Κυριακή 14 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Ανώδυνη "κινητικότητα"

Η κυβέρνηση Σημίτη δε διανύει ασφαλώς την καλύτερη περίοδό της, αλλά αυτό, βέβαια, δεν οφείλεται στη δράση των εσωκομματικών αντιπάλων του πρωθυπουργού. Η λαϊκή δυσαρέσκεια, που διογκώνεται καθημερινά και που εκφράζεται με τις απεργίες των εργαζομένων, τις διαδηλώσεις των φοιτητών και των μαθητών, είτε με τις κινητοποιήσεις των αγροτών και των συνταξιούχων, είναι αυτή που χαλάει την "εικόνα" της χειρότερης κυβέρνησης των τελευταίων δεκαετιών.

Ηταν αναμενόμενο ότι, όσο οι λαϊκές μάζες οργανώνουν την αντίστασή τους στην αντιλαϊκή επέλαση και κατορθώνουν να ορθώνουν φράγμα σ' αυτήν, τόσο οι εσωκομματικοί αντίπαλοι του Κ. Σημίτη θα επιχειρούσαν να "οχυρωθούν" πίσω από τη λαϊκή αντίδραση και να ενισχύσουν τις θέσεις τους στο παιχνίδι εξουσίας, που δεν έχει σταματήσει ούτε στιγμή να παίζεται στο ΠΑΣΟΚ. Ταυτόχρονα, όμως, δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση θα θέσουν σε κίνδυνο την επιβολή των κυβερνητικών επιλογών, με ορισμένες από τις οποίες διαφωνούν στα λόγια και ασκούν κριτική.

Η διαφωνία του Αρσένη, για παράδειγμα, στο θέμα της κατάργησης των ορίων επιχειρησιακής ευθύνης στο Αιγαίο από τη νέα δομή του ΝΑΤΟ, καθόλου δεν ανησυχεί τον Κ. Σημίτη, παρόλο που τον ενοχλεί η εικόνα που δημιουργείται. Πολύ περισσότερο, όταν γνωρίζει ότι ο υπουργός Παιδείας διακατέχεται από σφοδρή επιθυμία να εφαρμόσει την αντιεκπαιδευτική του "μεταρρύθμιση". Επίσης, δεν μπορεί να "ταράσσουν" τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ τα σχέδια του Γερ. Αρσένη να ηγηθεί των εσωκομματικών αντιπάλων του, πολύ περισσότερο, όταν ο ίδιος ομολογεί ότι είναι "μόνος".

Εξάλλου, ήδη, κοντεύει να ξεθυμάνει η οργή των διαφωνούντων, με αφορμή τη νέα δομή του ΝΑΤΟ, που φαίνεται να πείστηκαν από τις διαβεβαιώσεις του Α. Τσοχατζόπουλου ότι δε θίγονται κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Δικαιολογημένα, λοιπόν, ο Κ. Σημίτης επικεντρώνει το ενδιαφέρον του και τις δυνάμεις του στην ψήφιση του προϋπολογισμού, ο οποίος συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής την ερχόμενη βδομάδα. Ηδη, έχει στείλει το μήνυμα ότι δεν υπάρχει καμία δικαιολογία στους βουλευτές να καταψηφίσουν ακόμα και επιμέρους δαπάνες του πλέον αντιλαϊκού προϋπολογισμού των τελευταίων χρόνων. Οι "διαφωνούντες" θα ασκήσουν την ανώδυνη κριτική τους - έχει προβλεφτεί, μάλιστα, να συγκληθεί η ΚΟ την ερχόμενη Τετάρτη, ώστε να εκτονωθούν - αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να καταψηφίσουν τον προϋπολογισμό, όπως δηλώνουν και οι ίδιοι. Βάσιμα, λοιπόν, ο Κ. Σημίτης μπορεί να ισχυρίζεται ότι είναι "ο κυρίαρχος του παιχνιδιού". Οι εφιάλτες του έρχονται από αλλού, από το "πεζοδρόμιο" και από τα οδοφράγματα στην αντιλαϊκή πολιτική του.

Π. Κ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ