Κυριακή 14 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 48
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Προς τρίτη δεκαετία το θατσερικό μοντέλο

ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Την ώρα που ο Βρετανός πρωθυπουργός συναντιόταν με τον ηγέτη του Σιν Φέιν, Τζέρι Ανταμς, στην Ντάουνινγκ Στριτ για την ειρήνευση στο Ολστερ, ταυτόχρονα, στο βρετανικό Κοινοβούλιο μια οξεία επίθεση στο κοινωνικό σύστημα άρχισε να ξεδιπλώνεται. Ο Τόνι Μπλερ φαίνεται ότι είναι αποφασισμένος να εφαρμόσει πιστά το θατσερικό μοντέλο και να προχωρήσει τάχιστα σε οδυνηρές μεταρρυθμίσεις του "κοινωνικού συστήματος", κατ' αρχάς με την κατάθεση και ψήφιση ενός νομοσχεδίου για τις περικοπές των επιδοτήσεων των οικογενειών ενός γονέα. Αλλά η ψήφιση του νομοσχεδίου έκρυβε πολλές εκπλήξεις... μια και είχε επεισοδιακό χαρακτήρα, αλλά και έναν ανησυχητικό απολογισμό για την κυβέρνηση. Ο υπουργός Θησαυροφυλακίου, Γκόρντον Μπράουν,τόνισε προχτές ότι η κυβέρνηση θα επιμείνει στις αυστηρές περικοπές δαπανών και σχεδιάζει την αναμόρφωση του "συστήματος πρόνοιας", παρά την ανταρσία των βουλευτών, την πρώτη που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση Μπλερ έπειτα από εφτά μήνες διακυβέρνησης.

Ο Τόνι Μπλερ είχε προτείνει κυρώσεις κατά των βουλευτών που παρέκκλιναν από την κομματική πειθαρχία, καταψηφίζοντας προχτές το νομοσχέδιο. Ο αριθμός των βουλευτών, που ανέρχεται σε 47 που καταψήφισαν και 57 που απείχαν, φέρνει στο προσκήνιο την πρώτη σοβαρή κυβερνητική κρίση. Ενας υφυπουργός, ο Μάλκο Τσίσολμ,αρμόδιος για το γραφείο της Σκοτίας, παραιτήθηκε γράφοντας στην επιστολή του ότι "οι περικοπές των επιδοτήσεων είναι μια επίθεση κατά των φτωχότερων γυναικών της κοινωνίας".

Ο Μπλερ επανήλθε προχτές στο θέμα, με άρθρο του στην εφημερίδα "Σαν", όπου διαβεβαιώνει ότι οι Νέοι Εργατικοί κάνουν σήμερα αυτό που είχαν υποσχεθεί προεκλογικά. "Είχα πει ότι θα μεταρρυθμίσω το κράτος πρόνοιας για να πάψουν οι άνθρωποι να κρέμονται από τις επιδοτήσεις και να ξαναμπούν στην παραγωγική διαδικασία... είχα πει ότι δε θα αφεθούμε να παρασυρθούμε από τις δημόσιες δαπάνες"! Οσον αφορά τις αντιδράσεις των Εργατικών βουλευτών, ο Μπλερ είπε: "Ασφαλώς εξέφρασαν την άποψή τους, αλλά κανείς δεν πρέπει να θέσει υπό αμφισβήτηση την επιθυμία μας να πραγματοποιήσουμε αυτό που υποσχεθήκαμε".

Η προχτεσινή απόφαση ήταν οδυνηρή για τους Εργατικούς και για έναν επιπλέον λόγο: Το νομοσχέδιο για την περικοπή των επιδοτήσεων, ύψους 11 λιρών τη βδομάδα, υπερψηφίστηκε από τους Συντηρητικούς, οι οποίοι, μάλιστα, ήταν και οι εμπνευστές του, ενώ οι Εργατικοί το είχαν επικρίνει προεκλογικά. Το όλο θέμα σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως όλο αυτό το τριήμερο από το βρετανικό Τύπο. Ο Βρετανός πρωθυπουργός βρήκε τα στηρίγματά του στο δεξιό Τύπο - και κυρίως στον Ρ. Μέρντοχ, που τον είχε στηρίξει και προεκλογικά - που ήταν και οι μοναδικές φωνές που ακούστηκαν υπέρ του Μπλερ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εμπαίζουν τους καπνοπαραγωγούς(2010-10-28 00:00:00.0)
Ανοίγουν την πόρτα εξόδου στον Μπλερ(2006-09-07 00:00:00.0)
«Σωτήρας» εμφανίζεται ο Τ. Μπλερ!(2005-06-24 00:00:00.0)
Πέρασε το αντιδραστικό νομοσχέδιο(2004-01-28 00:00:00.0)
Ενέκρινε το Κοινοβούλιο, απέρριψαν οι Εργατικοί(2003-02-27 00:00:00.0)
Νέο μπαράζ απολύσεων(2001-04-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ