Τετάρτη 10 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
"Κραυγή" από χιλιάδες νέους άνεργους
  • Πάνω από 80.000 νέοι υπέβαλαν αίτηση για 2.533 θέσεις!
  • Στην Αθήνα 35.000 αγωνίζονται για 465 θέσεις, ενώ στη Θεσσαλονίκη 11.000 για 84 θέσεις

Το οξυμένο πρόβλημα της ανεργίας, που βιώνει "βουβά" καθημερινά η νεολαία, ήρθε στο προσκήνιο με έντονο τρόπο, άλλη μια φορά, με το διαγωνισμό του δημοσίου. Πάνω από 80.000 υποψήφιοι υπολογίζεται ότι υπέβαλαν αίτηση για μια θέση από τις 2.353 που έχουν προκηρυχτεί, δίνοντας έτσι το μέτρο του "άθλου", που πρέπει να επιτύχουν, για να "κατοχυρώσουν" το δικαίωμα στη δουλιά. Στην πραγματικότητα, οι τεράστιες ουρές που σχηματίστηκαν τα τελευταία 24ωρα στις νομαρχίες ήταν μια "παρέλαση" των νέων που πλήττονται από την ανεργία και συνάμα μια κραυγή αγωνίας για το μέλλον τους, που φαντάζει σκοτεινό, εξαιτίας και της πολιτικής της κυβέρνησης Σημίτη. Μια κυβέρνηση, που, όχι μόνο δεν "ακούει" την κραυγή των ανέργων νέων, αλλά προωθεί πυρετωδώς "διαρθρωτικές αλλαγές", με σκοπό να προσφέρει "τζάμπα" την εργατική δύναμη στους εργοδότες.

Μέχρι αργά χτες το βράδυ οι χιλιάδες υποψήφιοι συνωστίζονταν στις νομαρχίες, προκειμένου να μη χάσουν μια "ευκαιρία", από τις λίγες που τους παρουσιάζονται, για μια θέση στον ήλιο. Αν και τα στοιχεία δεν έχουν συγκεντρωθεί από τις υπηρεσίες, ωστόσο, τα υπάρχοντα αρκούν για να δείξουν το μέγεθος του προβλήματος, αλλά και την άνιση μάχη που πρέπει να δώσουν οι υποψήφιοι. Στη Νομαρχία Αττικής πάνω από 35.000 νέοι υπέβαλαν αιτήσεις για 465 θέσεις (!), στη Θεσσαλονίκη 11.000 για 84 θέσεις, στον Πειραιά πάνω από 4.500 υποψήφιοι για 296 θέσεις. Η αναλογία που διαμορφώνεται μεταξύ θέσεων και υποψηφίων είναι "τρομακτική". Στους απόφοιτους Λυκείου για μια θέση θα δώσουν μάχη 160 νέοι, στους πτυχιούχους ΤΕΙ η αναλογία είναι 1 θέση για 60 υποψηφίους και στους πτυχιούχους ΑΕΙ 1 θέση για 15 υποψηφίους.

Στη Νομαρχία Αθηνών

Χιλιάδες ήταν και χτες οι νέοι που στοιβάχτηκαν στη νομαρχία Αθηνών για την πολυπόθητη θέση στο δημόσιο. Χιλιάδες νέοι "έτρεξαν" να υποβάλουν την αίτησή τους με την κρυφή ελπίδα ότι θα 'ναι αυτοί οι τυχεροί. Ανάμεσά τους αρκετοί απογοητευμένοι από τις συνθήκες δουλιάς στον ιδιωτικό τομέα. Ζώντας την ανασφάλεια της απόλυσης και τη στυγνή εκμετάλλευση των ιδιωτών, μια θέση στο δημόσιο - όποια και αν είναι αυτή και ό,τι και αν προσφέρει - φαντάζει σαν όαση. Δίπλα τους, όμως, και οι χιλιάδες στρατιές των ανέργων, που βλέπουν και αυτό το διαγωνισμό σαν μια ακόμα μάχη στην καθημερινή πάλη της επαγγελματικής αποκατάστασης.

Ενας από αυτούς τους νέους είναι και ο Σάββας Παπαδόπουλος,ο οποίος δουλεύει με 8μηνη σύμβαση στη ΔΕΗ. "Το μέλλον - τόνισε - είναι αβέβαιο έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση στον επαγγελματικό τομέα. Αν δεν έχεις ένα γερό μέσο δεν κάνεις τίποτα. Εχω τελειώσει ηλεκτρολόγος και πριν με πάρουν στη ΔΕΗ, δούλευα για 10 χρόνια στον ιδιωτικό τομέα και ξέρω πώς έχουν τα πράγματα εκεί. Οσο περνάει ο καιρός τα πράγματα δυσκολεύουν και η κατάσταση γίνεται απελπιστική".

Από την πλευρά της η Κυριακή Καμπίτη,δήλωσε ότι θα συμμετέχει στο διαγωνισμό, γιατί η ανασφάλεια στον ιδιωτικό τομέα την "τρώει" καθημερινά. "Αν εξασφαλίσεις τη μονιμότητα στη δουλιά σου, η ζωή - κατά κάποιο τρόπο - αλλάζει όψη. Γιατί εξασφαλίζεις το μεροκάματο και μπορείς να κανονίσεις και να ρυθμίσεις τα πράγματα που θέλεις να κάνεις". Τα ίδια τόνισε και η Κατερίνα Αναϊπάκου που εδώ και ένα χρόνο ψάχνει για δουλιά. "Τόσο καιρό - μας είπε - ψάχνω για σταθερή δουλιά και δε βρίσκω. Κάνω, βέβαια, κάποιες ώρες μάθημα σε φροντιστήριο, αλλά δε φτάνει αυτό. Γι' αυτό και ήρθα να κάνω αίτηση, αν και δε νομίζω ότι έχω πολλές πιθανότητες να μπω στο δημόσιο".

Στο ίδιο πνεύμα ήταν και τα λεγόμενα του 22χρονου Ηλία Κουτσουμπού."Ολοι - επισήμανε - αναζητούν τη σιγουριά που προσφέρει το δημόσιο. Στον ιδιωτικό τομέα δεν εξασφαλίζεται το επαγγελματικό σου μέλλον. Σήμερα δουλεύεις και αύριο σε απολύουν". Τα ίδια τόνισε και η Αγγελική Μπουρμπούλη που εδώ και 7 χρόνια δουλεύει στον ιδιωτικό τομέα. Οπως μας είπε, μια θέση στο δημόσιο θα ήταν ό,τι καλύτερο για κείνη, αλλά δεν πιστεύει ότι έχει πολλές πιθανότητες να πετύχει στο διαγωνισμό. "Ηρθα να κάνω τα χαρτιά μου για να μη μετανιώσω αργότερα. Να μην αισθάνομαι ότι έχασα μια ευκαιρία που δεν έδωσα εξετάσεις".

Χαλκίδα

Πολλοί ήταν οι νέοι και στη Χαλκίδα που έτρεξαν στη νομαρχία να κάνουν αίτηση για μια θέση στο δημόσιο. Ετσι για τις 42 θέσεις που προβλέπονται για τον νομό Ευβοίας, κατατέθηκαν 996 αιτήσεις. Συγκεκριμένα για τις 18 θέσεις που έχουν προκηρυχτεί για υποψήφιους με πανεπιστημιακή μόρφωση έχουν κατατεθεί 126 αιτήσεις. Για τις 14 θέσεις της τεχνολογικής εκπαίδευσης 134 αιτήσεις και για τις 10 θέσεις της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κατατέθηκαν 736 αιτήσεις.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ