Τετάρτη 10 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΑΚΡΟΝΗΣΟΣ
Πανανθρώπινο σύμβολο αντίστασης, ελευθερίας και αξιοπρέπειας

Η προχτεσινή εκδήλωση της Πανελλήνιας Ενωσης Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου, στην Εθνική Λυρική Σκηνή, ήταν γεμάτη συγκίνηση, πόνο, ελπίδα, εικόνες

Τόπος εξορίας και μαρτυρίου. Τόπος εξευτελισμού του ανθρώπου, του ανθρώπου Αγωνιστή. Σήμερα, πανανθρώπινο σύμβολο της Αντίστασης, της Ελευθερίας και της Αξιοπρέπειας. Σύμβολο, που δεν έσβησε από τις μνήμες όσων πέρασαν από εκείνο το κολαστήριο και που δεν πρέπει να ξεχαστεί από τις νεότερες γενιές.

Μακρόνησος. Πέρασαν 50 χρόνια, από τότε που άνοιξε το μαρτυρικό νησί. Αλλά τα χρόνια δε σβήνουν τις μνήμες. Μένουν ανεξίτηλες, ιδιαίτερα όταν είναι μνήμες ματωμένες. Γι' αυτό και η προχτεσινή εκδήλωση της Πανελλήνιας Ενωσης Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου, στην Εθνική Λυρική Σκηνή, ήταν γεμάτη συγκίνηση, πόνο, ελπίδα, εικόνες...

"Ενα φοβερό δημιούργημα των Αγγλοαμερικάνων και της ντόπιας αντίδρασης, όπου η βία ασκήθηκε σε όλες της τις μορφές, όπου τα βασανιστήρια οδήγησαν πολλούς στο θάνατο, όπως τον Δημήτρη Σταθάκη και τον Γιώργο Σαμποτάκο,όπου οι δολοφονίες ήταν εκατοντάδες. Αυτές οι βάρβαρες μέθοδοι απέβλεπαν στον ευνουχισμό της συνείδησης και αυτό το νησί είναι ποτισμένο με αίμα και δάκρυα. Κι όμως, ακόμα δε στήθηκε ένα μνημείο. Αλλά η Μακρόνησος πρέπει να προστατεύεται για να θυμίζει τη βία και τον Ανθρωπο - Αγωνιστή. Σήμερα για το νησί σχεδιάζονται δραστηριότητες ασυμβίβαστες με την ιστορία του τόπου. Τον τελευταίο καιρό, μέσα από αρθρογραφία δημοσιογράφων και διαφόρων επιστημόνων, φαίνεται πως κάποιοι ζητούν να εξαφανιστούν τα πειστήρια του μαρτυρίου. Η Μακρόνησος, όμως, είναι χαρακτηρισμένη ως χώρος μνήμης για όλους τους Ελληνες, σύμβολο Αντίστασης και Εθνικής Ανεξαρτησίας. Μάλιστα, το 1990 συγκροτήθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού και το ΥΠΕΧΩΔΕ κοινή ομάδα εργασίας για την ανάδειξη της νήσου. Επίσης, έχει υπογραφεί και σχετικό Προεδρικό Διάταγμα για τις χρήσεις γης, το οποίο ακόμα δεν έχει ενεργοποιηθεί.

Θεωρούμε βέβηλη αυτή τη δημοσιογραφική επίθεση και σας καλούμε να συμπαρασταθείτε. Η Μακρόνησος πρέπει να γίνει ο φάρος για να ανοίξει ο δρόμος για έναν κόσμο Δίκαιο".

Το λόγο διαδέχτηκε η μουσική και μετά πάλι ο λόγος με μαρτυρίες και ποίηση... Μετά το χαιρετισμό του Βασίλη Χριστακέα, η Ορχήστρα του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Αμαρουσίου,υπό τη διεύθυνση της Τερψιχόρης Παπαστεφάνου, παρουσίασε το "Μαουτχάουζεν" του Ιάκωβου Καμπανέλλη σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη. Ο ηθοποιός Νικήτας Τσακίρογλου ήταν αφηγητής και η αίθουσα σιγούσε και ριγούσε στο σπαραγμό "Τι ωραία που είναι η αγάπη μου" και στο ελπιδοφόρο "Κορίτσι με τα φοβισμένα μάτια... άμα τελειώσει ο πόλεμος μη με ξεχάσεις".

Κι έπειτα, έμεινε μόνος στη σκηνή ο Νότης Μαυρουδής με την κιθάρα του, αυτοσχεδιάζοντας, σε χαμηλούς τόνους, πάνω στο "Μαουτχάουζεν". Στη συνέχεια και εξακολουθώντας ο Νότης Μαυρουδής να πλαισιώνει με την κιθάρα του, η ηθοποιός Αλέκα Παϊζη διάβασε αποσπάσματα από τα "Στρατόπεδα Γυναικών", γραμμένο από εξόριστες γυναίκες. Ηταν εκείνο το απόσπασμα της Αφροδίτης Μαυροϊδή - Παντελέσκου για τη 17χρονη Βαγγελίτσα, που φώναζε "Χτυπάτε, δεν αποκηρύττω" και εκείνη που το "δάχτυλό της δεν είχε μελάνι"... Αυτά κι άλλα πολλά, που δραματικά αποτύπωσε ο Γιάννης Ρίτσος στο "ΑΒΓ", το οποίο απήγγειλε, προχτές, ο ηθοποιός Φοίβος Ταξιάρχης."Τρία μεγάλα γράμματα γραμμένα με ασβέστη στη ραχοκοκαλιά της Μακρόνησος. Α Τάγμα/ Β Τάγμα/ Γ Τάγμα/ Μακρόνησος...".

Και ο Λυκούργος Καλλέργης απήγγειλε "... τώρα μπορώ να στο πω/ Ναζίμ ομοθάνατε αδελφέ μου". Το ποίημα που έγραψε ο Μενέλαος Λουντέμης, ενώ ήταν κρατούμενος στη Μακρόνησο, προς τον Ναζίμ Χικμέτ. Ενα ποίημα, που ήρθε ως "απάντηση" σε εκείνο που έγραψε ο Ναζίμ Χικμέτ στο Ισταμπούλ "Αν η μισή μου καρδιά βρίσκεται εδώ πέρα/ η άλλη μισή στην Κίνα βρίσκεται...".

Η βραδιά μνήμης έκλεισε με αποσπάσματα από το "Αξιον Εστί", σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτηκαι μουσική Μίκη Θεοδωράκη,υπό τη διεύθυνση της Τερψιχόρης Παπαστεφάνου.Σολίστ ήταν ο Γιάννης Θωμόπουλος,βαρύτονος ο Αιμίλιος Γιαννακόπουλος και αφηγητής ο Νικήτας Τσακίρογλου.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν, στην κατάμεστη αίθουσα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, παλιοί αγωνιστές, μα και νεότεροι συνεχιστές των αγώνων. Ανάμεσά τους ο Τάκης Τσίγκας,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Διονύσης Γεωργάτος κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ