Πέμπτη 25 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΕΡΓΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Αντιλαϊκός απολογισμός!
  • Ψηφίστηκαν 57 νομοσχέδια μέσα στο 1997. Ο πρώτος λόγος στα οικονομικά υπουργεία
  • Εντονες οι αντιδράσεις για Παιδεία, Υγεία, Τοπική Αυτοδιοίκηση

Η ενίσχυση της εξάρτησης της χώρας από τις επιλογές της ΕΕ, όπως αυτές εκφράζονται με την πορεία "σύγκλισης" των ευρωπαϊκών οικονομιών, καθώς και οι συνεχείς παροχές προς το μεγάλο κεφάλαιο με ταυτόχρονη επίθεση στα εισοδήματα αλλά και τα δημοκρατικά δικαιώματα των εργαζομένων, οι κεντρικές δηλαδή επιλογές της κυβέρνησης Σημίτη, δεν μπορούσε παρά να εκφραστούν και στο νομοθετικό της έργο για το 1997. Συνολικά 50 νομοσχέδια και 7 κυρώσεις διεθνών συμβάσεων ψηφίστηκαν μέσα στο 1997. Διατηρώντας εμφανώς αλαζονική στάση η κυβέρνηση, δε δίστασε να οδηγήσει νομοσχέδια σε ψήφιση με "συνοπτικές διαδικασίες" λίγων ημερών, χρησιμοποιώντας "κατά κόρον" και την τακτική των τροπολογιών της τελευταίας στιγμής. Δεν είναι βέβαια τυχαίο ότι τα σημαντικότερα νομοσχέδια που ψηφίστηκαν, πυροδότησαν έντονες αντιδράσεις και αγώνες. Τη "μερίδα του λέοντος" στην κατάθεση νομοσχεδίων είχαν τα οικονομικά υπουργεία.

Λιτότητα

Με την κατάθεση και τη συζήτηση του προϋπολογισμού του 1998, που πανταχόθεν χαρακτηρίστηκε έντονα αντιλαϊκός προκαλώντας και τις ανάλογες κοινωνικές αντιδράσεις, η κυβέρνηση Σημίτη ολοκλήρωσε για τη χρονιά που πέρασε το νομοθετικό έργο της στον χώρο της οικονομίας. Ενα έργο που συμπεριέλαβε συνολικά 17 νομοσχέδια των υπουργείων Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και συμπληρώθηκε με τροπολογίες των δύο υπουργείων σε διαφορετικής θεματολογίας νομοσχέδια. Με το νομοθετικό αυτό "πακέτο" για το 1997 η κυβέρνηση έκανε ουσιαστικά πράξη τις κατευθύνσεις της για σκληρή λιτότητα σε βάρος των ασθενέστερων οικονομικά στρωμάτων, ενώ δημιούργησε και τις προϋποθέσεις για ακόμα μεγαλύτερο δέσιμο της οικονομικής πολιτικής της χώρας στις διαδικασίες της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης.

Συγκεκριμένα, τη χρονιά που σε λίγες μέρες τελειώνει, η κυβέρνηση "πέρασε", τον Ιούλη, το νομοσχέδιο που προέβλεπε την κατάργηση των φορολογικών απαλλαγών σε πολλές κοινωνικές ομάδες, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο τα φορολογικά βάρη μισθωτών, συνταξιούχων και μικρομεσαίων. Επίσης, μακριά από τις προτάσεις και τις θέσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων των συνταξιούχων, η κυβέρνηση ψήφισε ένα νομοσχέδιο αλλά και τροπολογίες για τη ρύθμιση συνταξιοδοτικών θεμάτων, χρησιμοποιώντας ως ραχοκοκαλιά τους αντιασφαλιστικούς νόμους της Νέας Δημοκρατίας.

Το 1997 επέλεξε η κυβέρνηση για την κατάθεση και ψήφιση νόμων διαμόρφωσης των νέων μισθολογίων για τους δημόσιους υπαλλήλους, τους δικαστές, τους στρατιωτικούς - λιμενικούς - αστυνομικούς. Ειδικά για τους δημόσιους υπαλλήλους οι διατάξεις ήταν ιδιαίτερα επαχθείς, αφού εκτός από την ουσιαστική μείωση των αποδοχών τους, συνοδεύτηκαν με τροπολογία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, για τον τρόπο υπολογισμού του εφάπαξ, που οδηγεί στη δραστική του μείωση (υπολογισμός με βάση την τελευταία 5ετία αντί τον τελευταίο μήνα).

Ειδικής μνείας χρήζει, τέλος, το νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΟ για την "απελευθέρωση" της Τράπεζας της Ελλάδας, που την κατέστησε πρακτικά "υποκατάστημα" της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Χαρακτηριστικό είναι ότι με την ψήφιση του νόμου η Τράπεζα της Ελλάδας, υποχρεούται απλώς να... ενημερώνει τη Βουλή για την πορεία της, παρά το γεγονός ότι οι επιλογές της διαμορφώνουν τη νομισματική πολιτική της χώρας.

Στο στόχαστρο οι αγρότες

Την... τιμητική τους είχαν τη χρονιά που πέρασε οι αγρότες, αφού βρέθηκαν στο επίκεντρο των νομοθετικών επιλογών της κυβέρνησης. Συνολικά 4 νομοσχέδια ψηφίστηκαν, 3 από το υπουργείο Γεωργίας και ένα από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Τα νομοθετήματα του υπουργείου Εργασίας, αφορούσαν κατά κύριο λόγο τους συνεταιρισμούς. Οπως εκτιμήθηκε κατά τη διάρκεια των συζητήσεων που έγιναν στη Βουλή, οι ρυθμίσεις που έγιναν για τους συνεταιρισμούς είναι η απαρχή μιας εκ νέου επίθεσης στο συνεταιριστικό κίνημα, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί με τις αντίστοιχες νομοθετήσεις μέσα στο 1998.

Το 1997 αίσθηση προκάλεσαν οι ρυθμίσεις για τα χρέη των συνεταιρισμών που άγγιξαν το ποσό των 170 δισεκατομμυρίων δραχμών. Παράλληλα ψηφίστηκε το χιλιοκαταγγελμένο από τις αγροτικές κινητοποιήσεις Μητρώο Ασφάλισης των Αγροτών, που ουσιαστικά αφήνει εκτός ασφαλιστικού φορέα μεγάλο μέρος του αγροτικού πληθυσμού. Πάντως, ιδιαίτερη σπουδή έδειξε η κυβέρνηση στο θέμα της συνέχισης των δικαστικών διώξεων των αγροτών που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις του περσινού χειμώνα, καταψηφίζοντας 3 φορές τροπολογίες που στήριξαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, για άρση των διώξεων και παραγραφή των αδικημάτων. Επίσης ψηφίστηκε το νομοσχέδιο περί "κινήτρων στους νέους αγρότες", στο οποίο συμπεριλαμβανόταν η ρύθμιση της μείωσης των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των οικοδόμων με την κατάργηση της υποχρέωσης καταβολής ενσήμων.

Ολα για το κεφάλαιο

Διαπιστευτήρια εξυπηρέτησης των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου έδωσε - ίσως περισσότερο από κάθε άλλο - το υπουργείο Ανάπτυξης, με το νομοθετικό του έργο το 1997. Ενα υπουργείο που έκανε και κατάχρηση της γνωστής μεθόδου των... τροπολογιών σε άσχετα νομοσχέδια προκειμένου να νομοθετήσει. Χαρακτηριστικό του παραπάνω ήταν η τροπολογία - μαμούθ (πάνω από 17 άρθρα) για το φυσικό αέριο, όπου ουσιαστικά ενέδωσε στις απαιτήσεις, για τη διαμόρφωση "επενδυτικού κλίματος", των μεγάλων εταιριών που ενδιαφέρονται για το συγκεκριμένο χώρο.

Το 1997 ήταν και η χρονιά εκποίησης με εξευτελιστικούς όρους των Ναυπηγείων Ελευσίνας, στον επιχειρηματία Γ. Ταβουλάρη. Το υπουργείο Ανάπτυξης εισηγήθηκε τη σχετική σύμβαση, όπου με μηδενικό ή και αρνητικό τίμημα (αφού ο "επενδυτής" επιχορηγείται από το δημόσιο) εκποιήθηκε όχι μόνο η επιχείρηση, αλλά και τα απεργιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων. Στα... "έργα και ημέρες" του υπουργείου πρέπει να προστεθούν οι ρυθμίσεις για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από ιδιώτες, αλλά και αυτές για τις τουριστικές περιοχές, που προκάλεσαν και διενέξεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης με τις αντιδράσεις του Α. Πεπονή και του Ν. Σηφουνάκη αντίστοιχα.

Τέλος, παρά την έκθεση της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής της Βουλής και της προτάσεις της αντιπολίτευσης, που το χαρακτήρισαν αντισυνταγματικό, η κυβέρνηση προχώρησε στην ψήφιση του νομοσχεδίου για τις Βιομηχανικές και Επιχειρηματικές Περιοχές (ΒΕΠΕ). Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι άρθρα του νομοσχεδίου που αφορούσαν αντισυνταγματικές ρυθμίσεις ψηφίστηκαν με 2 μόλις ψήφους διαφορά, αφού τα καταψήφισαν και κυβερνητικοί βουλευτές.

Υγεία & Παιδεία... ΑΕ

Τις εντονότατες αντιδράσεις των αντίστοιχων χώρων συγκέντρωσαν οι νομοθετικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης στους χώρους της Υγείας και τις Παιδείας, που αν και λίγες στον αριθμό (5 νομοσχέδια) ανέτρεψαν τα ισχύοντα συστήματα στους χώρους αυτούς. Κοινό χαρακτηριστικό τους, η διεύρυνση της λογικής της αγοράς και της κερδοσκοπίας σε Υγεία και Παιδεία.

Με τους μαζικούς φορείς της υγείας να διαδηλώνουν έξω από τη Βουλή, ψηφίστηκε το αντίστοιχο νομοσχέδιο στις 18 του Ιούλη, το οποίο από το ΚΚΕ καταγγέλθηκε ως νομοσχέδιο που "αντιμετωπίζει την υγεία σαν εμπόρευμα", ενώ ταυτόχρονα οδηγεί στη διάλυση του συστήματος υγείας στην επαρχία, με τις αλλοιώσεις στο θεσμό του αγροτικού γιατρού. Παράλληλα, με το νόμο αυτό καθιερώθηκε η θέσπιση του "μάνατζερ" στα νοσοκομεία μετατρέποντάς τα σε... ΑΕ.

Ακόμα συνεχίζονται οι αντιδράσεις των φοιτητών, των σπουδαστών, των αδιόριστων καθηγητών και άλλων φορέων της εκπαίδευσης, που ζητούν την κατάργηση του νόμου Αρσένη, που ψηφίστηκε πριν τρεις μήνες και χαρακτηρίστηκε από το υπουργείο Παιδείας ως "εκπαιδευτική μεταρρύθμιση". Με το νομοσχέδιο άλλαξε το σύστημα προαγωγής στο Λύκειο και το Γυμνάσιο, ενώ δρομολογήθηκαν και αλλαγές στην πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Παράλληλα, στα πανεπιστήμια - όπως καταγγέλλουν φοιτητές και σπουδαστές - εισήχθησαν θεσμοί ιδιωτικοποίησης και αύξησης των διδάκτρων. Επίσης καταργήθηκε η επετηρίδα για το διορισμό καθηγητών. Τέλος, ψηφίστηκε και το νομοσχέδιο δημιουργίας του Ανοιχτού Πανεπιστημίου.

Ενίσχυση των κατασταλτικών μηχανισμών

Στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της αστυνομοκρατίας και των κατασταλτικών μηχανισμών, κινήθηκε χωρίς αμφιβολία το νομοθετικό έργο των υπουργείων Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης τη χρονιά που πέρασε, τα οποία εισηγήθηκαν στη Βουλή 8 νομοσχέδια. Ως κορυφαίο δείγμα δεν μπορεί κανείς παρά να χαρακτηρίσει την κύρωση της περίφημης Συνθήκης Σένγκεν, που συγκέντρωσε τα πυρά πλήθους μαζικών οργανώσεων. Η Συνθήκη ψηφίστηκε στις 26 του Μάρτη του 1997, νομιμοποιώντας ουσιαστικά το "ηλεκτρονικό φακέλωμα" και τη χρήση των προσωπικών δεδομένων ενάντια στα λαϊκά κινήματα των χωρών της ΕΕ, με την πρόφαση της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας και της ενίσχυσης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. Επίσης κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους θεσμοθετήθηκε με νόμο του υπουργείου Δικαιοσύνης και ο περίφημος "κοινωνικός αυτοματισμός", αφού προβλέπονται ποινές σε απεργούς και διαδηλωτές σε περίπτωση μηνύσεων από "αγανακτισμένους πολίτες". Τέλος, με νόμο που εισηγήθηκε το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, νομιμοποιήθηκαν οι εταιρίες παροχής υπηρεσιών ασφαλείας (ιδιωτικές αστυνομίες) κάτω από ένα καθεστώς που επιτρέπει ουσιαστικά την ανεξέλεγκτη δράση τους, επικουρικά με τις επίσημες διωκτικές αρχές.

"Καποδίστριας"

Η κατάθεση και ψήφιση του νομοσχεδίου για τη "Συγκρότηση της πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης", περισσότερο γνωστό ως "Σχέδιο Καποδίστριας", αποτελεί τη μεγαλύτερη "συνεισφορά" του υπουργείου Εσωτερικών στο κυβερνητικό νομοθετικό έργο. Ο νόμος που συνάντησε ως γνωστόν τις εντονότατες αντιδράσεις των δημοτών σε ολόκληρη την ελληνική επαρχία, καταγγέλθηκε από το ΚΚΕ, ως ένα νομοθέτημα που αφαιρεί πόρους από την Τοπική Αυτοδιοίκηση χωρίς να παίρνει υπόψη του τις πραγματικές αναπτυξιακές ανάγκες των περιοχών. Παράλληλα, το υπουργείο Εσωτερικών διαμόρφωσε το νέο θεσμικό πλαίσιο (επέκταση του νόμου Πεπονή 2190/94) για τις προσλήψεις στο δημόσιο τομέα και την ΤΑ, αφήνοντας ανοιχτά τα γνωστά παράθυρα με τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου κλπ. Συνολικά το υπουργείο Εσωτερικών εισηγήθηκε 4 νομοσχέδια.

Στη λογική του ΝΑΤΟ

Το νομοσχέδιο που αφορά τη στρατολογία των Ελλήνων, και παρέχει τη δυνατότητα στον εκάστοτε υπουργό Εθνικής Αμυνας να ορίζει την κατάταξη στα 17 ή τα 18 χρόνια, κατατέθηκε πέρσι από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας και ήταν και ο μόνος νόμος που εισηγήθηκε το συγκεκριμένο υπουργείο. Εκ μέρους του ΚΚΕ, καταψηφίστηκε ως ένα νομοθέτημα που στοχεύει στη μεγαλύτερη χειραγώγηση των συνειδήσεων στο στράτευμα στα πλαίσια των νέων αναγκών του ΝΑΤΟ.

Τέλος, εκ μέρους του υπουργείου Εξωτερικών κατατέθηκαν και ψηφίστηκαν 8 κυρώσεις Διεθνών Συμβάσεων, ενώ εκ μέρους των υπουργείων ΠΕΧΩΔΕ και Μεταφορών 3 νομοσχέδια.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εχει μάθει καλά να περνάει αντιδραστικά νομοσχέδια στα «μουλωχτά»(2019-04-30 00:00:00.0)
Εν λευκώ υπογραφές στα αντιλαϊκά πακέτα(2010-06-17 00:00:00.0)
Την Τρίτη στο Α΄ Θερινό Τμήμα της Βουλής, η συζήτηση(2005-07-24 00:00:00.0)
Στο στόχαστρο ο λαός και τα δικαιώματά του(2003-01-01 00:00:00.0)
Αντιλαϊκό νομοθετικό έργο!(2000-12-31 00:00:00.0)
Μόνοι έμειναν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ!(1998-04-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ