Παρασκευή 16 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΓΝΟ
Σε ανώνυμη εταιρία τη μετατρέπει η κυβέρνηση

Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Στ. Παναγιώτου

Την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η συνεταιριστική οργάνωση ΑΓΝΟ έφερε με Επίκαιρη Ερώτησή του στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Στ. Παναγιώτου, καλώντας την κυβέρνηση να πάρει τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να επιλυθούν τα προβλήματά της.

Ο υφυπουργός Γεωργίας Β. Γερανίδης στην απάντησή του απέδωσε τα προβλήματα της ΑΓΝΟ στις λανθασμένες επιλογές και τις κακοδιαχειρίσεις, που την οδήγησαν σε αδιέξοδο, ενώ αναφερόμενος στις κυβερνητικές ενέργειες είπε ότι ο κρατικός προϋπολογισμός κατά καιρούς την έχει ενισχύσει με αρκετά δισεκατομμύρια δραχμές.

Σχετικά με το μέλλον της ΑΓΝΟ ο υφυπουργός είπε ότι δεν μπορεί αυτή "να παραμείνει με τη μορφή και το σχήμα που έχει σήμερα" τονίζοντας ότι "η ΑΓΝΟ με τη μορφή της ένωσης έχει προ πολλού τελειώσει". Η κυβέρνηση σκοπεύει να τη μετατρέψει "σε ανώνυμη συνεταιριστική οργάνωση με την πλειοψηφία των μετοχών στην ΑΤΕ" και προτείνει στους παραγωγούς ή τους εργαζόμενους "να μπουν οι ίδιοι στο υπόλοιπο των μετοχών".

Ο βουλευτής του ΚΚΕ στην τοποθέτησή του τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ ψήφισε ένα νόμο για τους συνεταιρισμούς που έδινε τη δυνατότητα σε αυτούς που τους εποπτεύουν να διαχειρίζονται τεράστια ποσά ανεξέλεγκτα και να μη λογοδοτούν πουθενά. Ετσι, υπογράμμισε, πάρα πολλές ενώσεις χρησιμοποιήθηκαν από τους υπεύθυνους για προσωπικούς και πολιτικούς λόγους και οδηγήθηκαν στη χρεοκοπία. Δικαιολογημένα, λοιπόν, "υπάρχει ανησυχία από τους εργαζόμενους και από τα μέλη ότι υπάρχει ακόμη και σκοπιμότητα για τη χρεοκοπία, για να παραδοθεί η ΑΓΝΟ σε κάποιους που θέλουν να την πάρουν".

Αναφερόμενος στις αιτίες της σημερινής κατάστασης, ο Στ. Παναγιώτου είπε ότι η μία αιτία είναι η πολιτική της κυβέρνησης στο συνεταιριστικό κίνημα και η άλλη η αγροτική πολιτική η οποία εφαρμόζει την πολιτική της ΕΕ με αποτέλεσμα να χειροτερεύει και να καταστρέφεται η κτηνοτροφία της χώρας μας.

Σχολιάζοντας τέλος τις σκέψεις της κυβέρνησης, για τη μετατροπή της ΑΓΝΟ σε ανώνυμη εταιρία, εξέφρασε σοβαρές ανησυχίες για το κατά πόσο μπορεί να αντιμετωπίσει και να λύσει τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ