Τετάρτη 10 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ
Στις ελληνικές καλένδες τα προβλήματα του κλάδου
  • Υπογράφτηκε διετής συλλογική σύμβαση
  • Μεγάλες οι ευθύνες της πλειοψηφίας του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ

Σε διετή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, που προβλέπει αύξηση στους μισθούς 6% για κάθε χρόνο, ενώ τα σοβαρά εργασιακά προβλήματα που βασανίζουν τους δημοσιογράφους "παγώνουν" και παραπέμπονται, ουσιαστικά, στις ελληνικές καλένδες (!), συμφώνησε χτες αργά η πλειοψηφία του ΔΣ της Ενωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ).

Στη μεσημεριανή συνάντηση, χτες, με το προεδρείο της ΕΣΗΕΑ, για τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ) 1998, οι μεγαλοϊδιοκτήτες του Τύπου και των άλλων ΜΜΕ περιορίστηκαν να αντιπροτείνουν αύξηση 6% στους μισθούς, έναντι 10% που διεκδικεί ο κλάδος, ως ελάχιστο ποσοστό για την κάλυψη μέρους των εισοδηματικών απωλειών των τελευταίων χρόνων. Μάλιστα, προκειμένου να "ρίξουν στάχτη στα μάτια" των δημοσιογράφων, που διεκδικούν μέσα από τη συνολική διαπραγμάτευση να αντιμετωπιστούν και τα εργασιακά - θεσμικά προβλήματά τους, οι μεγαλοϊδιοκτήτες, ελισσόμενοι, αποδέχτηκαν την ικανοποίηση κάποιων αιτημάτων περιθωριακής σημασίας, αφήνοντας "απ' έξω" τα βασικά εργασιακά - θεσμικά προβλήματα...

Παρ' όλα αυτά, η πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ - διαφώνησαν ο ταμίας της Ενωσης Ν. Καραντηνός και το μέλος Χρ. Κυρίτσης - εκδήλωσε τη διάθεση συμβιβασμού στην παραπάνω πρόταση των εκπροσώπων της ΕΙΗΕΑ. Ακόμα χειρότερα, μάλιστα, η πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ αντιπρότεινε την υπογραφή διετούς διάρκειας ΣΣΕ, με βάση, απλώς, ένα ποσοστό αύξησης των μισθών κατά 6,5%, για να συμφωνήσει, τελικά, στο 6%! Μ' αυτόν τον τρόπο, η πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, ουσιαστικά, πρότεινε στους εργοδότες "διετή εργασιακή ειρήνη", κατά τα πρότυπα της κυβερνητικής πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ! Αντικειμενικά, λοιπόν, ο κλάδος "δένεται χειροπόδαρα" και αφοπλίζεται απέναντι στη μεγαλοϊδιοκτησία των ΜΜΕ, ενώ "λύνονται τα χέρια" των μεγαλοϊδιοκτητών, όχι μόνο να συνεχίσουν την άγρια εκμετάλλευση των δημοσιογράφων, ιδιαίτερα των χαμηλόμισθων και των νέων, αλλά και να επιβάλουν ακόμα πιο αρνητικές ρυθμίσεις σε βάρος του δημοσιογραφικού κόσμου, αλλά και του δικαιώματος των εργαζομένων για αντικειμενική ενημέρωση.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ