Σάββατο 13 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στήνεται το ΝΑΤΟικό στρατηγείο στη Λάρισα

"Αμ' έπος, αμ' έργον". Λίγες μόνο μέρες μετά την απόφαση της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, εντείνονται οι ετοιμασίες για τη λειτουργία του αεροπορικού υποστρατηγείου στο Κουτσόχερο της Λάρισας.

Οπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Τοπικής Εφημερίδας "Ημερήσιος Κήρυκας", με απόφαση του Πρωτοδικείου Λάρισας κυρώθηκαν οι πίνακες των αποζημιώσεων σε 15 κτηνοτρόφους, για τις αναγκαστικές απαλλοτριώσεις στην περιοχή "Πλάτωμα Γουνίτσας" του Κουτσόχερου.

Σε μια έκταση 165,5 στρεμμάτων και σε μεγάλο βάθος από την επιφάνεια θα κατασκευαστεί το υπόγειο αεροπορικό υποστρατηγείο του ΝΑΤΟ (CARS), όπου, στα πλαίσια της νέας δομής της Συμμαχίας, θα λειτουργήσει το "Κέντρο Συνδυασμένων (Μεικτών) Αεροπορικών Επιχειρήσεων (CAOC).

Η κατασκευή του έργου, προϋπολογισμού 25 δισ. δραχμών, αναμένεται ν' ξεκινήσει στις αρχές του νέου χρόνου και μέχρι την αποπεράτωσή του το CAOC θα λειτουργεί προσωρινά στις εγκαταστάσεις των Αρχηγείων Τακτικής Αεροπορίας (ΑΤΑ).

Ως γνωστόν το χερσαίο υποστρατηγείο του ΝΑΤΟ θα εγκατασταθεί στον Τύρναβο, όπου ήδη έχουν κατασκευαστεί κάποια έργα υποδομής.

Γίνεται φανερό ότι η κυβέρνηση είχε, προ πολλού, αποδεχτεί την εγκατάσταση και λειτουργία των στρατηγείων του ΝΑΤΟ, στα πλαίσια της νέας δομής της Συμμαχίας - τα έργα υποδομής και οι άλλες διαδικασίες που προηγήθηκαν αποδεικνύουν "του λόγου το ασφαλές" - κι απλώς η επισημοποίηση ήρθε με την υπογραφή του Α. Τσοχατζόπουλου στις Βρυξέλλες. Οι προετοιμασίες ήταν γνωστές και σε όσους τώρα φαίνονται να διαφοροποιούνται από την απόφαση των Βρυξελλών - αναφερόμαστε σε στελέχη της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ - κι όμως κανείς δεν είχε αντιδράσει.

Αυτοί, βεβαίως, που αναμένεται ν' αντιδράσουν είναι οι πολίτες της Λάρισας και γενικότερα της Θεσσαλίας, που βλέπουν την περιοχή τους να μετατρέπεται σε ΝΑΤΟικό ορμητήριο, σε βάρος των χωρών και των λαών της περιοχής και να δημιουργούνται σοβαροί κίνδυνοι για την ειρηνική ζωή των Θεσσαλών και όλων των Ελλήνων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ