Κυριακή 23 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
Καθ' οδόν...

Στη Σαμοθράκη

Οποιος θέλει ν' αγγίξει το φεγγάρι, να φθάσει στην πατρίδα της φτερωτής Νίκης, δεν έχει παρά να ταξιδέψει στην πανέμορφη και μυστηριακή Σαμοθράκη. Εκεί, που το μυστήριο ενώνεται με την ομορφιά της φύσης. Στο νησί, που τ' όνομά του είναι στενά δεμένο μ' ένα από τα αριστουργήματα της αρχαίας τέχνης, το άγαλμα της «Νίκης». Αλλά η Σαμοθράκη δεν είναι μόνο η «Νίκη», είναι οι ορεινοί όγκοι του όρους Σάος ή Σαώκη με την ψηλότερη κορφή του, το «Φεγγάρι», που αγγίζει τα 1.700 μέτρα. Σ' αυτήν την κορυφή, φαντάζεται ο Ομηρος καθισμένο το θεό της θάλασσας, τον Ποσειδώνα, να παρακολουθεί τον Τρωικό Πόλεμο.

Η Σαμοθράκη είναι οι καταρράκτες και οι βάθρες, τα ποτάμια, οι κακοτράχαλες βουνοπλαγιές και η άγρια βλάστηση. Και μαζί με αυτόν το φυσικό πλούτο, σε πλήρη αρμονία «συνυπάρχουν» η ιστορία, ο πολιτισμός, οι Κάβειροι, οι Μεγάλοι Θεοί και η Αρσινόη. Στην κλασική εποχή, η φήμη των μυστηρίων της Σαμοθράκης είναι μεγάλη και το ιερό της γίνεται σημαντικό διεθνές θρησκευτικό κέντρο. Στα μυστήρια μυήθηκε όταν ήταν νέος και ο βασιλιάς της Μακεδονίας Φίλιππος, ο οποίος, σύμφωνα με την παράδοση στη Σαμοθράκη, γνωρίστηκε με την Ολυμπιάδα. Σε αυτό το νησί γινόταν η λατρεία των Μεγάλων Θεών που περιλάμβανε ιεροτελεστίες και μυστήρια, στα οποία γίνονταν δεκτοί άνθρωποι, ανεξάρτητα από την κοινωνική τάξη τους, την ηλικία τους και την εθνική τους προέλευση. Ο αρχαιολογικός χώρος βρίσκεται την Παλαιόπολη. Τα κυριότερα κτίρια του Ιερού της Σαμοθράκης είναι το Ανάκτορο, η ιερά κατοικία, το Αρσινόειο, το Τέμενος, η Κρήνη της Νίκης, ο οίκος των Αφιερωμάτων, το Νεκροταφείο, το Προπύλαιο του Πτολεμαίου Β`, το Θέατρο και το Νεκροταφείο. Οι αρχαίοι συγγραφείς ανέφεραν τους Μεγάλους Θεούς με το όνομα Κάβειροι. Τα ονόματα των Μεγάλων Θεών ήταν Αξίερος, Αξιόκερσος, Κασμίλος και Αξιόκερσα. Οι πρώτες ανασκαφές στη Σαμοθράκη ξεκίνησαν το 1858 από το Γερμανό αρχαιολόγο Conze και συνεχίστηκαν το 1862 από τον Γάλλο C. Champoiseau, ο οποίος ανακάλυψε το άγαλμα της Νίκης και φρόντισε να το πάρει μαζί του, για να κοσμεί μέχρι σήμερα το Μουσείο του Λούβρου.


Κατά τη βυζαντινή εποχή, το νησί είχε πολλούς κατοίκους. Από τον 8ο αιώνα και μετά, όταν άρχισαν οι επιδρομές των Σκλάβων και των Σαρακηνών, ο πληθυσμός άρχισε να λιγοστεύει. Από το 1430 αρχίζει η κυριαρχία των Gattilusi. Ο ηγεμόνας Παλαμήδης Γατελούζος την οχύρωσε, όπως μαρτυρούν οι πύργοι που υπάρχουν στην Παλαιόπολη, τη Χώρα, καθώς και ο πύργος του Φονιά.

Η πρώτη επαφή του επισκέπτη με τη Σαμοθράκη είναι η Καμαριώτισσα, το λιμάνι του νησιού. Η όμορφη Χώρα της Σαμοθράκης βρίσκεται στο εσωτερικό του νησιού. Είναι αμφιθεατρικά κτισμένη ανάμεσα στις πλαγιές δύο βουνών και οι κάτοικοι την έκτισαν εκεί για να γλιτώνουν από τις επιδρομές των πειρατών. Στην είσοδο της Χώρας, βρίσκεται ο Πύργος, απομεινάρι της κυριαρχίας των Gattilusi. Μια Χώρα γραφική με πλακόστρωτα δρομάκια και καλντερίμια.

Η Σαμοθράκη είναι πνιγμένη στα πλατάνια και στο πράσινο. Σ' ένα τέτοιο τοπίο βρίσκονται και τα Θερμά ή Λουτρά. Οι επισκέπτες στα Λουτρά μπορούν ν' απολαύσουν το νερό από τις ζεστές θειούχες πηγές. Λίγο έξω από τα Θέρμα, αρχίζει το μονοπάτι για να φθάσει κανείς στην κορυφή του Σάος, στο Φεγγάρι. Οποιος καταφέρει να φέρει σε πέρας τη διαδρομή, θα έχει απολαύσει ένα μοναδικό θέαμα. Κοντά στο Λουτρά βρίσκεται η «Γριά Βάθρα» για ένα δροσερό μπάνιο, ενώ απολαυστική και μαγευτική είναι η διαδρομή δίπλα στο ποτάμι «Φονιάς», μια διαδρομή ανάμεσα σε πλατάνια και φτέρες, με θέα τους καταρράκτες και τις βάθρες που σχηματίζουν. Από τη Σαμοθράκη δε λείπουν και οι Κήποι με τις πέτρες της Σαμοθράκης, μια όμορφη παραλία για ένα απολαυστικό μπάνιο. Μία ακόμη όμορφη παραλία με άμμο αυτή τη φορά είναι η «Παχιά Αμμος».
Γράφει η
Κούλα ΑΝΤΩΝΙΟΥ


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org