Κυριακή 7 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
Μια μεγάλη αλήθεια

Του Τάκη ΤΣΙΓΚΑ

Την επόμενη Κυριακή, 14 Δεκέμβρη, στη μεγάλη εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, ξεκινά και επίσημα ο χρονιάτικος γιορτασμός των 80 χρόνων του ΚΚΕ. Ενας πολύμορφος γιορτασμός, που θα κορυφωθεί το Νοέμβρη του 1998 και θα αποτελέσει ένα βασικό άξονα της δράσης των κομμουνιστών, των φίλων και οπαδών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, για έναν ολόκληρο χρόνο.

Και είναι, βέβαια, φυσικό και απόλυτα δικαιολογημένο, για τα μέλη, τους φίλους και τους οπαδούς ενός κόμματος, να γιορτάζουν την όποια επέτειό του. Πολύ περισσότερο, όταν η επέτειος αυτή αφορά ογδόντα ολόκληρα χρόνια αδιάλειπτης ζωής και δράσης. Η επέτειος του ΚΚΕ, όμως, δεν αφορά μόνο τους κομμουνιστές, τους οπαδούς και ψηφοφόρους του Κόμματος. Δεν είναι μια οποιαδήποτε επέτειος, πρώτα και κύρια, γιατί το ΚΚΕ δεν είναι το οποιοδήποτε κόμμα της ελληνικής κοινωνίας. Γιατί, αυτή η διαφορετικότητα του ΚΚΕ έχει βάλει βαριά και ανεξίτηλη τη σφραγίδα της στη μέχρι σήμερα πορεία της χώρας, στη ζωή των εργαζομένων και όλου του λαού. Γιατί, δίχως την παραμικρή διάθεση υπερβολής ή κομματικής έπαρσης, κάτω από το οποιοδήποτε θετικό για το λαό μέτρο, πίσω από τον οποιοδήποτε προοδευτικό και δίκαιο αγώνα, που ξεδιπλώθηκε σε όλη σχεδόν τη διάρκεια του 20ού αιώνα σ' αυτόν τον τόπο, βρίσκεται η πρωτοπόρα, ανιδιοτελής και γεμάτη αυταπάρνηση δουλιά και προσφορά των κομμουνιστών. Γιατί, το ΚΚΕ και οι κομμουνιστές ήταν οι εμπνευστές, οι μπροστάρηδες και οι κύριοι αιμοδότες όλων των μεγάλων στιγμών του λαού μας στα ογδόντα αυτά χρόνια. Από την καταγγελία και την απερίφραστη καταδίκη του μικρασιατικού τυχοδιωκτισμού, μέχρι το αθάνατο έπος της Εθνικής Αντίστασης και τον αντιδικτατορικό αγώνα. Γιατί, δεν υπήρξε ούτε μία στιγμή κινδύνου, για τις δημοκρατικές ελευθερίες και τα δικαιώματα του λαού, για την εθνική ανεξαρτησία και κυριαρχία της χώρας, και να μην βρέθηκε το ΚΚΕ, στην πρώτη γραμμή της αποφασιστικής υπεράσπισής τους. Γιατί, το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα της ελληνικής κοινωνίας, που εξάγγειλε από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής του και δε σταμάτησε στιγμή να παλεύει για τη ριζική αλλαγή της, για την ανατροπή του καπιταλισμού και την οικοδόμηση του σοσιαλισμού.

Πολλοί, πάρα πολλοί οι λόγοι, όλοι οι προαναφερόμενοι και αρκετοί ακόμη, που κάνουν την επέτειο του ΚΚΕ ένα γεγονός μεγάλης και ευρύτερης σημασίας. Ενα γεγονός, που αφορά όλο τον λαό, πρώτα και κύρια την εργατική τάξη και τους εργαζόμενους της πόλης και του χωριού.

Αλλωστε, η εκτίμηση αυτή δεν είναι μόνο δική μας, των κομμουνιστών. Επαληθεύεται και από την τακτική των κάθε είδους πολιτικών αντιπάλων του Κόμματος. Πριν ακόμη ξεκινήσει το ΚΚΕ το γιορτασμό των 80 χρόνων του, ξεκίνησε η πολύμορφη εκστρατεία της συκοφάντησης και της αμαύρωσης της ύπαρξης και της δράσης του. Αρκετές είναι, ήδη, οι σχετικές εκδόσεις, πολύ περισσότερες οι ανάλογες τηλεοπτικές εκπομπές, μπόλικο το μελάνι και ο χώρος, που διαθέτει ο έντυπος Τύπος. Παλιές, ακόμη και παμπάλαιες, θεωρίες ανασύρονται και πάλι από τα σεντούκια της αντι-ΚΚΕ φιλολογίας. Χιλιοειπωμένα επιχειρήματα ξεσκονίζονται και εκσυγχρονίζονται. Τα περί κόμματος λαθών και εγκλημάτων, περί Κρόνου που τρώει τα παιδιά του, κόμματος δογματικού και αναχρονιστικού, ανίκανου να κατανοήσει τις σύγχρονες εξελίξεις και να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις των καιρών, κλπ., κλπ., βρίσκονται και πάλι στην ημερήσια διάταξη της αντι-ΚΚΕ πολεμικής. Και - δυστυχώς γι' αυτούς - στην πρώτη γραμμή αυτής της πολεμικής βρίσκονται πρώην μέλη και στελέχη του Κόμματος. Ισως, γιατί θέλουν να προσφέρουν ακόμη περισσότερα πειστήρια και αποδείξεις της ανάνηψής τους. Ισως, γιατί αυτός είναι ο αναπόφευκτος δρόμος και η μοίρα όσων εγκαταλείπουν τα χαρακώματα της τιμής και του αγώνα και περνούν στην αντίπερα όχθη.

Η αλήθεια, όμως, είναι ριζικά διαφορετική. Το ΚΚΕ έκανε όσα έκανε, τα 80 αυτά χρόνια και πρόσφερε ανεκτίμητες υπηρεσίες στους εργαζόμενους και το λαό της χώρας, βρίσκεται και σήμερα στην πρώτη γραμμή της πάλης, για την υπεράσπιση και τη διεύρυνση των λαϊκών δικαιωμάτων, αποτελεί το μοναδικό ουσιαστικά πόλο συσπείρωσης και αντίστασης στην ιμπεριαλιστική λαίλαπα της "νέας τάξης" και της μετατροπής της ελληνικής κοινωνίας σε ζούγκλα του άγριου και απάνθρωπου ανταγωνισμού και της βαριάς εκμετάλλευσης, κρατά σταθερά ψηλά τη σημαία της σοσιαλιστικής ελπίδας και της οικοδόμησης μιας ριζικά διαφορετικής κοινωνίας, γιατί υπερασπίζεται με πάθος και κρατά αλώβητο τον επαναστατικό του προσανατολισμό και τις αρχές του. Γιατί, ποτέ δεν υποτάχτηκε και δεν "προσαρμόστηκε" στα ασφυκτικά καλούπια του καπιταλιστικού συστήματος και των πολιτικών του αντιπάλων. Γιατί, πάντοτε αναζητούσε το πραγματικά νέο και καινούριο, απορρίπτοντας κάθε τι το παλιό, χωρίς να ξεγελιέται από τα φανταχτερά και πλουμιστά περιτυλίγματα. Γιατί, πρώτο αυτό σημείωνε τα όποια λάθη, ελλείψεις και αδυναμίες του, κάνοντας την κριτική τους αναζωογονητική και πολλαπλασιαστική δύναμη της δράσης του. Και, πάνω απ' όλα, γιατί κράτησε και κρατά αλώβητο τον ταξικό χαρακτήρα του, ως κόμματος της ελληνικής εργατικής τάξης, στηριγμένου στην κοσμοθεωρία του μαρξισμού - λενινισμού και του προλεταριακού διεθνισμού, κόμματος θεμελιωμένου στις αρχές του δημοκρατικού συγκεντρωτισμού, της συλλογικότητας, του ελέγχου, της κριτικής και της αυτοκριτικής.

Η βασική αυτή εκτίμηση δικαιώνεται, πέρα ως πέρα, στη μέχρι σήμερα 80χρονη, ηρωική πορεία του ΚΚΕ. Μόνο ένα τέτοιο κόμμα μπορούσε να εμπνεύσει, να οργανώσει και να καθοδηγήσει το αθάνατο έπος της Εθνικής Αντίστασης, αλλά και τον κατοπινό, αφάνταστα δύσκολο και σκληρό, αλλά δίκαιο και ηρωικό, αγώνα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Μόνο ένα τέτοιο κόμμα μπορούσε και μπορεί να συνδυάζει αρμονικά την υπεράσπιση της πατρίδας, με τη συνεπή καλλιέργεια και προώθηση της φιλίας των λαών και της μεταξύ τους αλληλεγγύης. Να διαπαιδαγωγεί αγωνιστές, που έδωσαν ακόμη και τη ζωή τους, για την υπεράσπιση των συμφερόντων του λαού και της χώρας. Να εξασφαλίζει την ενότητα λόγων και έργων, μακριά από κάθε φαινόμενο πολιτικής υποκρισίας και διγλωσσίας.

Αυτή είναι η αλήθεια. Και είναι μια αλήθεια βαρυσήμαντη, φορτωμένη - εκτός των άλλων - σοβαρές υποχρεώσεις και καθήκοντα, για όλους όσοι έχουν σήμερα τη μεγάλη τιμή, να πυκνώνουν τις κομματικές γραμμές. Το ΚΚΕ είναι το μοναδικό κόμμα, που μπορεί και πρέπει, να εμπνεύσει και να καθοδηγήσει την πάλη του λαού, για την απαλλαγή της ελληνικής κοινωνίας από τα δεσμά και τις βαριές συνέπειες της ιμπεριαλιστικής καταπίεσης και της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης.

Σ' αυτό το δρόμο, βαδίζουν σήμερα οι Ελληνες κομμουνιστές. Εχοντας την 80χρονη ηρωική πορεία του Κόμματος, ως μια αναντικατάστατη και αστείρευτη πηγή θάρρους και αγωνιστικού φρονηματισμού. Αντλώντας αισιοδοξία από την καθημερινή ενίσχυση των δεσμών τους, με την εργατική τάξη και τους εργαζόμενους. Βλέποντας την καθημερινή δικαίωση των θέσεων και εκτιμήσεων του ΚΚΕ, τις αδιέξοδες και οξυνόμενες συνεχώς αντιφάσεις του καπιταλισμού, αλλά και την αναγκαιότητα της σοσιαλιστικής αλλαγής, να προβάλλει όλο και περισσότερο έντονη και επιτακτική.

Το ΚΚΕ μπόρεσε να προσφέρει μέχρι σήμερα ανεκτίμητες υπηρεσίες στο λαό και τη χώρα και, ταυτόχρονα, αποτελεί την αναντικατάστατη ελπίδα της αυριανής, απαλλαγμένης από τα βαριά δεσμά και τις συνέπειες της ιμπεριαλιστικής καταπίεσης και καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, σοσιαλιστικής Ελλάδας, γιατί είναι ριζικά διαφορετικό απ' όλα τ' άλλα κόμματα της ελληνικής κοινωνίας


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org