Πέμπτη 25 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΚΕ
Πλούσια δράση με γνώμονα τα λαϊκά συμφέροντα

Σε μία διαφορετική φωνή, που από θέσεις αρχής αλλά και με συγκεκριμένες προτάσεις αντιπάλεψε την κυβερνητική πολιτική και τη "συμπολιτευόμενη - αντιπολίτευση" των άλλων κομμάτων, αναδείχτηκε τη χρονιά που πέρασε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ. Η δραστηριότητά της ήταν δυσανάλογα έντονη σε σχέση με την αριθμητική της δύναμη και περιλάμβανε όλες τις μορφές δράσης μέσα στο Κοινοβούλιο. Από τις απλές αναφορές και Ερωτήσεις μέχρι τις προτάσεις νόμου και τις Επερωτήσεις, η ΚΟ του ΚΚΕ όλη τη χρονιά προσπάθησε να μεταφέρει μέσα στη Βουλή τα αιτήματα και τις θέσεις του λαϊκού κινήματος.

Οπως μάλιστα εκτίμησε η ίδια η ΚΟ σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε τον Οκτώβρη με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου κυβέρνησης Σημίτη, η δράση της "παρά την ανανέωσή της κατά 2/3 με νέους βουλευτές, κρίνεται θετική". Με επάρκεια, γενικά, αντιμετώπισε όλα τα μικρά και μεγάλα ζητήματα, τόσο στο νομοθετικό έργο όσο και στον κοινοβουλευτικό έλεγχο. Σε όλα τα νομοσχέδια δόθηκε η μάχη από θέση αρχής αλλά και με συγκεκριμένα επιχειρήματα στις επιμέρους ρυθμίσεις και προβλήθηκαν επαρκώς οι προτάσεις του ΚΚΕ".

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα κατέθεσε τρεις προτάσεις νόμου:

- για την καθιέρωση της ΑΤΑ στους μισθούς και συντάξεις,

- για την τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας, την κατάργηση των "αντικειμενικών κριτηρίων" για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τη φορολογική επιβάρυνση του μεγάλου κεφαλαίου, και τέλος

- για την καθιέρωση της απλής αναλογικής.

Μέχρι τον περασμένο Οκτώβρη είχαν κατατεθεί 1.151 Ερωτήσεις και 1.389 αναφορές, αριθμός ικανοποιητικός για την αριθμητική δύναμη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Αλλωστε αξίζει να σημειωθεί ότι κάθε μέρα που υπάρχει κοινοβουλευτικός έλεγχος συζητιούνται δύο Επίκαιρες Ερωτήσεις βουλευτών του ΚΚΕ για θέματα άμεσης επικαιρότητας, ενώ έχουν κατατεθεί και συζητηθεί και Επερωτήσεις κατά τη διάρκεια των οποίων γίνεται συζήτηση με τη συμμετοχή και άλλων κομμάτων. Η τελευταία Επερώτηση αφορούσε τον εντεινόμενο αυταρχισμό της κυβέρνησης και έφερε στη Βουλή τα διάφορα κρούσματα όπως η παρακολούθηση συνδικαλιστών της ΕΣΑΚ, η σύλληψη αφισοκολλητών και οι δικαστικές διώξεις χιλιάδων αγροτών που διεκδίκησαν αγωνιστικά τα αιτήματά τους. Επίσης, η Κοινοβουλευτική Ομάδα έφερε στη Βουλή και κορυφαία θέματα της επικαιρότητας με Ερωτήσεις προς τον πρωθυπουργό, ενώ ζήτησε και τη διενέργεια προ ημερησίας διάταξης συζήτηση για θέματα, όπως η νέα δομή του ΝΑΤΟ, που είναι αρκετά σοβαρά για το μέλλον του τόπου.

Σημαντικό μέρος της δραστηριότητας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας εξαντλήθηκε με επιτυχία στην επαφή με το λαό και τις κοινωνικές οργανώσεις, σε περιοδείες και επισκέψεις σε χώρους δουλιάς, συνοικίες, χωριά, στην υποστήριξη των αγωνιστικών κινητοποιήσεων, στην ανάδειξη και στη Βουλή των μεγάλων και μικρών λαϊκών προβλημάτων και αιτημάτων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η επιτάχυνση στις ελληνικές καλένδες...(2018-10-23 00:00:00.0)
Η κυβέρνηση κωλυσιεργεί τη συζήτηση των προτάσεων νόμου του ΚΚΕ(2016-06-10 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2016-02-06 00:00:00.0)
Καρχιμάκης(2010-01-29 00:00:00.0)
Η φωνή του λαϊκού κινήματος μέσα στη Βουλή(1997-10-16 00:00:00.0)
Αγώνας, εκφραστής της κοινής συνείδησης(1996-06-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ