Τετάρτη 10 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Στήριξη των "τολμηρών" κυβερνητικών επιλογών

Είναι ξεκαθαρισμένη η πολιτική βούληση της Νέας Δημοκρατίας να στηρίξει την κυβέρνηση σε "τολμηρές" πρωτοβουλίες και "ριζικές τομές", στην κατεύθυνση της ενίσχυσης των πολιτικών σύγκλισης με την Ευρωπαϊκή Ενωση, όπως αυτή έχει καθοριστεί σε βάρος των λαών. Αυτή ήταν χτες, τόσο η κυριολεκτική, όσο και η ...σημειολογική ουσία της "χλιαρής" τοποθέτησης του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Καραμανλή στη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών για την πορεία προς την ΟΝΕ.

Ο Κ. Καραμανλής, κάνοντας μια αναδρομή, υποστήριξε ότι οι ευθύνες για τις σημερινές δυσκολίες ένταξης της χώρας στις διαδικασίες της ΟΝΕ οφείλονται στην πολιτική που ακολούθησε το ΠΑΣΟΚ από το 1981, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση είναι ακόμα εγκλωβισμένη στις ίδιες νοοτροπίες. Αναφερόμενος στη σημερινή κατάσταση, μίλησε για "παρακμιακή τροχιά". Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι δεν επιδιώκεται η πραγματική σύγκλιση με βάση τις δυνάμεις της αγοράς, αλλά σύγκλιση με "διοικητικές παρεμβάσεις" και "λογιστικές αλχημείες", χωρίς "περιορισμό των κρατικών δαπανών". Κάλεσε σε ένα πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και μεγαλύτερης απορρόφησης των πόρων του Β ΚΠΣ. Επίσης κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι ψεύδεται στη φορολογική πολιτική της, επιβάλλοντας συνεχώς νέους φόρους.

Καταθέτοντας τις προτάσεις του κόμματός του, ο Κ. Καραμανλής τόνισε ότι εκτός από την πολιτική αποκρατικοποιήσεων πρέπει να υπάρξει διοικητική και εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και αναμόρφωση της φορολογίας.

Επίσης ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μίλησε για την υπόθεση της νέας δομής του ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι υπάρχουν "βάσιμοι φόβοι" για "συγκυριαρχία στο Αιγαίο". Κατηγόρησε δε την κυβέρνηση ότι ασκεί πολιτική "εν κρυπτώ" και για "ένοχη μυστικοπάθεια".

Φωνές...

Σε ιδιαίτερα έντονο ύφος απάντησε, αμέσως μετά, στη δευτερολογία του, ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, κατηγορώντας τον Κ. Καραμανλή ότι προκαλεί "συζήτηση γερόντων" με "παρελθοντολογία", τον χαρακτήρισε "ιταμό" και τη ΝΔ "ανεύθυνη απέναντι στο λαό". Από την ...επιχειρηματολογία του πρωθυπουργού, δε γλίτωσε και ο Αρης Βελουχιώτης, αφού ο Κ. Σημίτης αναφέρθηκε στην πρόσφατη συκοφαντική Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή ακροδεξιοί βουλευτές της ΝΔ. Αντίθετα, ο Κ. Καραμανλής υπήρξε ιδιαίτερα μειλίχιος στην ανταπάντησή του, λέγοντας απλώς πως "όποιος φωνάζει δεν έχει επιχειρήματα". Σημείωσε δε πως η κυβέρνηση έχει στην επιχειρηματολογία της τις προτάσεις της ΝΔ, όχι όμως και τη δυνατότητα να τις πραγματοποιήσει.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ