Παρασκευή 16 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Επισκέπτης... ο Τίτος Βανδής

Εναν από τους πιο σημαντικούς καλλιτέχνες που διέπρεψε στο θέατρο και τον κινηματογράφο και που ξεπέρασε τα σύνορα της χώρας μας, τον πληθωρικό και χειμαρρώδη Τίτο Βανδή, παρουσιάζει ο Αρης Σκιαδόπουλος στην εκπομπή "Νυχτερινός επισκέπτης". Ο Τίτος Βανδής ξεκίνησε, όπως θα πει και στη συνομιλία του με τον Αρη Σκιαδόπουλο, με την ιδέα ότι το θεατρικό επάγγελμα, είναι κάτι παραπάνω από επάγγελμα. Είχε όνειρα ότι θα βοηθήσει και θα διαφωτίσει το πλατύ κοινό να σκεφθεί πιο βαθιά και πιο ουσιαστικά. Αλλωστε και η προσωπική αγωνιστική του στάση, μαρτυρούν το μεγάλο του ενδιαφέρον για τα προβλήματα του λαού και για καλύτερες και πιο ανθρώπινες συνθήκες ζωής.

Σήμερα, ύστερα από 64 ολόκληρα χρόνια ζωής στο θέατρο και τον κινηματογράφο, με μια σημαντική καριέρα στην Ελλάδα και στην Αμερική, ο Τίτος Βανδής, περιμένει να τελειώσει την καριέρα του με το κεφάλι ψηλά, λέγοντας συγκεκριμένα πως δε θέλει να κάνει "καμία γκάφα τώρα στα γεράματα. Δεν πρόκειται να παραιτηθώ παρά μόνο αν πέσει αστροπελέκι επάνω μου". Τη διάθεσή του αυτή ενισχύει το γεγονός ότι είναι διατεθειμένος να συνεχίσει να παίζει τη μεγάλη περυσινή θεατρική του επιτυχία "Κλάρενς Ντάροου", ακόμη και στη μέση του δρόμου.

Την επαγγελματική του σταδιοδρομία την ξεκινά, μόλις στα 14 χρόνια του, όταν παίζει στη Θεσσαλονίκη με το θίασο Τάκη Μουζενίδη. Ξετυλίγοντας τις αναμνήσεις του θα θυμηθεί το πρώτο του μεροκάματο των 25 δραχμών, στην πρώτη του συμμετοχή στο χορό της παράστασης "Οιδίπους Τύραννος" με το Εθνικό Θέατρο. Η συνεργασία του με το Εθνικό θα λήξει στη διάρκεια της δικτατορίας του Μεταξά, όταν θα του ζητηθεί να υπογράψει χαρτί "νομιμοφροσύνης" και εκείνος θ' αρνηθεί. Μετά από αυτό θα πάρει το δρόμο των "μπουλουκιών".

Σημαντική είναι και η προσφορά του κατά τη διάρκεια του εμφυλίου, που συμμετέχει μαζί με τον Γιώργο Σεβαστίκογλου, την Αλκη Ζέη και τον Γιάννη Ρίτσο στο "Θέατρο του Βουνού" δίνοντας παραστάσεις στα χωριά. Μετά τα Δεκεμβριανά, μαζί με άλλους καλλιτέχνες που ανήκαν στο χώρο της Αριστεράς σχηματίζει το θίασο των "Ενωμένων καλλιτεχνών".

Το 1965 θα βρεθεί στην Αμερική και συγκεκριμένα στο Μπροντγουέι. Εκεί θα συμμετέχει σε πέντε παραστάσεις ερμηνεύοντας σημαντικούς ρόλους. Μία από αυτές που θα γνωρίσει μεγάλη επιτυχία είναι και το "Ιλια Ντάρλινγκ" με την Μερκούρη. Εκεί θα κάνει και το δικό του αγώνα ενάντια στη χούντα των συνταγματαρχών. Σημαντική είναι η προσφορά του και στον κινηματογράφο, αφού ο Τίτος Βανδής έχει συνεργαστεί και με μεγάλους σκηνοθέτες όπως ο Ρόμπερτ Αλτμαν και ο Γούντι Αλεν, ενώ έχει παίξει δίπλα σε μεγάλους ηθοποιούς όπως ο Λόρενς Ολίβιε.

Την εκπομπή "Νυχτερινός επισκέπτης", σκηνοθετεί ο Παναγιώτης Κακαβιάς, ενώ η δημοσιογραφική επιμέλεια ανήκει στη Ρούλα Κρικώνη και στη Ζέφη Κληρονόμου. (Δευτέρα ΝΕΤ 23.00)


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ