Σάββατο 13 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΓΛΥΞΜΠΟΥΡΓΚ
Κλείνει οριστικά το θέμα

Κλείνει οριστικά από την ελληνική δικαιοσύνη το θέμα της λεγόμενης βασιλικής περιουσίας, καθώς η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) απέρριψε την προσφυγή του τέως, ο οποίος ζητούσε την εξαίρεση μελών της Ολομέλειας που συμμετείχαν και στη σύνθεση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου(ΑΕΔ). Επίσης, απερρίφθη και το αίτημα του Κοκού ότι απαραδέκτως παραπέμφθηκε το θέμα της "βασιλικής περιουσίας" στο ΣτΕ, γιατί είχε κριθεί από τον Αρειο Πάγο.

Παράλληλα, στη χτεσινή Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, ο εισηγητής πρότεινε να επικυρωθεί η απόφαση του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου θεωρώντας συνταγματικό το νόμο 2215/94 με τον οποίο δημεύτηκε η βασιλική περιουσία.

Να υπενθυμίσουμε ότι από τον Αρειο Πάγο ο νόμος 2215/94 είχε κριθεί αντισυνταγματικός και δικαιωνόταν ο τέως, ενώ το ΣτΕ έκρινε ακριβώς τα αντίθετα, με αποτέλεσμα η υπόθεση να πάει στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο (ΑΕΔ), το οποίο έκρινε τελεσίδικα ότι η "βασιλική περιουσία" ακολουθεί την πορεία του πολιτειακού συστήματος.

Πάντως, θα πρέπει να επισημάνουμε, τις τεράστιες ευθύνες των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που εδώ και πολλά χρόνια δεν αντιμετώπισαν το πρόβλημα της λεγόμενης βασιλικής περιουσίας με βάση την ετυμηγορία του ελληνικού λαού στο δημοψήφισμα του 1974. Μετά τη μεταπολίτευση οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ επέδειξαν παλινωδίες και μεγάλη ολιγωρία στο θέμα της "βασιλικής περιουσίας", συνδιαλέγονταν με τον Κοκό, του ανεγνώριζαν δικαιώματα που έφτασαν μέχρι τη σύσταση του ιδρύματος "Εθνικός Δρυμός". Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο Κοκός να διεκδικεί ως δική του, περιουσία που ανήκει στο ελληνικό δημόσιο, ενώ όταν ο Γλύξμπουργκ θα προσφύγει στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων - πράγμα που θεωρείται σίγουρο - θα είναι εξοπλισμένος με νομικά επιχειρήματα που του προικοδότησαν ουσιαστικά η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ