπου συνέρρευσαν περισσότεροι από 350.000 πιστοί για να προσευχηθούν στο τέμενος Αλ Ακσά την τρίτη Παρασκευή του Ραμαζανιού. Περισσότεροι από 2.000 Ισραηλινοί αστυνομικοί είχαν αναπτυχθεί στην περίμετρο του Αλ Ακσά, όπου παρά τους μικροεκνευρισμούς και την τεταμένη ατμόσφαιρα, δε σημειώθηκε κάποιο σοβαρό επεισόδιο. Εντούτοις, οι ισραηλινές αρχές επιμένουν ότι σύμφωνα με πληροφορίες τους Παλαιστίνιοι ισλαμιστές εξτρεμιστές πρόκειται να πραγματοποιήσουν εντός των ημερών μεγάλο τρομοκρατικό χτύπημα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σφοδρές συγκρούσεις, ενώ «βαραίνει το κλίμα» στις διαπραγματεύσεις(2000-12-23 00:00:00.0)
Εκρηκτική ηρεμία στην Ιερουσαλήμ, συγκρούσεις στα αυτόνομα(2000-12-02 00:00:00.0)
Νέες σκληρές συγκρούσεις(1998-12-03 00:00:00.0)
Συγκρούσεις, αλλά και φήμες επανάληψης συνομιλιών(1998-08-25 00:00:00.0)
Εμπρηστική απόφαση του δημάρχου της Ιερουσαλήμ(1997-07-26 00:00:00.0)
Συνάντηση Γ. Αραφάτ με τον Μ. Νετανιάχου(1996-12-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ