Παρασκευή 16 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ποιος ήταν ο Πιουριφόι

Ο Τζον Πιουριφόι υπήρξε το παιδί θαύμα της αμερικάνικης εξωτερικής ιμπεριαλιστικής πολιτικής - μετά το δόγμα Τρούμαν που έφερε τις ΗΠΑ στην ηγεσία του Δυτικού στρατοπέδου - και ένας από τους κλασικότερους εκφραστές της. Κυνικός, αδιαφορώντας για τα προσχήματα, με συμπεριφορά επικυρίαρχου - όπου στην εξουσία του όλες οι άλλες εξουσίες των χωρών στις οποίες υπηρέτησε ως διπλωμάτης έπρεπε να υποκλιθούν - έχει στο ενεργητικό του πολλές βρώμικες αποστολές, τις οποίες έφερε σε πέρας με επιτυχία.

Στην Ελλάδα ήρθε το Σεπτέμβρη του 1950, αναλαμβάνοντας την ηγεσία της αμερικάνικης πρεσβείας και κατάφερε να μείνει στην ιστορία αυτού του τόπου ως χαρακτηριστική περίπτωση - αν όχι η χαρακτηριστικότερη - αφού η ιμπεριαλιστική συμπεριφορά από τη μία και η υποτέλεια από την άλλη βρίσκουν την πλήρη έκφρασή τους. Αποστολή του ήταν η αντιμετώπιση του κομμουνισμού, η σταθεροποίηση του αστικού πολιτικού συστήματος και το αλυσόδεμα της χώρας στο άρμα του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού. Εκτέλεσε την αποστολή του με επιτυχία. Στο ενεργητικό του, μεταξύ άλλων χρεώνονται η δολοφονία του Ν. Μπελογιάννη, το ανεβοκατέβασμα κυβερνήσεων, η μετατροπή της Ελλάδας σε μπανανία. Ποιος δε γνωρίζει άραγε, απ' όσους στοιχειωδώς έχουν διαβάσει ιστορία, τις δημόσιες ανακοινώσεις του, με τις οποίες υπαγόρευε, π.χ., στην κυβέρνηση Πλαστήρα να φέρει και να ψηφίσει στη Βουλή το πλειοψηφικό; Και ποιος δεν ξέρει ότι οι εντολές του, μυστικές ή φανερές, ήταν νόμος για τις ελληνικές κυβερνήσεις;

Μετά την Ελλάδα ο Πιουριφόι διέπρεψε στη Γουατεμάλα, όπου στάλθηκε στη θέση του πρέσβη, ως ειδικός στην καταπολέμηση του κομμουνισμού. Φτάνοντας εκεί συνάντησε την άρνηση της κυβέρνησης Αρμπενς να υποταχθεί στα κελεύσματα των ΗΠΑ, γι' αυτό και αποφάνθηκε υπέρ της ανατροπής της, η οποία και πραγματοποιήθηκε στα 1954 με ανοιχτή αμερικάνικη επέμβαση.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ