Παρασκευή 16 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
Ποια ιστορία θα μπει στα σχολεία;

Ο λογοτέχνης ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΙΜΠΑΣ,τ. βουλευτής, συν/ρχης ΕΑ, με αφορμή δημοσίευμα της "Αυριανής" (24 - 10 - 97) και τη δεξίωση του υπουργού Δικαιοσύνης Ε. Γιαννόπουλου, για το βιβλίο του, στο ξενοδοχείο "Μεγάλη Βρετάνια", γράφει σε επιστολή του ανάμεσα στ' άλλα: "Το θέμα Εθνική Αντίσταση, είναι παραποιημένο μέχρι σήμερα. Για την Αντίσταση του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ γράφει η Βέρμαχτ. "Στο ΕΑΜ είχε ενταχθεί το 80% των Ελλήνων, ο δε ΕΛΑΣ αποτελούσε το μεγαλύτερο κίνδυνο για τα γερμανικά στρατεύματα". Ο Γερμανός ιστορικός φον Ρίχτερ, γράφει: "Οι συνεργασθέντες με τους Γερμανούς Ελληνες, κατά την Κατοχή, όχι μόνο δεν τιμωρήθηκαν για τη συνεργασία τους, αλλά αμείφθηκαν για τούτο".

Για την Αντίσταση και την αναγνώρισή της από το κράτος, πρωτομιλήσαμε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, ο στρατηγός Αυγερόπουλος, ο ταγματάρχης Κ. Κωνσταντάρας κι εγώ (1958 - 1961).

Η αντίδραση των κυβερνώντων υπήρξε σφοδρή. Για την Αντίσταση έχω γράψει αρκετά στα βιβλία μου. Μάλιστα, το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων έχει εγκρίνει βιβλία μου να μπουν στις βιβλιοθήκες της Μέσης Εκπαίδευσης. Μου έχει χορηγηθεί και λογοτεχνική σύνταξη πριν πολλά χρόνια.

Εδωσα 400 τόμους για τα σχολεία. Το κράτος δε διαθέτει χρήματα για αγορές βιβλίων.

Στην "Πνευματική Ζωή" φύλλο Λόγου και Τέχνης, τεύχος 177, διαβάζω: "Τα τρία τελευταία χρόνια, έμειναν αδιάθετα έντεκα δισεκατομμύρια που προορίζονταν για Σχολικές Βιβλιοθήκες. Ο αρμόδιος επίτροπος ΕΕ κύριος Φλιν, εξανέστη, αλλά εμείς κτλ. κτλ.".

Πώς, λοιπόν, θα μάθουν γράμματα και Ιστορία τα Ελληνόπουλα;

Η Ιστορία του ΓΕΣ στη σελίδα 621, εκτός των άλλων γράφει: 800 μάχες έδωσαν τα αντάρτικα Σώματα, κατά των κατακτητών, φονεύσαντες ή αιχμαλωτίσαντες 35.000 απ' τους κατακτητές.

Στη Βουλή είχε έρθει Σχ. Ν., με το οποίο οι Γερμανοί ζητούσαν να κάμουν μνημεία σε 173 διαμερίσματα της χώρας. Ρώτησα την κυβέρνηση, ποιοι τους σκότωσαν τους κατακτητές στα 173 διαμερίσματα της Ελλάδας και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Π. Κανελλόπουλος μου είπε: "Ο Ελληνικός Στρατός"!!!

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, κατά την παρουσίαση της ιστορίας του, είχε εκ δεξιών κι αριστερών τους α) Αλέκο Ρόσιο και β) Δ. Δημητρίου. Εχει όλο το δικαίωμα. Εμείς οι άλλοι έχουμε εξίσου το δικαίωμα για κάποιες επιφυλάξεις, για την επί 15 χρόνια προβολή τους στα μέσα ενημέρωσης και σ' όλες τις εκδηλώσεις για την Αντίσταση.

Ο Δ. Δημητρίου έγραψε βιβλίο, εξυμνώντας τα τάγματα ασφαλείας κι ολοσέλιδος στον "Ελεύθερο Κόσμο" της 23ης Μάη 1971 προβάλλει την αρματωσιά του και τα γένια του πανέτοιμος Γιωργαλάς, υπουργός προπαγάνδας. Επί κυβερνήσεως Γ. Ράλλη βρισκόταν μέρα - νύχτα στα γραφεία του πρωθυπουργού. Είχε πείσει κάποιο συνάδελφο ότι αυτός, διά του Ράλλη, θα έδινε στους αξ/κούς του ΕΛΑΣ τις συντάξεις τους. Γράφει ο Γ. Ράλλης: "Τα όπλα των ταγμάτων ασφαλείας, μας τα είχαν δώσει οι Γερμανοί. Θα ήταν συνεπώς από στρατιωτικής πλευράς άτιμο να τα στρέψουμε κατά των Γερμανών"".


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ