Κυριακή 14 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 42
ΔΙΕΘΝΗ

Η πλειοψηφία των Γερμανών λέει ΟΧΙ

στην κατασκευή του "Ευρωκαταδιωκτικού"

Η προγραμματιζόμενη κατασκευή των 180 ευρωκαταδιωκτικών πολεμικών αεροπλάνων, τα οποία θα κοστίσουν πάνω από 30 δισεκατομμύρια μάρκα, προσκρούει όλο και περισσότερο στη σταθερή άρνηση και αγανάκτηση της συντριπτικής πλειοψηφίας του πληθυσμού της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Ιδιαίτερα έντονες είναι οι δραστηριότητες του Κινήματος Ειρήνης, το οποίο καλείται να διαδραματίσει έναν αποφασιστικό ρόλο, όπως και παλιότερα, που είχε αγκαλιάσει ολόκληρη τη χώρα...

Ετσι, λοιπόν, στα πλαίσια της Συνδιάσκεψης του Κινήματος Ειρήνης, που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Βυρτεμβέργη της Δυτικής Γερμανίας, οι συμμετέχοντες είχαν απαιτήσει από τους βουλευτές της Ομοσπονδιακής Βουλής να πουν ξεκάθαρα "όχι", στην κατασκευή αυτού του "εργαλείου του θανάτου". Γιατί, όπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζεται, τα τεράστια αυτά χρηματικά ποσά που θα χρειαστούν για την κατασκευή του, θα κληθούν να τα πληρώσουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο οι Γερμανοί εργαζόμενοι.

Μια δημοσκόπηση, η οποία πραγματοποιήθηκε τις μέρες αυτές σε πάνω από 50 πόλεις και κοινότητες του ομοσπονδιακού κρατιδίου της Βάδης - Βυρτεμβέργης, με το ερώτημα αν οι πολίτες τάσσονται υπέρ ή ενάντια στην κατασκευή του "Ευρωκαταδιωκτικού", το 94% των ερωτηθέντων είπε ξεκάθαρα "όχι". Στελέχη του Κινήματος Ειρήνης τόνιζαν ότι οι συνεχιζόμενες "νεκρές επενδύσεις" στον τομέα των βιομηχανικών εξοπλισμών αποτελούν έναν ξεκάθαρο παραλογισμό, τη στιγμή που πολύ σύντομα αναμένεται επίσημα οι άνεργοι να ξεπεράσουν τα 5 εκατομμύρια άτομα...

Ανάλογες δημοσκοπήσεις για το ίδιο θέμα έχουν πραγματοποιηθεί και σε άλλα ομοσπονδιακά κρατίδια, οι οποίες είχαν ακριβώς τα ίδια αποτελέσματα: Η συντριπτική πλειοψηφία λοιπόν του γερμανικού πληθυσμού τάσσεται ανοιχτά ενάντια στην κατασκευή του πολεμικού αυτού αεροπλάνου. Ηδη, από τώρα, κεντρικό σύνθημα όλων των μαζικών κινητοποιήσεων θα είναι η απαίτηση να ματαιωθεί με κάθε τρόπο η κατασκευή του "Ευρωκαταδιωκτικού". Αισιόδοξο είναι το μήνυμα ότι στις εκδηλώσεις αυτές ενάντια στους υψηλούς πολεμικούς εξοπλισμούς θα συμμετέχουν και τα γερμανικά συνδικάτα.

Με ιδιαίτερη αυστηρότητα καταδικάζεται "η στρατιωτικοποίηση της γερμανικής εξωτερικής πολιτικής", ενώ ταυτόχρονα, κατά τη διάρκεια των τελευταίων χρόνων, διαπιστώνεται γενικά μια "σαφής αλλαγή πολιτικής...". Η Βόννη, λοιπόν, έχει αναγνωρίσει ότι ο πόλεμος γίνεται μέσο πολιτικής. Με τη δημιουργία ειδικών ενόπλων δυνάμεων, οι οποίες θα είναι ικανές για επεμβάσεις σε διεθνή κλίμακα, σήμερα στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας "υλοποιείται η στρατιωτικοποίηση της διεθνούς πολιτικής...". Και δε χωράει καμιά αμφιβολία ότι τα γερμανικά συμφέροντα και οι παρασκηνιακές δραστηριότητες, που ανέπτυξαν οι Γερμανοί ιμπεριαλιστές, είχαν συντελέσει σε μεγάλο βαθμό στη διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας και στην υποδαύλιση του εμφυλίου πολέμου στην ευαίσθητη αυτή περιοχή της Βαλκανικής Χερσονήσου. Από την άποψη αυτή, ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι όλο και μεγαλύτερα τμήματα του γερμανικού πληθυσμού συμμετέχουν πιο δραστήρια σε διαμαρτυρίες και εκδηλώσεις που διοργανώνει το Κίνημα Ειρήνης σε παγγερμανική κλίμακα. Ενας από τους πιο βασικούς λόγους, που τα εκατομμύρια των εργαζομένων είναι εξοργισμένα από τους συνεχιζόμενους εξοπλισμούς, είναι το γεγονός ότι τα τεράστια αυτά χρηματικά ποσά δε διατίθενται για την αποτελεσματική καταπολέμηση της μαζικής ανεργίας, η οποία προσλαμβάνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις...

Τα 30 και πάνω δισεκατομμύρια μάρκα, που πρόκειται να καταβροχθίσουν τα 180 "Ευρωκαταδιωκτικά", θα ήταν δυνατόν να διατεθούν για ουσιαστικές επενδύσεις σε τομείς της ειρηνικής παραγωγής, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν πάρα πολλές χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας. Για την εξασφάλιση του παραπάνω γιγάντιου χρηματικού ποσού και στα πλαίσια του συνεχιζόμενου ξηλώματος του δικτύου κοινωνικής πρόνοιας, πρόκειται να γίνουν δραστικές περικοπές και σε αυτές ακόμα τις συντάξεις των απόμαχων της δουλιάς. Ταυτόχρονα, αναμένεται να αυξηθεί και ο φόρος κατανάλωσης, γεγονός που σημαίνει ότι το βιοτικό επίπεδο των χαμηλόμισθων, αυτών που δέχονται κάποιο επίδομα κοινωνικής πρόνοιας, των ανέργων και των αρρώστων, θα χειροτερεύσει ακόμα περισσότερο, με αποτέλεσμα ο αριθμός των φτωχών στη Γερμανία, που σήμερα ξεπερνά τα 5 εκατομμύρια, να αυξηθεί ακόμα πιο πολύ. Ο "κυνισμός" των κυβερνώντων της Βόννης, όπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζεται, "δεν έχει πλέον όρια...".

Πάντως, δε χωράει καμιά αμφιβολία ότι σε περίπτωση που υλοποιηθεί το πρόγραμμα κατασκευής του "Ευρωκαταδιωκτικού", τότε θα πρόκειται για το μεγαλύτερο εξοπλιστικό πρόγραμμα στην ιστορία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας.

Τη στιγμή, λοιπόν, που τα γερμανικά πανεπιστήμια τις μέρες αυτές συγκλονίζονται κυριολεκτικά από τις μαζικές και μαχητικές κινητοποιήσεις των φοιτητών με κεντρικό σύνθημα "Οχι, στα εργαλεία του θανάτου" και περισσότερα χρήματα για την παιδεία, θα ήταν σκόπιμο ν' αποτολμήσει κανείς μια επίκαιρη και πάρα πολύ ενδιαφέρουσα σύγκριση: Τα χρήματα αυτά που θα απαιτηθούν για την κατασκευή του διαβόητου αυτού "Ευρωκαταδιωκτικού" είναι οχταπλάσια εκείνων που διατίθενται σήμερα για τις ανώτατες σχολές, την επιστήμη και της ενθάρρυνσης της επαγγελματικής εκπαίδευσης.

Νίκος ΗΛΙΑΔΗΣ - ΗΛΙΟΥΔΗΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ