Πέμπτη 25 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα άστρα προβλέπουν

ΓΕΝΑΡΗΣ

Αρχή του χρόνου κι όλα τα υπουργεία ανασκουμπώνονται, ύστερα από εσωτερικό έγγραφο που υπογράφει ο δρ. Θ. Τσουκάτος. Κι αν ο Θόδωρας λέει κάτι, έχει διαμηνυθεί από τον αρχηγό, ότι οι υπόλοιποι υπακούουν και γενικώς κάνουν τουμπεκί ψιλοκομμένο. Τουλάχιστον όσοι θέλουν να κρατήσουν τις υπουργικές τους μερσεντές. Ενας από αυτούς και ο του ΥΠΕΧΩΔΕ πολιτικός προϊστάμενος, που μπορεί να του καταμαρτυρεί κανείς τα μύρια όσα, αλλά έχει ένα προσόν. Ξέρει να ακούει και κυρίως να είναι μεθοδικός. Στο πρωτοχρονιάτικο σώου του Τράγκα - στον ΑΝΤΕΝΝΑ - ανακοίνωσε το καινούριο του επιτελείο: Θέμης Μαυρότρυπας, Πέτρος Κιτρινονιτρόπουλος, Βίκτορας Μητρόπουλος, Στέφανος Ληναίος, Νίκος Μάργαρης και Νίκος Αλέφαντος. Και πάλι ο Μιχάλης Μοδινός έμεινε εκτός. Γκαντεμιά κι αυτή...

ΦΛΕΒΑΡΗΣ

Ο,τι αρχίζει ωραίο, τελειώνει με πόνο. Στίχος λαϊκού άσματος, άκρως επίκαιρος. Δυο φίλοι από τα παλιά, αστέρες του σοσιαλισμού και υψηλόβαθμοι στην ιεραρχία του Κινήματος, ο Στέφανος Τζουμάκας κι ο Κώστας Λαλιώτης τα σπάνε. Αιτία, ένα βραβείο. Αυτό που χορηγεί το Ιδρυμα Ωνάση, όταν βρίσκει χρόνο το Διοικητικό του Συμβούλιο από τις διαμάχες του με τον μεσιέ Ρουσέλ. Το βραβείο οικολογίας, έστω και στο νήμα, απονέμεται στον υπουργό Γεωργίας για το τιτάνιο έργο που συντελεί στον τομέα της αναδάσωσης. Ο ΥΠΕΧΩΔΕ, μέγας αδικημένος, άφησε να διαρρεύσει στον Τύπο ότι η υπόθεση ήταν σικέ. Τα διάβασε ο Στέφανος, τα πήρε στο κρανίο και του διαμήνυσε - μέσω του Πασχαλίδη - ότι θα του ανταποδώσει τα ίσα και μάλιστα σε ανύποπτο χρόνο.

ΜΑΡΤΗΣ

Ανήμερα της εθνικής εορτής, ο πρύτανης του παραπολιτικού ρεπορτάζ Νίκος Κακαουνάκης, σε συνεργασία με τη Γραμματεία Τύπου, σε διακαναλική σύνδεση καταγγέλλει την εξαφάνιση του ενός μετροπόντικα. Ο άλλος έχει τεθεί σε αχρηστία εδώ και μήνες. Τα σενάρια για τους πιθανούς δράστες πέφτουν σαν χαλάζι. Τούρκοι ισλαμιστές, Σκοπιανοί παρακρατικοί, επαναστάτες του ΕΛΑ, Αλβανοί μαφιόζοι, φίλοι του τραμ, παραθρησκευτικές οργανώσεις που εναντιώνονται στο ηλεκτρονικό φακέλωμα. Και δε συμμαζεύεται... Ο Γ. Ρωμαίος με τους συνεργάτες του, όπως πάντα, σηκώνουν τα χέρια. Την εξιχνίαση της υπόθεσης αναλαμβάνει ο ντετέκτιβ Σπύρος Σπύρου με την ευγενική συνεργασία της Αγγελικής Νικολούλη. Ο Κ. Χαρδαβέλλας καταγγέλλει το Νέο ΠΑΣΟΚ για αναξιοκρατία και προσχωρεί στο κόμμα του κυρίου Τσοβόλα.

ΑΠΡΙΛΗΣ

Και νέα αναταραχή στο χώρο της οικολογίας. Το "Ποντίκι", αποκαλυπτικό όπως πάντα, βγάζει στη φόρα την εξαγορά της "Νέας Οικολογίας" και της "Οικοτοπίας" από τον οίκο "Καστανιώτη". Πρόθεση της νέας ιδιοκτησίας, η συγχώνευσή τους σε ένα δεκαπενθήμερο ιλουστρασιόν έντυπο, σε επαγγελματικά πρότυπα, που κυκλοφοριακά θα στοχεύει τις 30.000 πανελλαδικά. Οι συνεργάτες θα είναι όλοι αμειβόμενοι και τα γραφεία θα μεταφερθούν στη Θεμιστοκλέους 104, στον τελευταίο όροφο του νεοκλασικού. Στην πρώτη μάζωξη των συνεργατών ανακοινώνεται ότι τη διεύθυνση θα ασκεί ο Γ. Λάλας και την αρχισυνταξία η Λ. Ρικάκη. Ομως, αντιδρά η πλειοψηφία των ευρισκομένων και απειλεί ότι δε θα συμμετάσχει στο εγχείρημα. Ο εκδότης μένει ανένδοτος στην πρότασή του και προχωρά με συνεργάτες γνήσιους σοσιαλιστές, από την "Αυριανή" και το "Dawn Tawn".

ΜΑΗΣ

Ο γνωστός εργατολόγος Χρ. Πρωτόπαππας, με τον συναγωνιστή του Χ. Πολυζωγόπουλο αποφασίζουν η φετινή Πρωτομαγιά να μη γιορταστεί. Το σύνθημα που θα κυριαρχήσει, με πληρωμένα σποτ στα κανάλια και γιγαντοαφίσες, είναι "τέρμα η τεμπελιά". Αντί λοιπών διαδηλώσεων κι άλλων αναχρονιστικών συμπεριφορών, οι εργαζόμενοι πρέπει να εργαστούν κανονικά, αλλά στο χέρι τους μπορούν να έχουν ένα πράσινο περιβραχιόνιο που θα γράφει τη λέξη απεργός. Ο πρωθυπουργός δεν αποκαλείται πλέον Κινέζος, αλλά Ιάπωνας. Η Μαλβίνα ανεβάζει κι άλλο τους δείκτες θεαματικότητας κι ο Πανταγιάς κάνει την 666 παρέμβασή του στο Μεγκάλο κανάλι για να κόψουν την εκπομπή. Το μόνο που κατάφερε είναι να αποσπάσει μια υπόσχεση, ότι δε θα ανανεωθεί η σύμβασή της.

ΙΟΥΝΗΣ

Η διεύθυνση του "Ρ", σε έκτακτη ΓΣ του προσωπικού, αναφέρει ότι ετοιμάζει την έκδοση ενός πράσινου φύλλου. Την αρχική παγωμάρα διαδέχτηκε αναταραχή μεταξύ των συντακτών. Κάποιοι εκλαμβάνουν την πρόταση σαν συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ και γενικότερα την κεντροαριστερά. Οταν καταλαγιάζουν τα πνεύματα, ο διευθυντής εξηγεί ότι το πρασίνισμα σχετίζεται με την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Επειτα από εποικοδομητικό διάλογο, λαμβάνονται μια σειρά αποφάσεις για το σχεδιασμό της ειδικής έκδοσης. Θα φιλοξενηθούν συνεντεύξεις του Δ. Αβραμόπουλου για τα σιντριβάνια, του Κ. Λιάσκα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και του Κ. Λαλιώτη για τις χωματερές. Δεν πέρασαν προτάσεις για συνεργασίες του Γ. Πρετεντέρη και της Π. Τσουκάτου, με θέμα την ηχορύπανση και τα πλαστικά μπουκάλια αντιστοίχως. Προς διερεύνηση έμεινε η ιδέα για έκτακτη συνεργασία του Π. Ευθυμίου για την αριστερή εκσυγχρονιστική οικολογία.

ΙΟΥΛΗΣ

Η θεματική οργάνωση για το γυναικείο κίνημα του ΠΑΣΟΚ ανασυγκροτείται. Κουμάντο πλέον θα κάνουν φεμινίστριες που εμφορούνται από εκσυγχρονιστικές ιδέες. Την τριμελή γραμματεία απαρτίζουν οι κυρίες Πόπη, Λούκα και Δάφνη. Το πρώτο εσωτερικό έγγραφο που φέρει την υπογραφή τους αφορά την εμφάνιση των συναγωνιστριών. Οι προδιαγραφές που βάζουν φωτογραφίζουν το γνωστό σχεδιαστή της Αλλαγής κ. Ασλάνη. Το συνδικάτο των μόδιστρων κάνει παρέμβαση στην υπουργό Εμπορίου για αθέμιτο ανταγωνισμό. Απειλούν ότι αν δεν παρθούν τα αναγκαία μέτρα θα προσφύγουν στη Δικαιοσύνη. Σε παράθυρο του ΣΚΑΪ, ο ποινικολόγος Κούγιας αναλαμβάνει αφιλοκερδώς την υπόθεσή τους, επιδεικνύοντας για άλλη μια φορά τα αντισοσιαλιστικά του αισθήματα.

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ

Μήνας των πυρκαγιών εδώ και χρόνια ο Αύγουστος. Σε μια από τις φωτιές στην Πάρνηθα, δίνει το "παρών" και ο υπουργός Στ. Τζουμάκας. Κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης, αποκοιμιέται (το πήρε χούι ο άνθρωπος) και κινδυνεύει να καεί ζωντανός. Σώζεται παρά τρίχα από ένα θαρραλέο πυροσβέστη. Το βίντεο του ύπνου και της διάσωσης ως διά μαγείας εξαφανίζεται. Το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο επιβάλλει πρόστιμο 100 εκατομμυρίων στα δυο μεγάλα κανάλια. Οι ιδιοκτήτες τους αντιδρούν και απειλούν ότι θα αλλάξουν πολιτική. Ο δημοσιολόγος Δ. Ρέππας για να τους καθησυχάσει βάζει στοίχημα με τον Τ. Κουίκ ότι στην περίπτωση που πληρώσουν έστω και μια δραχμή θα αφήσει ξανά το μουστάκι του.

ΣΕΠΤΕΜΒΡΗΣ

Ο άνευ μύστακος και εκ Πάτρας ορμώμενος γνωστός διανοούμενος και υφυπουργός Αθλητισμού σ. Φούρας χρηματοδοτεί - όχι από την τσέπη του - στα μέσα του μήνα πανηγυρικές εκδηλώσεις στο Καλλιμάρμαρο, με αφορμή την επέτειο για την ανάληψη της Ολυμπιάδας. Την εκδήλωση θα παρουσιάσει ο δίοπος του Πολεμικού Ναυτικού Ν. Ευαγγελάτος. Την καλλιτεχνική επιμέλεια θα έχει η Αννα Παναγιωταρέα με την Ρίκα Βαγιάνη. Κατερίνα Κούκα, Αντζελα Δημητρίου, Κατερίνα Στανίση, Ρούλα Κορομηλά και Τζίμης Πανούσης είναι αυτοί που θα ψυχαγωγήσουν τις μάζες. Χορηγός της εκδήλωσης, το "Κανάλι 5". Οργισμένο κείμενο θα μοιραστεί πριν την εκδήλωση από ομάδα προσκόπων. Το υπογράφουν η Γ. Δασκαλάκη, ο Γ. Νταλάρας, η Χ. Αλεξίου και μάνατζερ Γιαννάκης, γιατί δεν έχουν συμπεριληφθεί στην Οργανωτική Επιτροπή της Διεξαγωγής των Αγώνων.

ΟΚΤΩΒΡΗΣ

Οι αλλαγές στην παιδεία συνεχίζονται. Ο καθηγητοφάγος Ανθόπουλος με νέο ΠΔ επιβάλλει στους καθηγητές υποχρεωτικό εκκλησιασμό, άπαξ της εβδομάδος. Κι επειδή ο Κασσωτάκης δε θέλει να υπάρχουν χαμένες διδακτικές ώρες, για να μάθουν τα παιδιά σωστά αρχαία ελληνικά, τα νέα ελληνικά τα έχουν αναλάβει οι κ. κ. Μ. Εβερτ και Κ. Σημίτης, σε συνεργασία με το Πατριαρχείο - σημαντικό ρόλο έπαιξε και ο πανεπιστημιακός Σ. Ψυχάρης - αποφασίστηκε ο εκκλησιασμός να γίνεται κατά τη διάρκεια της νύχτας. Το από άμβωνος κήρυγμα ανέλαβαν συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ με τη συνδρομή συναδέλφων τους από το χώρου του ΣΥΝ. Η ΔΑΚΕ απέρριψε πρόταση συνεργασίας, προφασιζόμενη ότι είναι ιεροσυλία οι μαρξιστές να κάνουν κατήχηση στα παιδιά μας.

ΝΟΕΜΒΡΗΣ

Ο εκδοτικός οίκος ΛΙΒΑΝΗ κάνει ξανά εκδοτικό μπουμ στο χώρο του βιβλίου, ανεβάζοντας την πίεση των ανταγωνιστών του. Αυτή τη φορά, τη θέση της κυρίας Δ. Παπανδρέου θα πάρει η κυρία Δάφνη Σημίτη. Τίτλος του νέου μπεστ σέλερ "Πώς έριξα τον Κώστα". Υπότιτλος "Τριάντα έξι χρόνια, εφτά μήνες, τέσσερις μέρες και κάτι δευτερόλεπτα". Εκεί ο αναγνώστης θα διαβάσει τι σημαίνει πραγματικός έρωτας. Πώς μια αφοσιωμένη γυναίκα ξοδεύει το χρόνο της για να επιλέξει τα κατάλληλα σμόκιν, να ετοιμάσει τις αγαπημένες κρέπες του συζύγου της, σάντουιτς για τη δουλιά κ.ά. Στη θέση του Μουζάκη, ο γνωστός πανεπιστημιακός - δημοσιογράφος Δ. Ψυχογιός.

ΔΕΚΕΜΒΡΗΣ

Χριστούγεννα 1998. Ο επανεκλεγείς δήμαρχος της κεντροδεξιάς, της κεντροαριστεράς και λοιπών προοδευτικών δυνάμεων Δ. Αβραμόπουλος δίνει εντολή να κατασκευαστεί νέο, ακόμα πιο ψηλό δέντρο, για να κρατήσει την πρωτιά που έχει στο βιβλίο "Γκίνες". Την άλλη, αυτή που φέρνει την Αθήνα ανάμεσα στις πιο βρώμικες πόλεις του κόσμου, δεν τη χάνει με τίποτα. Κάποιος, τού σφυρίζει ότι πρέπει να προβάλει ένα πιο οικολογικό προφίλ, γιατί πουλά το είδος. Ετσι αποφασίζει ότι η ηλεκτροδότηση του δέντρου από τα 20.000 λαμπιόνια να γίνει από την "Greenpeace" με φωτοβολταϊκά. Το εγχείρημα παρουσιάζει παγκόσμιο ενδιαφέρον και πράσινοι απ' όλη την υφήλιο συρρέουν στην Αθήνα. Μια καταρρακτώδης βροχή χαλάει τα εγκαίνια, το σύστημα μπλοκάρει και δε λειτουργεί. Ο δήμαρχος κατηγορεί την οργάνωση για αναξιοπιστία κι αυτή κάνει λόγο για σαμποτάζ από τη ΔΕΗ. Η υπόθεση θα πάρει το δρόμο για τα δικαστήρια.

Ο Πράσινος Καζαμίας

Για την αντιγραφή

Νίκος ΜΟΛΥΒΙΑΤΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ