Τετάρτη 3 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΙΚΗ ΙΣΟΤΙΜΙΑ ΔΡΑΧΜΗΣ
"Σκλήρυνε" το Νοέμβρη, "μαλάκωσε" στο δωδεκάμηνο

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, το Νοέμβρη η δραχμή ανατιμήθηκε σε 17 από τα 21 ξένα νομίσματα. Ομως, στο 12μηνο (Νοέμβρης '96/'97) η δραχμή ανατιμήθηκε σε 7 και υποτιμήθηκε στα άλλα 14

Ακόμη πιο "σκληρή" έγινε η δραχμή τον περασμένο μήνα Νοέμβρη σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα Οκτώβρη, όχι όμως και στην περίοδο του τελευταίου δωδεκαμήνου (σύγκριση Νοέμβρη '97 με το Νοέμβρη του 1996) που η δραχμή "μαλάκωσε" αρκετά, καθώς έχασε έδαφος απέναντι στα περισσότερα ξένα νομίσματα. Αυτό προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, που καταγράφει την πορεία της συναλλαγματικής ισοτιμίας της δραχμής. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι διακυμάνσεις της δραχμής έχουν και θετικές και αρνητικές παρενέργειες στην ελληνική οικονομία (επηρεάζουν τις εξαγωγές, τον πληθωρισμό, το δημόσιο χρέος, τον τουρισμό κλπ.). Και στη μια και στην άλλη περίπτωση κερδισμένοι είναι οι μεγαλοεπιχειρηματίες και χαμένοι οι εργαζόμενοι και τα πλατιά λαϊκά στρώματα. Οι πρώτοι νέμονται με τις ευλογίες της κυβέρνησης τα οφέλη από την υποτίμηση - ανατίμηση της δραχμής, ενώ οι δεύτεροι μοιράζονται τις ζημιές που συνεπάγεται για την οικονομία τόσο η "σκληρή" όσο και η "μαλακή" δραχμή...

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, τον προηγούμενο μήνα Νοέμβρη συγκριτικά με τον Οκτώβρη του 1997 η συναλλαγματική ισοτιμία της δραχμής (μέση τιμή φίξινγκ), αυξήθηκε σημαντικά απέναντι και στο ιαπωνικού γιεν και στο δολάριο ΗΠΑ - Αυστραλίας - Καναδά και στα άλλα κυριότερα ευρωπαϊκά νομίσματα και μειώθηκε μόνο απέναντι σε 4 ξένα νομίσματα (Λίρα Αγγλίας, Ιρλανδίας, Κύπρου και ελβετικό φράγκο), καθώς και απέναντι στην Ευρωπαϊκή Νομισματική Μονάδα.

Δεν είναι ίδια, όμως, η εικόνα που παρουσιάζει η συναλλαγματική ισοτιμία της δραχμής, αν συγκριθεί με το Νοέμβρη του 1996. Μια τέτοια σύγκριση της μέσης τιμής φίξινγκ της δραχμής το Νοέμβρη του 1997, με το Νοέμβρη του 1996, δείχνει ότι:

  • Ανατιμήθηκαν απέναντι στη δραχμή (που σημαίνει ότι η δραχμή υποτιμήθηκε ή "μαλάκωσε") το δολάριο ΗΠΑ (14,13%), η Ευρωπαϊκή Νομισματική Μονάδα (ECU) (2,51%), η λίρα Αγγλίας (15,81%) και Ιρλανδίας (3,01%) και το γιεν Ιαπωνίας (2,50%), το δολάριο Καναδά (8,19%), η λίρα Κύπρου (3,04%) κλπ.
  • Υποτιμήθηκαν απέναντι στη δραχμή (δηλαδή η δραχμή ανατιμήθηκε ή έγινε "σκληρότερη") το μάρκο Γερμανίας (0,47%), το εσκούδο Πορτογαλίας (1,11%), η πεσέτα Ισπανίας (0,45%), το μάρκο Φιλανδίας (0,57%), το σελίνι Αυστρίας (0,42%), το φιορίνι Ολλανδίας (0,94%) και το φράγκο Βελγίου (0,55%).

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ